2012. július 2., hétfő

Keresztényeket gyilkoltak a vasárnapi szertartások alatt Kenyában

Újabb afrikai keresztények estek áldozatul az ellenük irányuló merényleteknek. Nigéria után most Kenya következett a vértanúságban. Tizenhét halottja és körülbelül ötven, köztük tíz nagyon súlyos sebesültje van azoknak a vasárnapi merényleteknek, amelyeket az ország északi részén fekvő Garissa városában követtek el két templomban.
A város 140 kilométerre fekszik a szomáliai határtól, hetven kilométerre a dadaabi menekülttábortól. Ebben a táborban mintegy 465 ezer szomáliai menekült él jelenleg, a külföldi humanitárius segítők közül négyet pénteken fegyveres támadók raboltak el.

Július elsején a vasárnapi szentmise alatt szinte egyidőben támadtak meg két templomot: a város katolikus katedrálisát és az Africa Inland Indipendent Church (Aic) kongregációhoz tartozó templomot. A kenyai hatóságok a szomáliában működő Shabaab iszlám katonai szervezetet gyanúsítják. A katedrálisba két terrorista dobott két kézigránátot, amelyekből egy robbant fel. Az AIC kongregáció templomában öt felfegyverzett ember nyitott tüzet a hívekre, közülük tízen a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállítás közben vesztették életüket – számol be a Vatican Insider.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő így nyilatkozott a történtekről: „A két kenyai véres merénylet, amelyeket Garissa városában követtek el a vasárnapi szertartások és imádság közben, szörnyű és aggasztó esemény.” Hozzátette: úgy tűnik, a terrorista csoportok a gyűlölet- és félelemkeltést különlegesen hatákony eszköznek tartják, ha keresztényeket támadnak meg vasárnaponként az istentiszteleti helyeken.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése