2008. október 15., szerda

Berlusconi népszerűbb, mint valaha


La Repubblica, Corriere della Sera
A nemzetközi válság, az infláció és a munkanélküliség növekedése, a nehézségek dacára Silvio Berlusconi kormányfő népszerűsége töretlen. Száz olaszból 62 bízik benne, helyesli döntéseit, illetve meg van győződve arról, hogy ő a legalkalmasabb a jelenlegi helyzet kezelésére. A Berlusconival szemben igen gyakran kritikus római lap, a La Repubblica szinte megmagyarázhatatlannak tartja a jelenséget.
Bár az ellenzék komoly érvekkel támasztotta alá, hogy a Berlusconi-kormányzat milyen mértékben ássa alá az olasz demokráciát, szavait a választók egyelőre meg sem hallják. Eközben a kormányfő olyan változtatást hajtott végre nem csak a vezetési stílusban, de a konkrét kormányzati mechanizmusokon is, amelyeket a politikai elit eddig elképzelhetetlennek tartott.
Áthelyezték a kormányzati döntések színhelyét, a törvényalkotást egyre nagyobb mértékben váltja ki rendeletekkel történő kormányzás stb. Berlusconi az egész minisztertanácsot úgy mozgatja – írja a lap – mint egy nagy, nemzetközi konszern igazgatótanácsát. Lehet, hogy ez az, ami az egyszerű választót megfogta. A kormányfő május 8-án alakította meg kabinetjét, népszerűsége pedig – júliust leszámítva – állandóan emelkedett.
Az IPR marketing-cég által végzet közvélemény-kutatást nem csak Berlusconi népszerűségét látszik alátámasztani, de a kormány egész működésével való állampolgári elégedettséget is, ez most 54 százalék. Szintén jó osztályzatot kaptak a kulcstárcák vezetői, így Giulio Tremonti gazdasági és pénzügyi, Roberto Brunetta közigazgatási és beruházásügyi, Roberto Maroni belügyminiszter.
Egyedül Mariastella Gelmini oktatásügyi miniszter megítélése rendkívül rossz. Az ő nevéhez fűződik az egyébként sok racionális elemet tartalmazó, mégis ellentmondásos tanügyi reform bevezetése, mely mind az oktatók, mind pedig a diákok részéről ellenállásba ütközik; már-már lázadás van kitörőben – írja a Milánóban megjelenő Corriere della Sera. Mind a római, mind pedig a nápolyi egyetemeken a diákok elfoglalták a tanintézmények épületeit, melyeket éjszaka is megszállva tartanak („fehér éjszakák”).
Mindennek fényében érthető Gelmini népszerűségének elpárolgása, sőt sokan a reformok megvalósulásának sem jósolnak biztos jövőt.

http://www.repubblica.it/2008/01/sezioni/politica/sondaggi-2008/fiducia-governo/fiducia-governo.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése