2012. október 22., hétfő

Líbiában újra izzani kezd a levegő?

Egy éve gyilkolták meg bestiális módon a líbiai Yamahíria rendszer egykori vezetőjét Moammer Kadhafit. A Human Richts Watch (HRW) nemzetközi jogvédelmi szervezet a közelmúltban bizonyítékokat tett közzé Moammer Kadhafi, fiai és hívei szörnyű kivégzéséről. A HRW jelentése szöges ellentétben áll az új líbiai hatóságok azon verziójával, miszerint Kadhafi halálát egy kósza golyó okozta tűzpárbaj során. A szervezet jelentése szerint a forradalmárok kegyetlen kínzásnak vetették alá Kadhafit és testőreit rövidesen azok után, hogy foglyul ejtették őket. Kadhafi több mint 60 testőrét már a líbiai diktátor halála után végeztek ki. A felkelők azonkívül Szirtből Miszratába szállították a diktátor fiát, Mutasszim Kadhafit, ahol több órás kínzás után kivégezték.
Egy év telt el és a halott Kadhafi szelleme újra kísérteni kezdett Líbiában. Beni Walid városából több száz ember menekül biztonságosabb helyre, miután a kormányzati erők és Muammar Kadhafi támogatói között újra kiújultak a harcok. Családokkal túlzsúfolt autók és gyalogos menekültek hosszú sora igyekszik menedéket találni Beni Waliden kívül. Az összecsapásokban szombaton több mint húszan haltak meg a városban.
A kormányzati erők készek teljesen megtisztítani a várost Kadhafi támogatóitól. Mohammed Yousef al-Magref a Nemzeti Kongresszus elnöke szerint a hétvégén kiújult harcok során az kormányerők tűzharcban megölték Muammar Khamist, Kadhafi ezredes fiát. Elmondása szerint Khamis szombaton, Bani Walid városában halt meg, testét pedig Misurata városába szállították. A hírt független források még nem erősítették meg, így azt biztosként nem fogadhatjuk el.
Nem először válik forróvá a helyzet Beni Walid városában. Januárban Kadhafi hívei már egyszer elfoglalták az ország nyugati részében fekvő települést. Akkor az összecsapások során jóval kevesebben haltak meg. Kadhafi hívei ellenőrzés alatt tartották a város több kerületét. Bani Walid az utolsó pillanatig hű maradt az ezredeshez, és csak Kadhafi halálát követően, hosszú és kegyetlen ostrom után sikerült elfoglalni a várost.
Nem is lehet azon csodálkozni, hogy a béke nem köszönt be az egykor szebb időket megélt Líbiában. A Yamahíriai rendszer bukása után csak a bosszú, a korrupció, a nemzeti vagyonok (az olaj és az arany) idegen kézbe játszása, a lakosság számára pedig a nyomor maradt.

Harangozó Árpád


Nyugat kontra Kadhafi: halál utáni gyilkosság

 Muammar Kadhafi szadista és perverz pedofil. Ilyennek ábrázolja a líbiai vezetőt Annick Cojean a francia „Le Monde” újságírója. Mi ez: szörnyű igazság a líbiai diktátorról, vagy az információs háborúnak újabb megnyilvánulása, amelyet a Nyugat folytat arab országok ellen?

A „Kahafi háremének áldozata” c. könyv a leváltott és kivégzett líbiai uralkodó szexuális bűncselekményeiről szól. A szerző undorító perverz szadistának ábrázolja, aki számára az erőszak szokásos dolog volt. A könyv szerint Kadhafi háremében még elrabolt kiskorú lányok is voltak. Erről Kadhafi elektronikus archívuma tanulmányozása során szereztek tudomást.
A botrányos írásra már reagáltak azok, akik személyesen ismerték a volt ezredest. Ezek a személyek emlékeztetnek rá, hogy már nem először próbálják megfeketíteni a kivégzett Kadhafi emlékét. Miért nem jelentek meg ezek a leleplezések korábban, amikor a líbiai vezető még életben volt? - kérdezi Ali Bin Masood ománi író és politikai elemző, Kadhafi barátja.
- Azok számára, akik megölték Líbia vezetőjét, nem elég, hogy fizikailag megsemmisítették, erkölcsileg is akarják lejáratni. Muammar Kadhafi személyisége, kétségtelenül erős tulajdonságai, kiemelkedő erkölcsi oldalai nem kevésbé veszélyesek számukra, mint a fizikai létezése. Ezért először megölték őt, és most arra törekednek, hogy semmi jó ne maradjon az emberek emlékezetében Muammar Kadhafiról.
Franciaországban is elég élesen reagálnak a könyv megjelenésére. Franciaországban távolról sem mindenkit sikerült meggyőzni abban, hogy a NATO Líbia elleni művelete, amelyet tavaly hajtott végre, az „egyetlen kiút” volt a líbiai nép számára. Mind máig sem lehet pontosan felmérni az esemény súlyát, és meghatározni, kik hozták azt a döntést, mondta a Thierry Meyssanfrancia újságíró, a „Voltaire” társadalmi hálózat elnöke.
- A líbiai háborúban csaknem 160 ezer ember halt meg. Csak a NATO Tripoli elfoglalása során 40 ezer ember esett el. A „Le Monde” c. lap támogatta a törvénytelen fegyveres beavatkozást, és részt vett a nagyméretű dezinformációs kampányban. Most a lap próbálja igazolni álláspontját. Amennyiben nincsenek komoly érvek Kadhafi irányítása ellen, ezek az emberek megsértik azt, aki már nem tudja megvédeni saját jó hírnevét, mert meghalt.
Meyssan szerint, ha a „diktátor” szó alatt tömeggyilkosságokat kell érteni, akkor ezt a jellemzést alkalmazhatjuk a nyugati vezetők többségére is. Így például, Barack Obama amerikai elnök nyíltan beismeri, hogy minden reggel részt vesz munkaértekezleteken, amelyeken meghatározzák a jövőbeni áldozatok számát „az amerikai érdekzónához” tartozó országokban. És az európai vezetők is, akik Líbiába küldték csapataikat, tudatában voltak annak, hogy lépéseik veszteségekhez vezetnek majd a polgári lakosság körében.

Andrej Szmirnov - Oroszország Hangja Rádió

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése