2012. augusztus 22., szerda

Önszerveződés - Keresztény milíciák alakulnak a hitetlenek agressziója ellen

A Szent Oroszország ortodox mozgalom feje bejelentette, hogy Moszkvában ortodox különítményeket hoznak létre a szent helyek és az Orosz Ortodox Egyház papságának védelmére. A létrehozott különítmények a Vkontakte közösségi hálón is szerveződnek „Kelj fel - a hit és az orosz föld védelmében!” jelszó alatt. A frissen szerveződött ortodox különítmények járőrözni kezdtek Moszkva több régiójában, hogy felderítsék az ortodox szentélyek környékén elkövetett istenkáromló cselekményeket, hogy megakadályozzák a papok elleni agressziót és így az Egyház védelmét helyi szinten ellássák.
A BBC orosz szolgáltatása nemrég egy interjút közölt Ivan Otrakovszkival, a Szent Oroszország ortodox mozgalom vezetőjével: „Nem nézhetjük és nem nézzük tétlenül a saját szülőföldünkön zajló jogellenességeket, melyek a hatóságok teljes elnézése mellett zajlanak. Emlékezünk arra, hogy mi, ortodox keresztények vagyunk ennek a földnek az urai, és felelősséget vállalunk érte. A mi ortodox őseink építették e hatalmas államot a törzsi megosztottságból, és mi nem fogjuk tétlenül nézni, ahogy a gyáva csendben nyugodtan sértegethetnek minket, az őshonos hit védelmezőit olyanok, akik Krisztusról és tanításairól lemondtak.”
Látható, hogy az orosz ortodox közösség nincs megelégedve a hatóságok reakciójával, annak ellenére, hogy a nyugati médiában a Pussy Riot tagjaira kiszabott két év büntetőtábor túl szigorú büntetésként lett beállítva. Otrakovszki elmondása szerint Moszkvában már hét külön csoport alakult, és folyamatban van az újabb csoportok szerveződése. Az ortodox különítmények főleg az esti órákban járőröznek Moszkvában, mivel nappali fénynél csak nagyon kevesen mernek szent helyeket meggyalázni, tartván a lelepleződéstől.
Ezek a különítmények abban az esetben, ha bűncselekményt észlelnek, felvételeket készítenek, illetve azonnal értesítik a hatóságokat, de Otrakovszki hangsúlyozta, fenntartják az agresszív fellépés lehetőségét is abban az esetben, ha a hatóságok érdektelenül reagálnak a bejelentésre. „Ezekben az esetekben soha nincsenek személyes ellentétek, és nem is kerülhet elő semmi ilyesmi – csak és kizárólag a hit ellenségeiről beszélhetünk.”
Egyelőre csak Moszkvában szerveződnek ilyen csoportok, melynek hatalmas lendületet ad, hogy az orosz ortodox közösség nagy része túl enyhének találja a Megváltó Krisztus Székesegyházban történt vallásgyalázásért kiszabott büntetést. A mozgalom azonban azt jelölte ki hosszú távú céljának, hogy nem csak Moszkvában, hanem Oroszország-szerte önkéntes ortodox különítmények szerveződjenek, melyek rendet tesznek az utcákon, és a mindennapok során ellátják majd az ortodox papság védelmét. Külön kihangsúlyozták, ez nem csak a rendőrség munkája lenne, a társadalmi rend helyreállítása a teljes társadalom aktív közreműködését kívánja.
Otrakovszki egyben felszólította az önkormányzati vezetőket és a Belügyminisztériumot, hogy minden lehetséges eszközzel támogassák az ortodox különítmények helyi szintű megszervezését. A Belügyminisztérium reakciója nem váratott magára, nyilatkozatot adtak ki, miszerint támogatják az elképzelést. A Moszkvai Patriarchátus közleményében bejelentette, hogy mivel a rendőrség és az ortodox közösség hosszú évek óta sikeresen együttműködik, el tudnák képzelni az együttműködés további mélyítését, és az ortodox különítmények egyben a rendőrség munkáját is segítenék. „A megállapodás értelmében az egyházi személyek bármikor felszólíthatják az embereket az általános viselkedési normák betartására, és a hívekből szerveződött különítmények a védelmükre kelnek gond esetén, ami nagyban hozzájárulhat a közrend fenntartásához.”
Több emberi jogi aktivista is felszólalt, miszerint az utcákon semmi szükség nincs ortodox különítményekre. Ők már most attól rettegnek, hogy a degenerált viselkedésért bármikor megszólhatja őket egy egyházi személy, akinek atrocitás esetén nem tudható előre, hányan fognak a védelmére kelni, hiszen nincs bevezetve semmiféle egyenruha, első ránézésre nem megállapítható, hányan vannak jelen a helyi –teljes mértékben civil kezdeményezés- szervezet tagjai közül.
A mozgalom hosszú távon Oroszország-szerte ortodox milíciák felállítását tűzte ki célként, melyek a rendőrséggel együttműködve munkálkodnak a közrend fenntartásán. A bejelentést követően a legkülönbözőbb „emberi jogi szervezetek” kezdtek sorban elutasító nyilatkozatokat kiadni, de nagyon nem hangosodhatnak fel, hiszen az orosz törvénykezés szerint már külföldi ügynökként vannak regisztrálva az amerikai támogatás miatt.
Lassan Oroszország lesz az egyetlen ország, ahol a kereszténység védelme még spontán önszerveződésként elképzelhető. Az iszlám országokban helyi milíciák állnak az imám közvetlen parancsnoksága alatt, melyek aktívan részt vesznek a rend fenntartásában, de a tradícionális, kereszténynek nevezett Európában mára már elképzelhetetlenné vált keresztény milíciák felállítására az olyan mértékű lakossági támogatás, ami Oroszországban gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra megkezdődött. Úgy tűnik, az egyház lejáratására megkezdett cionista aknamunka Oroszországban az ellenkező irányba fog elsülni.
Molnár István

Az ateista szerint nincs szükség keresztény milíciákra

 

Alig néhány órával a bejelentést követően – szinte parancsszóra - az orosz „emberi jogi aktivisták” kritizálni kezdték a közrendet vigyázó, és a papság elleni agressziót ellehetetlenítő keresztény milíciák felállításának tervét. Egy ilyen aktivista szerint, ha az orosz ortodoxok milíciát szerveznek, minden vallásnak rendelkeznie kellene saját milíciákkal, még az ateistáknak is. Az iszlám hívők vallási kötelességüknél fogva önszerveződnek, az orosz ortodox hívőknek állami segítséggel indul a milíciák szervezése, az aktivista pedig egyenjogúsítaná a zsidókat és ateistákat.
Ez az egyenlőségelv minden társadalomban mételyként jelenik meg - egyenlő jogokat adna a tisztának és tisztátalannak, a hívőnek és a hitetlennek, a hazafinak és a jöttmenteknek.
Lyudmila Alexeyeva szerint az ortodox milíciák szervezése alkotmányellenes - bár működésüket a belügyminisztérium, a rendőrség, az államvezetés és több önkormányzati vezető is támogatja. Szerinte a milíciák megszervezése mögött az áll, hogy az állam legalizálná a saját állampolgárai elleni agressziót – és mint hivatásos rettegő, ő közvetlenül fenyegetve érzi magát.
Moszkvában hét önkéntes ortodox milícia kezdte meg működését, és folyamatban van a továbbiak szervezése. Az ateista pedig már a hírekből tudja, hogy a szintén ateizmuson nevelkedett utódokat mostantól egy arra járó bármely egyházi személy a degenerált viselkedésért megszólhatja, felszólíthatja bármilyen abnormális viselkedéssel való felhagyásra – és ez az ő fajtájának olyan, mintha tüzes vassal égetnék.
Szerencsére ő és a hozzá hasonlók már külföldi ügynökként vannak nyilvántartva a nyugatról kapott hatalmas pénzek miatt. Nem tehetnek mást a reklamáláson kívül – ha már keresztény milíciák szerveződnek, ki kell használniuk, hogy az Egyesült Államok támogatásait olyan nemes célokra fordítsák, mint például a járőröző rendvédelem miatt a zsinagógában rettegő zsidók védelme!
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése