2009. szeptember 22., kedd

Kína: növekvő segélyekkel és korrupció - Hu elnök fia is érintett


The New York Times
Peking egyre több fejlesztési segélyt és kedvezményes hitelt folyósít fejlődő országoknak, hogy ezzel is elősegítse az ország diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatainak erősítését. A pénzért cserébe Kína exkluzív bányászati jogokat és megrendeléseket vár - írja a New York-i napilap.
Kína az elmúlt években milliós hiteleket és segélyeket nyújtott több feltörekvő gazdaságnak - egyebek között Namíbiának, Pakisztánnak, Angolának és Kirgisztánnak. Kritikusok szerint a Peking által folyósított pénzek kettős célt szolgálnak. Egyrészt a helyi politikai elit kegyeinek elnyerését szolgálja, ami hosszú távon erősítheti Kína geopolitikai befolyását. Másrészt közvetlen anyagi hasznot is hoznak a kommunista ország számára: Peking a kedvezményes hitelek folyósítását ugyanis rendszerint jelentős kínai importszerződések aláírásához köti. Vagyis a kölcsönt felvevő országok a hitel egy részét azonnal visszafordítják a kínai gazdaságba.
A szegény országok vezetői általában örülnek a kínai kölcsönöknek, hiszen Peking - ellentétben a nemzetközi segélyszervezetekkel és a nyugati bankokkal - egyáltalán nem követeli meg az átláthatóságot, így a helyi elit a kínai hitelek egy jelentős részét zsebre teheti.
A The New York Times által megkérdezett szakértők szerint jelenleg senki sem tudja pontosan, hogy Kína mennyi kedvezményes hitelt és segélyt folyósított a fejlődő országoknak. „Többet tudunk Kína katonai kiadásairól, mint amennyit a külföldi segélyeiről" - mondta David Dhamabugh, a George Washington Egyetem Távol-Kelet szakértője.
A közelmúltban több országban - egyebek között Namíbiában és a Fülöp-szigeteken is - botrány tört ki, amikor kiderült, hogy az állami vezetőket lefizették a kínai hitelből nagy megrendeléseket kapó kínai cégek vezetői. A namíbiai eset különösen kínos volt a kommunista vezetés számára: a több milliós korrupcióban érintett vállalat élén ugyanis Hu elnök fia áll.
Nemzetközi szervezetek már régóta sürgetik, hogy Peking - a saját jól felfogott érdekében is - lépjen fel a korrupció ellen. Kína azonban erre egyelőre nem hajlandó, hiszen akkor elveszítné a nyugati bankokkal szembeni versenyelőnyét.

http://www.nytimes.com/2009/09/22/world/africa/22namibia.html?_r=2&hp=&pagewanted=all

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése