2011. szeptember 21., szerda

Oroszország és Irán alakítja az új világrendet

Az elmúlt pár hónapban több olyan hír is napvilágot látott, miszerint az orosz-iráni kapcsolatok megromlottak. A rakéta vita és pereskedés, a NAÜ és az embargók kérdése és hasonlók miatt. A két ország ügyeiről állami szinten, és a tárgyalók is nyilatkoztak. A közelmúltban tárgyalóasztalhoz ült felek sok mindent megtárgyaltak egymással, a forradalmakról és a világ eseményeiről kialakított álláspontjukat jelentősen közelítették egymáshoz.
Kijelentették, hogy az amerikai mintájú rabló kapitalista berendezkedés fölött eljárt az idő. A nyugati mintájú politika, a nyersanyag feletti uralom megszerzése egy olyan minta, amely semmi egyébre nem képes, mint háborúkat kirobbantani. Ez ellen a politikai színtéren fel kell lépni. Oroszországnak és Iránnak felelőssége van az új világrend kialakításában. Ezt csak a két állam közötti szoros együttműködés, és a jó viszony garantálhatja. Egy olyan stabil állami mintát szolgáltatva a népeknek, melyet példaként követhetnek. Az augusztusban történt egyeztetésen elhatározták, hogy létrehoznak egy egyeztető tanácsot, ahol a világ jelenlegi nagy kihívásaira keresik a választ.
Tegnap Jekatyerinburgban tárgyaltak a tanácsba jelentkező 65 ország képviselőinek részvételével. Ennek a 65 országnak a dolga lesz az „új képlet” - igen, ez lesz az Új Világrend, nem a szabadkőműveseké és a zsidóké - felállítása, amely szembe helyezkedik a nyugati mintával. Abban is megállapodtak, hogy Oroszország lesz a központja a további tárgyalásoknak, ahol a jelentkező 65 ország képviselője rendszeresen fog ülésezni, és megtárgyalni a legfőbb feladatok mellett a lehetőségeket, hogyan lehet kezelni a különböző szélsőségeket, a vallásellenességet, a materialista nézeteket, javítani az élelmiszerbiztonságot, valamint az új energiastratégia kialakítása is hangsúlyt kap.
Az Oroszország és Irán között húzódó rakéta vitáról külön nyilatkozott a két ország képviselője. Iráni részről az hangzott el, hogy mindamellett, hogy Irán fejleszti saját rakétarendszereit, szükségük van továbbra is a 2007-ben aláírt szerződés szerinti elhárító rendszerre, így az igényüket a bíróságon tudják csak érvényesíteni, miután a sokféleképpen értelmezhető Irán elleni embargó értelmében Oroszország azt nem szállította le. Orosz részről nem csinálnak ügyet a kérdésből. Az orosz szóvivő elmondta, hogy Irán egy új térségi hatalomként, és feltörekvő országként jár el, „bontogatja szárnyait". A bírósági per nem más, mint hogy Irán belépett a nagy országok közé, amely nem hagyhatja annyiban a dolgokat, mert az a gyengeséget bizonyítaná, és küzd az érdekeiért. „Ez jól is van így!"
Kemény Gábor

Az EU tovább kábítja a törököket - már nem sokáig


Berlinben újra elutasították az törökök EU tagsági kérelmét. Angela Merkel kifejtette a török államfőnek, Abdullah Gülnek, hogy országa mennyire fontos az EU-nak, éppen ezért stratégiai partnerséget ajánlottak Törökországnak. Erre azonban a török válasz kicsit határozottabb volt, mint eddig. A török államfő kijelentette, hogy semmiféle stratégiai partnerség vagy hasonló nem érdekli őket, vagy teljes tagság, vagy semmi. Az államfő úgy nyilatkozott, a gyenge és hanyatló EU csak nyerne egy erős Törökországgal, de ha nem kell, hát nem erőltetik.
Azt persze mi is el tudjuk képzelni, hogy a török partnerségre nagyon nagy szükségük van, csak adni ne kelljen cserébe semmit. Törökországnak a látható jelek szerint elege van abból, hogy bohócnak nézik. Az államfő látogatása amúgy sem volt zökkenőmentes, bombariadóra hivatkozva akarták törölni az államfő előadását. Abdullah Gül közölte, ha nem tarthatja meg az előadást, azonnal utazik haza, és vége a tárgyalásoknak. Ezért más helyen biztosítottak termet, ahol a sajtó és sok érdeklődő előtt az államfő kemény beszédet mondott. Beszédében kitért a pénzügyi gondokra, a csökkenő stabilitásra, nemzetközi problémákra, és beszélt a PKK kurd ügyről is.
Ankara valószínűleg nem fogja sokáig tűrni már, hogy gyereknek nézzék, és lépni fog más irányokba. A török miniszterelnök politikai lépései ezt tükrözik. Egy új 'Oszmán birodalom' a hanyatló Európa keleti határán meglehetősen érdekes képlet lesz.
Tálas András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése