2012. szeptember 30., vasárnap

Afrikában a templomokat is kínaiak építik

Egyre több építkezésre: hidak, utak, épületek készítésére kérnek fel kínai cégeket az afrikai kontinens országai. A kínaiak már templomokat is építenek, és az Afrikába kerülő Bibliák többségét is ők nyomtatják.
Nairobiban, a Mindenszentek katedrális előtt afrikai munkások egy irodaépület emelésén dolgoznak a nairobi egyházmegye részére. Nem afrikai vagy angol építési vállalatnak dolgoznak, hanem kínainak: a Zhongxing Constructionnek.

A kínai cégek élen járnak a hidak, autóutak és stadionok építésében az egész afrikai kontinensen, és újabban már templomokat is építenek. Anthony Mwituria atya szerint az ok nagyon egyszerű: „Pályázatot hirdettünk, és ők adták a legjobb ajánlatot”.

Az építési munkálatokat korábban azoknak az országoknak a cégeire bízták, akik misszionáriusokat küldtek Afrikába. „Angol testvéreink és az angol vállalatok sokat segítettek a templomaink építésében – mondja az ugandai anglikán érsek, Stanley Ntagali. – De mára Kína is gazdasági nagyhatalommá vált.”

Kenyában a Zhongxing olcsó lakásokat is épített a nairobi egyházmegye dolgozóinak, valamint egy templomot a pünkösdistáknak. Egy másik cég, a Fubeco Ltd. (China Fushun) épp most építi a Rózsafüzér katolikus templomot Nairobiban, de ők húzták fel az evangélikus egyház központi épületét, a Luther Plazát is.

Mára Kína lett Afrika első számú kereskedelmi partnere. Márpedig ezen a földrészen a vallás ígéretes üzlet: Kína nyomtatja például az afrikai keresztények által használt Bibliák többségét is. Míg több millió kínai kereszténynek nincs lehetősége az Írást szabadon forgatni, 2008-ban a kínai Nankinban nyílt a legnagyobb Biblia-nyomda, mely számos afrikai szerződést kötött. És sokkal olcsóbban dolgoznak, mint bármelyik nyugati ország…

La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése