2012. október 22., hétfő

Elöntötte az ár a Lourdes-i kegyhelyet

A Pireneusok francia oldalán az október 18. csütörtök óta folyamatosan tartó heves esőzés következtében elöntötte az ár az egyik leghíresebb katolikus zarándokhelyet: közel egy méteres víz áll a lourdes-i Massabielle-barlang előtt.
A Pireneusok francia oldalán az október 18. csütörtök óta folyamatosan tartó heves esőzés következtében elöntötte az ár az egyik leghíresebb katolikus zarándokhelyet: közel egy méteres víz áll a lourdes-i Massabielle-barlang előtt.
A La Croix beszámolója szerint több száz zarándokot evakuáltak az elöntött szállodákból október 20-án szombaton Lourdes-ban, ahol a kegyhelyeket is teljesen elöntötte a víz. A csütörtök óta nem szűnő heves esőzés hatására a Lourdes-ot keresztülszelő Gave de Pau folyó kilépett medréből, így a folyó partján álló összes hotelt ki kellett üríteni. A kilakoltatott zarándokokat autóbuszok szállították a kongresszusi-, illetve a sportközpontba.
Az egyébként békés Gave de Pau folyó hatalmas sártengerré vált, a folyó és a kegyhelyek közötti szakaszon pedig az autók ablakáig ért a víz, így a kegyhelyeket lezárták. Közel egy méteres víz áll a Massabielle-barlang előtt, ahol a Szent Szűz Bernadette Soubirous előtt megjelent. Egyedül a magaslaton álló Szeplőtelen Fogantatás Bazilika és a kripta maradt sértetlen. Több Lourdes-ba vezető utat lezártak, egy részüket azért, mert víz alá kerültek, más részüket pedig elővigyázatosságból a sárfolyás és a fölcsuszamlás veszélye miatt.
A Gave de Pau vízszintjének emelkedése a hétvégére tovább fokozódott, és október 20-a szombatra a folyó már három méterrel haladta meg szokásos szintjét. „Nagyon aggódunk a barlangok miatt. A víz egyre emelkedik, elöntötte a kegyhelyeket, és a Massabielle-barlang előtt méteres magasságban áll” – nyilatkozta Philippe Marsais, a megyei kapitányság vezetője, miután válságstábot állított fel.
A szállodákat várhatóan szerda előtt nem fogják újra megnyitni. „A kegyhelyet lezártuk. A barlang előtti részt teljesen elöntötte a víz, és az oltár is víz alá került. Sártenger hömpölyög mindenfelé. Jelentős károk keletkeztek, melyek helyreállítása igen költséges lesz” – nyilatkozta Thierry Castillo, a kegyhelyek felelőse.
A francia meteorológiai szolgálat 286 mm csapadékról számolt be, Hautes-Pyrénées (itt található Lourdes is) és Pyrénées-Atlantiques megyékben pedig narancssárga riasztást adott ki.

La Croix/Magyar Kurír


Lourdes megkezdte a helyreállítást az árvíz után


A Gave folyó szintje apadni kezdett szombati áradása óta, melynek következtében víz alá került a Lourdes-i kegyhelyek nagy része. A kegyhely működtetői abban bíznak, hogy szerdán újra megnyithatják a területet a zarándokok előtt.
Egy utolsó tetőzést követően október 21-én vasárnap a Gave de Pau folyó, siralmas látványt hagyva maga után, elkezdett visszahúzódni medrébe. A folyó eddigi legmagasabb vízszintjét 1937-ben mérték, ekkor 5,70 méter magasságot ért el, a mostani áradásban mért legmagasabb állása pedig 3,05 méter volt.
Vasárnap egész nap tűzoltók dolgoztak a folyó sárral elöntött partjainak megtisztításán, a kegyhelyek tisztítási munkálatai pedig hétfőn reggel kezdődtek. „A barlanggal kezdünk” - nyilatkozta a kegyhelyekért felelős gazdasági vezető, Thierry Castillo. Minden szemtanút az a momentum rázott meg legjobban, amikor október 20-án szombaton a barlang víz alá került, és az ár teljesen elöntötte a jelenések helyszínét. A tűzoltóknak 450 zarándokot kellett evakuálniuk a Gave folyó partján fekvő hotelekből.
Az elszenvedett károk jelentősek: az elektromos hálózat a rádőlő fatörzsek miatt erősen megrongálódott, a Gave folyó hídjai beszakadtak, a keresztút ösvénye járhatatlanná vált... „A helyreállítási munkálatok becsült összege többszázezer euró” – vetíti előre az egyházmegye gazdasági vezetője.
Vasárnap Rómában a Szent Péter téren a hét új szent avatására megjelent negyvenezer fős tömeget XVI. Benedek arra kérte, hogy imádkozzanak Lourdes-ért.
Számos zarándok, lourdes-i lakos, és olasz önkéntes ajánlotta fel segítségét a takarítási munkálatokhoz. „Hétfőn kezdtünk a barlangnál markolóval és elektromos takarítógépekkel. A kegyhelyet várhatóan szerdán tudjuk újra megnyitni” – mondta el Jean-Michel Veysseyre, a kegyhelyek biztonsági szakembere, akit mélyen meghatott az emberek segítőkészsége. November 3-ára Lourdes-nak készen kell állnia az őszi plenáris ülésükre érkező francia püspökök fogadására.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése