2012. október 13., szombat

Ha két fillérest összeteszünk, egy pengő lesz belőle. Ötszáz darab ötven filléres kétszázötven pengőt ér, de ezer fél keresztény nem ér egy egész keresztényt.

Egy idős asszonyt vezettek végig Európának egyik nagyszerű katedrálisán. A vezető beszélt a tervezés szépségéről, és külön fölhívta a figyelmet a szobrokra és a csodálatos festményekre. Az idős asszonyra nem volt hatással a bemutató. A túra végén megkérdezte a vezetőt: “Hány lélek tért meg ebben a katedrálisban, ebben az évben?” A zavarba jutott vezető ezt felelte: “Drága asszonyom, ez katedrális, nem kápolna.”











Dóm - katedrális - bazilika
Sokszor kérdezik, mi a különbség e három elnevezés között, hiszen mindhárom valamilyen főtemplomot jelent. Jobbik eset, ha kérdezik, és nem keverik össze. A dóm a latin domus (ház) szóból ered. Először a püspök házát, a domus episcopalis-t nevezték így, mely persze a püspöki templommal is kapcsolódott. Ma azonban nem csak püspöki templomokat (székesegyházakat) neveznek így, hanem olykor más nagy templomokat is.
A katedrális a görög káthedra (ülőhely, bírói vagy tanári szék) szóból ered. A VI. századtól a püspöki székesegyházakat nevezik így, mert abban áll a liturgiát vezető püspök széke.
A bazilika a görög basileus (király) szóból ered. A király palotáját nevezték egykor bazilikának. Ma a bazilika egyrészt sajátos stílusú templomépületet jelent, másrészt a templomépület stílusától teljesen függetlenül bizonyos tiszteleti címet. A római négy nagy bazilika (basilicae maiores) a Szent Péter, lateráni Szent János, falakon kívüli Szent Pál és a Santa Maria Maggiore. A Szentszék "kisebb bazilika" (basilica minor) tiszteleti címet ad bizonyos templomoknak - például zarándokhelyeken -, függetlenül attól, milyen stílusban épült az.
(r.p.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése