2012. július 2., hétfő

Orbán sakkban tartja az egészségügyet

Az Orbán-kormány 29 milliárd forinttal csökkentette a járó-és fekvőbeteg szakellátásra fordítható pénzt, mindezt azzal indokolva, hogy a szakszervezetek által kialkudott béremelésre ebből fedezik majd a szükséges összeget. Ezzel megint csak a szakmabélieket helyezik kínos helyzetbe. Nem csak arról van szó, hogy a beteget szembefordítják saját orvosával – hiszen ki más tehetne a végeláthatatlan várólistáról, mint "az orvosok, akik béremelést akartak" – hanem ezzel a nyomásgyakorlással igyekeznek ellehetetleníteni bármiféle szakmai érdekképviseletet. Ez az intézkedés ugyanis azt az üzenetet hordozza a munkavállaló felé, hogy "lehet velünk alkudozni, de úgyis te iszod meg a levét".
Klasszikus puha diktatórikus eszköz, ami tökéletes összhangban van a kormány eddigi tevékenységével – és gondolunk itt nem a futószalagon történő törvénykezésre, hanem a kormány egyik leglényegesebb programpontjára, a szakszervezetek szétverésére.
Huszonkét éve a bőrén tapasztalhatja mindenki, hogy a demokraták szótárában az átszervezés mindig leépítést jelent. Az ellátórendszer jelenlegi átszervezése is országosan kórházbezárásokkal jár, leépítésekkel, hivatásukat becsülettel betöltő munkások derékba tört pályafutásával. A demokrata ha átszervez, nem javító szándékkal teszi, hanem pénzt akar megtakarítani. Ezt a pénzt pedig valakitől el kell venni, főleg, ha egy béremelés is bekerül a képbe, tehát plusz kiadásokkal kell számolnia. De hova tűnnek azok a pénzek, melyeket a kormány eddig beszedett?
Orbán megválasztása előtt adócsökkentést ígért, majd két év alatt összesen 23 adót vezetett be. A befolyt összegekből úgy tűnik, nem sikerült megspórolni a fizetésemeléshez szükséges 29 milliárdot, mert ennek okán most tovább folytatják annak a szétverését, ami eddig bár a vegetálás szintjén, de működött. Hová tűnnek a beszedett pénzek? Mert a leépítésekből szerzett bevétel a legjobb esetben is csak fél évre fedezi a béremeléseket. Mi lesz fél év után? Mikor azt mondtuk, hogy a kormány már csak néhány hónapokra tervez, az ilyen esetekre (is) gondoltunk.
Fenyvesi Áron

Miért viszik Pécsről Szegedre a beteget?

 

A kórházi és betegirányítási rend júliusi változása a legjobban úgy követhető nyomon, ha néhány konkrét példát veszünk. Ebben nemcsak a háziorvosoknak, kórházi orvosoknak, mentősöknek, de bárkinek hasznos segítséget ad az a napokban elindított honlap, amelyen különböző keresők és térképek segítségével látható, az ország egyes településein élő betegek melyik ellátást hol kapják meg.
Bővebben a július elsejével az egészségügyben életbe lépő változásokról>>> [1]

Szülés Csorna és Győr között

Egy csornai várandós kismama két évvel ezelőtt szült. Akkor egyszerű dolga volt. Párjával beültek az autóba és nyugodtan beértek a csornai szülészetre, ami a kisvárosban legfeljebb öt perc autózást jelentett. A december elejére várt kistestvér esetében jóval nehezebb dolguk lesz.
2csornamap6.php.png
Fotó: GYEMSZI
Addig ugyanis megszűnik a csornai szülészet. A párnak akkor már a 35 kilométerre lévő győri kórházba kell odaérni időben. Most főhet a fejük. Az igencsak nagy forgalmú, kétszer egy sávos 85-ös úton nagyon esetleges, mennyivel lehet haladni, és az apa elég gondterhelt lehet, hogy vajon december elején nem lesz-e jeges vagy havas az az út.

Fertőd - nem mindegy, milyen szülés

A Csorna közelében lévő, ugyancsak Győr-Moson-Sopron megyei Fertődön sem lesz könnyű a kismamák dolga. Nem mindegy ugyanis, milyen szülés elé néznek majd. Ha normál, problémamentes szülésről van szó, a 35 kilométerre lévő soproni kórházba kell menni.
3fertőd6.php.png
Fotó: GYEMSZI
Ha viszont veszélyeztetett terhes, akkor már a másik irányba, a kisvárostól 61 kilométerre lévő Győrbe kell elérni, hiszen ott van felső szintű szülészeti ellátás, amely a problémás esetek kezelésére is felkészült. A veszélyeztetett terheseknél általában nem szokták megvárni az utolsó pillanatot, időben bemennek a kórházba, ha pedig váratlan esemény következik be, mentőt is hívhatnak.

Kisebb autóbaleset a Balatonhoz közel

Ha egy autóbaleset történik a Balaton déli partján lévő Balatonbogláron, kisebb sérülés esetén az embert a siófoki kórház sürgősségi osztályára viszik. A 41 kilométeres távot a mentő nagyobb részt az autópályán teszi meg, így kb 20 perc alatt odaér a kórházba.
4balatonboglármap6.php.png
Fotó: GYEMSZI
Ha a sérülés súlyosabb, nagyobb szakértelmet igényel az ellátás, akkor a mentő az 55 kilométerre lévő Kaposvárra szállítja a beteget, pedig itt valószínűleg többet számít a gyors beavatkozás.  Ebben az esetben ráadásul a kétszer egy sávos, 67-es úton kell menni a kórházba. Ezt egy szirénázó mentőautó kb 30 perc alatt teszi meg.

Mi lesz a júliusra szóló beutalóval?

Egy móri beteg július 20-ra kapott beutalót egy kisebb sebészeti műtét elvégzésére a móri kórházba. Ott azonban elvileg júliustól megszűnik a sebészet. Az átmeneti szabályok szerint őt még a móri kórházban kell ellátni július végéig.
5mórmap6.php.png
Fotó: GYEMSZI
Ha kezelése hosszabb ideig tart, akkor augusztusban át kell szállítani az új, területileg illetékes sebészetre Székesfehérvárra. Ahogy eddig, a komplikált sebészeti beavatkozásokat ezután is Budapesten végzik el a móriaknak.

Édentől keletre

Ezen a térképen az ország egyik legkeletibb települése, Tiszabecs esetében látható, hogy az egyes ellátásokat az oda tartozó beteg hol kapja meg. Az alapvető ellátások többségét a tiszabecsieknek a nyíregyházai kórházban végzik, a bonyolult eseteket, műtéteket, Debrecenben, Miskolcon vagy Budapesten.
6tiszabecsmap3.php.png
Fotó: GYEMSZI
A súlyos agysérült tiszabecsi beteget ugyanúgy a távoli Szegedre szállítják, mint az ország bármely más részéről, hiszen itt van egyedül ilyen ellátást végző központ. A másik leghosszabb vonal Veresegyházra mutat, itt végzik a súlyos agysérültek rehabilitációját. Akinek ide kerül a hozzátartozója, annak bizony igencsak sokat kell majd utazgatnia: Tiszabecsről, a távolság ugyanis 312 kilométer, amely kb három és fél óra alatt tehető meg autóval.

A pécsiek sincsenek elkényeztetve

Bár Pécsett egyetemi klinikák működnek, az ott élők sem kapnak meg minden ellátást helyben. A súlyos égési sérülteket például a kecskeméti megyei kórházba kell vinni, ott vannak ugyanis képzett szakemberek és megfelelő műszerek erre az ellátásra.
7pécsmap3.php.png
Fotó: GYEMSZI
A súlyosabb pszichiátriai betegségekkel küzdő gyermekek és tinédzsereket a Baranya megye központjából Szegedre szállítják, ahogy az országban egyedül itt végzik a súlyos agyi sérültek rehabilitációját. A krónikus pszichiátriai betegségekkel küzdő felnőtteket a nagyatádi kórházban látják el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése