2012. május 19., szombat

Frankfurtban a helyzet egyre rosszabb…

A rendőrség három napja próbálja a “Blockupy” tiltakozó mozgalmat az ellenőrzése alá vonni, mindeddig sikertelenül
”Akiket pedig elvittek, azok nevetve megígérték; “Visszajövünk!” S ahogy az arcokat elnézegettem: ők bizony be fogják tartani a szavukat, s hétfőtől újra az Európai Központi Bank előtt fognak táborozni, megmutatva a pénz urainak: elegünk volt, nem tűrjük szótlanul lehajtott fejjel tovább, hogy elvegyétek előlünk még a levegőt is!
…A Goethe utca, Frankfurt legdrágább utcája – a kirakatok bedeszkázva, egyetlen lelket sem lehet látni – a félelem uralkodik…”
A Szabad Riport helyszíni beszámolója
A ”Blockupy” tiltakozó mozgalom aktivistái 9 hónap óta kempingeznek az Európai Központi Bank előtti parkban, így adva hangot tiltakozásuknak a jelenlegi kapitalista rendszerrel szemben. Az országok, és tagállamok egye súlyosabb adósságba hajszolása, az egész Európában egyre erősödő munkanélküliség, ami különösen a fiatal korosztályokat sújtja, már elviselhetetlen terheket ró a lakosságra.
Merre mutat mindez? Az állandó spórolás, mely a tömegeket csak egyre inkább felingerli, az árak növekedése a bérek folyamatos csökkentése mellett, az élettér leszűkülése, a reménytelenség, a kilátástalanság egyre gyorsabb térhódítása: mindez a közeljövőben súlyos társadalmi összecsapásokhoz vezet majd.
Ez persze a legkevésbé érdekli azokat, akik mindezt okozták, s akik továbbra is csak egyet akarnak: profitot, de mindenáron.
Elszállít a rendőrség egy tüntetőt az Európai Központi bank elől
A fiatal generációnak azonban elege van ebből az egészből – és békés jelenlétével az Európai Központi Bank előtt, 9 hónapja kempingezve, ülősztrájkkal, vidáman, énekelve, – de mégis az állandó jelenléttel meg kívánják mutatni: “Nem hagyjuk magunkat, ellenállunk! Nem akarunk erőszakot, de jogunk van itt lenni és tiltakozni!”
S amikor a rendőrség nagy erőkkel (5000 rendőrrel) felvonult ellenük, megmutatták, hogy derűsen még arra is képesek, hogy nevetségessé tegyék az ellenük fellépő hatalmat. Felfújható műanyag gyerekmedencéket töltöttek meg festékkel, s miután a lábuk elzsibbadt a sok ülés következtében – hagyták magukat a rendőröktől “békésen” elvitetni a helyszínről, – ám közben a festékkel összemaszatolták a rendőrök csinos fekete egyenruháját. Fiatal, vidám lányok fiúk – szemben velük állig beöltözött rendőrök – valóban nevetséges volt.
A Városháza a bírósághoz fordult, betiltotta a tiltakozó mozgalmat – s lezáratta a városháza körüli területeket, utcákat – a Tőzsde környékét. Elnéptelenedett a teljes belváros, egy lelket sem lehetett látni a környező utcákon – CSAK rendőröket.
A Városháza azonban olyan öngólt rúgott, mint még soha! A tiltakozóknak ugyanis éppen ez volt a céljuk: megbénítani a bankok és a Tőzsde környezetét!
S amikor a rendőrség nagy erőkkel a tiltakozók ellen vonult, kölcsönkérve más tartományokból még 1000 rendőrt: a tüntetők hirtelen szétoszlottak, szerte az utcákon – ám nem futamodtak meg. Kezdődött a macska-egér játék. Feltűntek a környező utcákban, magasra tartva a tiltakozó táblákat, bohócnak maszkírozva magukat, énekeltek, táncoltak – s megígérték a rendőröknek: visszajövünk! Úgy is tettek. A hatalom nem kicsit volt már ideges…
A vidám, festékes arcú fiatalok közben nyilatkoztak a televíziónak, s azt mondták: “Nem hátrálunk! Elegünk van az országok kirablásából, az állandó spórolásból, s abból, hogy közben meg semmire nincs pénz. De a bankok “megmentésére” azonban valahonnan mindig előkerülnek (csodák csodája) a százmilliók! A gazdaság rogyadozik, a megélhetési költségek növekedése felemészti a családok jövedelmének nagyobb részét, az iskolák tatarozására egyre kevesebb jut, – de a bankok megmentésere mindig van pénz! – Ami pedig lassacskán annyit sem ér, mint a papír, amire nyomtatják.
Akiket a rendőrök még nem vittek el a helyszínről, tovább énekeltek, táncoltak – ügyet sem vetve a rájuk váró elszállíttatásra, s az azt követő rendőrségi eljárásra. Akiket pedig elvittek, azok nevetve megígérték; “Visszajövünk!” S ahogy az arcokat elnézegettem: ők bizony be fogják tartani a szavukat, – s hétfőtől újra az Európai Központi Bank előtt fognak táborozni, – megmutatva a pénz urainak: elegünk volt, nem tűrjük szótlanul lehajtott fejjel tovább, hogy elvegyétek előlünk még a levegőt is!
Döbbenetes volt látni a Tőzsde előtti üres teret, a kihalt utcákat – ahol mindig nagy a nyüzsgés. A Goethe utca, Frankfurt legdrágább utcája – a kirakatok bedeszkázva, egyetlen lelket sem lehet látni – a félelem uralkodik, pedig kihalt az egész környék.
Szombat délelőttre óriási demonstrációt szerveztek, 30 000 résztvevőt várnak, – ezért volt a nagy felhajtás az előző napokban: a tiltakozó, vidám fiatalok eltávolítása, 400 fiatal őrizetbe vétele, s a 6000 rendőr felvonulása. S holnap talán még több rendőr fogja az utcákat vigyázni, s őrizni a rendet.
Mert már annak is híre ment, hogy erőszakra hajlamos fiatalok is készülnek, mintegy 2000-en, akik másképpen képzelik el az ellenállást. És, akkor minden megváltozik, s a hatalom még visszasírja, azokat a békés tüntetőket, akiket most oly bőszen őrizetbe vett.
És az ellenállás nemcsak erősödik, de keményedik is, itt Európa pénzügyi szívében, de az eurozóna többi államában is. Ott van a Görög válság, ott van Spanyolország, és Olaszországban is bevetik a hadsereget az adóhivatalok védelmére, a felkelőkkel szemben.
Bizony, az összeomlás szélén táncol ez az egész pénzéhes és korrupt rendszer szerte Európában és, ha egyszer ez nemsokára elkezdődik, akár a kártyavár…
Maria Streycher – Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése