2012. október 4., csütörtök

Küszöbön a nyílt invázió Szíria ellen?

A Szíriába vezényelt nyugati zsoldosok és felforgatók komoly veszteségeket szenvedtek az elmúlt hetekben. Az ellenzék már a békés rendezést is elfogadná, de a cionista háttérerők ezt nem akarják megengedni. Amerika további összegeket szabadított fel a Szíriai ellenzék (értsd: cionista zsoldosok) támogatására, illetve még több fegyvert és zsoldost irányítanak Szíriába, melynek hatására a már elcsendesedni látszó harcok új lendületet vettek. Ennek ellenére a Szír kormánycsapatok mindenhol visszavonulásra kényszerítik a lázadókat, akik folyamatosan hátrálnak a szír - török határ felé.
A török hadsereg az elmúlt napokban nehézfegyvereket, tüzérségi ütegeket telepített a közös határ mentén, felkészülve a visszavonuló zsoldosok fedezésére. Törökország félelme nem volt alaptalan. A Szír kormányerők folyamatosan lövik és üldözik a NATO terroristákat. A harcok egyes helyeken már elérték a szír - török határt. 
A határ felé menekülve a lázadók elfoglaltak egy őrhelyet Tell Abyad településen, amely a törökországi Akçakale várossal határos. A kormánycsapatok igyekeznek visszavenni a terület felett az ellenőrzést. Tüzérségi tűzzel támadják a cionista zsoldosok állásait.
A harcok során a törökországi Akçakalében egy lakóházba csapódott be egy tüzérségi lövedék, aminek következtében 5 személy életét vesztette és 13 megsebesült. A lövedék a török hatóságok szerint szíriai területről érkezett. A határ közelében élő lakosok körében pánik tört ki. Kivizsgálják a lakosság evakuálásának célszerűségét.
A szír hatóságok még nem erősítették meg, hogy valóban ők lőttek volna át a határon, így nem lehet biztosan tudni, hogy hibás célzásról, vagy megrendezett esetről lehet szó.
A török hatóságok mindenesetre nem hagyták válasz nélkül az esetet. Az éjszaka támadást intéztek a Szír területen fekvő Tel Abyad település ellen. A bombázásban több szír katona meghalt. Pontos számokról nem érkeztek jelentések. Ankara azt mondta, hogy a bombázás megtorlás volt a Sanliurfa tartományban lévő Akcakale városban öt török ember életét követelő támadásért.
A helyzet a végsőkig kiéleződött a két ország között. Mivel a zsoldosokkal érdemi eredményt nem sikerült elérniük a nyugati cionistáknak, ezért lehetséges, hogy Szíria invázióját készítették elő egy megrendezett provokációval.
Sólyom Gábor

Frissítés: Törökország hadműveletre készül Szíria területén


A török hatóságok követelik az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy tegyen intézkedéseket a „szíriai agresszió leállítására”. Amint a török média jelenti, a közeli órákban a török kormány a parlamenthez fordulhat, hogy engedélyt kapjon katonai akció elvégzésére szíriai területen. „Törökország soha nem hagyja válasz nélkül a szíriai rendszer provokációit, amelyek nemzetbiztonságunk aláaknázására irányulnak” - hangoztatják a török hatóságok.
Előző nap szíriai területről ért támadás következtében Akcsakala dél-törökországi faluban öten életüket vesztették. Törökország a szíriai konfliktus 18 hónapja óta első ízben nyitott tüzet, viszonozva a támadást.
Időközben Brüsszelben nagyköveti szinten összeült az Észak-atlanti Tanács. A résztvevők elítélték a szíriai akciót, amelyet a „nemzetközi jog kirívó megszegésének” neveztek.
(ruvr.ru)


Szíria és Törökország a háború szélén


Az ENSZ és a NATO elítélte a szíriai-török határon történt incidenst. Törökország a világszervezet Biztonsági Tanácsához fordult, olyan intézkedéseket kérve, amelyek rákényszerítik Szíriát az agresszív tetteinek beszüntetésére.
Szerdán Szíria területéről aknagránátok csapódtak be Akcakale településre, egy lakóházba. Egy anya és négy gyermeke életét vesztette, 13-an megsebesültek.
Törökország követelte az Észak-atlanti Tanács összehívását. Az ülésen teljes mértékben támogatták Ankarát és követelték Damaszkusztól az agresszív cselekedetek haladéktalan beszüntetését. A nyugati sajtó értesülése szerint még korai lenne a NATO Washingtoni Szerződése 5. cikkelyének alkalmazása, amely előirányozza az összes szövetséges kollektív katonai válaszának lehetőségét, amennyiben egyiküket agresszió érte.
A NATO-beli források szerint egyelőre a Törökország által benyújtott információ alapján konzultációkat tartanak. Elhamarkodottnak tartják a spekulációkat egy esetleges kollektív katonai válaszról.
Igaz, nincs kizárva, hogy a török hadsereg már ma megkapja a felhatalmazást a katonai műveletekhez a Szíriával határos körzetekben. Olga Haldiz, az Oroszország Hangja Rádió különtudósítója jelenti!
- Október 17-én jár le annak az engedélynek a hatálya, amely lehetővé teszi a katonai műveleteket Törökország területén kívül. A fegyveres erők évente kapnak a medzslisztől engedélyt arra, hogy Irak területén katonai akciókat hajtsanak végre a Kurd Munkáspárt gerillái ellen. A török parlament nem várja meg a korábbi engedély lejártát, és rendkívüli ülést tart, amelyen nyilván szó lesz annak az engedélynek a kiadásáról, amely alapján a török fegyveres erők hadműveletet hajthatnak végre Szíria területén is.
Az erre vonatkozó kérelmet Tayyip Erdogan miniszterelnök csütörtökre virradó éjszaka küldte el a parlamentnek. Ebben szó van arról, hogy a nemzetbiztonságot fenyegető kockázatok és veszélyek ellen sürgősen meg kell hozni a szüksége intézkedéseket.
Ugyanakkor Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára arra hívta fel Ankarát, hogy továbbra is tartsa meg valamennyi kapcsolatát Damaszkusszal. Ezek fontosak azért, hogy szükség esetén csökkenteni lehessen az incidens miatt kialakult feszültséget.
Törökország hadműveletre készül Szíria területén
A török hatóságok követelik az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy tegyen intézkedéseket a „szíriai agresszió leállítására”. Amint a török média jelenti, a közeli órákban a török kormány a parlamenthez fordulhat, hogy engedélyt kapjon katonai akció elvégzésére szíriai területen.
„Törökország soha nem hagyja válasz nélkül a szíriai rendszer provokációit, amelyek nemzetbiztonságunk aláaknázására irányulnak” - hangoztatják a török hatóságok.
Előző nap szíriai területről ért támadás következtében Akcakale dél-törökországi faluban öten életüket vesztették. Törökország a szíriai konfliktus 18 hónapja óta első ízben nyitott tüzet, viszonozva a támadást.
Időközben Brüsszelben nagyköveti szinten összeült az Észak-atlanti Tanács. A résztvevők elítélték a szíriai akciót, amelyet a „nemzetközi jog kirívó megszegésének” neveztek.

Sürgősen összehívták a török parlament ülését
Zárt ülésen foglalkozik a török parlament a szíriai témával. Korábban a kormány memorandumot intézett a parlamenthez, azzal a kéréssel, hogy hagyja jóvá a katonai akciókat Szíria területén, válaszképp Damaszkusz agresszív cselekedeteire.
Ibrahim Kalin, a miniszterelnök tanácsadója a Twitteren azt állítja, hogy Törökország nem érdekelt a háborúban Szíriával, de védeni fogja saját határait. Szavai szerint a kormány folytatja a diplomáciai és politikai erőfeszítéseket a helyzet rendezésére.

Háború ellenes tüntetők Ankarában
A Török rendőrség könygázzal lőtte a háború-ellenes tiltakozókat. A török parlamentben a mai napon tárgyalják a törvényhozók a szíriai határokon átnyúló katonai műveletek kérdését.
Az Ankarában tüntető tömeg a "mi nem akarunk háborút" és "A szíriai nép testvéreink!" jelszavakat skandálja.

A török tüzérség folytatja a támadást a szíriai határkörzetben
A Török rendőrség könygázzal lőtte a háború-ellenes tiltakozókat. A török parlamentben a mai napon tárgyalják a törvényhozók a szíriai határokon átnyúló katonai műveletek kérdését.

Az Ankarában tüntető tömeg a "mi nem akarunk háborút" és "A szíriai nép testvéreink!" jelszavakat skandálja.
A török tüzérség támadásai folytatódtak a szíriai Tell Abjad ellen, a határtól mintegy tíz kilométer mélységben. A támadást Akcakale településről indították, ahol előző nap öt békés polgár vesztette életét a szíriai területről végrehajtott támadásban.
Damaszkuszi jelentések szerint Tell Abjadban már többen, köztük katonák is áldozatul estek a török támadásoknak.
A török kormány a parlamenthez fordult, engedélyt kérve a szíriai területen folytatandó akciókhoz.

A török parlament engedélyt adott a kormánynak a katonai akciókra Szíriában
A török parlament zárt ülésen amellett döntött, hogy egy évre szólóan engedélyt ad a kormánynak a határon átívelő katonai akciók lebonyolítására, többek között Szíriára vonatkozólag is.
A törvényhozó testülethez engedélyért fordult a kormány azzal kapcsolatban, hogy öt török honpolgár vesztette életét annak következtében, hogy szíriai csapatok török területre lőttek.


A török parlament jóváhagyta a Szíria elleni „katonai műveleteket”. Ezt pontosan hogyan is kell értenünk? Törökország hadat üzent Szíriának? Egyelőre a török kormány egyértelművé tette a különbséget a „katonai műveletek” és a „hadüzenet” között. Hadüzenet esetén a török csapatok nyilván behatolnának az országba és a háborút akkor tekintenék megnyertnek, ha elérték céljaikat. A „katonai műveletek” engedélyezésével így Törökország szépen hátradőlhet és nyugodt szívvel lövöldözhet (vagy akár légitámadást is indíthat), anélkül, hogy elkötelezné magát a behatolásra vagy Damaszkusz megtámadására.
Törökország amúgy sem szívesen támadná meg Szíriát egymagában. Ezt csak a NATO támogatásával lépné meg, Barack Obama pedig egyértelművé tette a törökök számára, hogy a választások előtt szó sem lehet ilyesmiről. A jelenlegi elnök minden eddigi felmérés szerint vezet a választásokban és nem akar kockáztatni.
A helyzet ellenben ismét egyértelművé tette, hogy a közel-kelet egy igazi gyújtódoboz, ami bármikor felrobbanhat, megperzselve az egész világot. Érdemes megfigyelni, hogy a török-szír incidens híre önmagában elég volt arra, hogy az olajárak elszálljanak csütörtökön. Mi történne, ha tényleg kitörne a háború?
Lássuk mi vezetett a török lépéshez. Törökország szerdán szíriai célpontokat bombázott, miután egy szíriai területről indított támadás megölt öt török polgári személyt. A török kormány rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kérte az ügyben – jelentette az al-Arabiya televízió. A Fox News a következőket írta:
A török parlament csütörtökön jóváhagyta a Szíria elleni katonai műveleteket miután szíriai területről török célpontokat támadtak, öt polgári személy halálát okozva egy határ menti török településen.
Szíria magára vállalta a felelősséget az öt ember halálát okozó támadásért és formálisan bocsánatot kért az esetért, nyilatkozta egy török vezető.
Egyes híradások szerint a török válasz sokkal erősebb volt, mint ahogyan azt a fővonalas média mutatni szeretné. A Debka szerint például a török hadsereg szünet nélkül lőtte a szíriai katonai célpontokat:
Barack Obama vétója és a pénzhiány miatt, mivel Szaúdi-Arábia és Katar nem hajlandók támogatni az akciót, Törökország kénytelen beérni azzal, hogy egy tíz kilométeres védelmi vonalat alakít ki a két ország között, szíriai területen, folyamatos tüzérségi támadások segítségével.
Október 4-én hajnalban, Ankara utasította a török hadsereget, hogy a szerda esti első támadás után folytassa a határ menti ágyúzást az öt török áldozatot követelő szír akcióra adott válaszként.
A DEBKAfile katonai forrásai szerint a tüzérségi csapatok azt a parancsot kapták, hogy elsősorban katonai célpontokra lőjenek a kijelölt sávon belül, beleértve támaszpontokat, előőrsöket és mozgó csapatokat is.
Számos szíriai bázist és előőrsöt ért már találat és sok katona vesztette életét vagy sebesült meg a török támadás során. Sem Ankara, sem Damaszkusz nem hozta nyilvánosságra az áldozatok számát. A két ország teljes hírzárlatot rendelt el az eseményekkel kapcsolatban, hogy irányításuk alatt tudják tartani a helyzetet és megakadályozzák a teljes háború kirobbanását.
Sokan úgy gondolják, hogy az incidens jó ürügyként szolgálhat a NATO számára a szíriai eseményekbe történő beavatkozáshoz. A Bashar al-Assad elnök elleni felkelés kirobbanása óta hozzávetőlegesen 30.000 ember vesztette életét a szíriai összecsapásokban.
Szíria azonban nincs egyedül. Az Assad rezsimnek sok barátja van. Több jelentés is érkezett arról, hogy a Hezbollah és Irán elkezdte csapatait olyan pozíciókba mozgatni, hogy gyorsan Szíriai segítségére siethessenek.
Fontos figyelemmel kísérni ezeket az eseményeket, mert a török-szír konfliktusba bármikor bekapcsolódhat az USA, a NATO, Irán, a Hezbollah és sok másik közel-keleti ország is.
Egy közel-keleti háború hatására az olaj amúgy is magas ára teljesen elszállhat. Csütörtökön a török-szír konfliktus hírére az olaj hordónkénti ára 3 dollárral emelkedett. Mi történne, ha tényleg háború törne ki?
Könnyű megfeledkezni arról, hogy a helyzet rendkívül gyorsan képes megváltozni. Kaliforniában például néhány olajfinomítóban tapasztalt fennakadás hatására rohamos ütemben emelkedett a benzin ára a környéken, olyannyira, hogy számos benzinkút kénytelen volt ideiglenesen bezárni.
A világ helyzete egyre bizonytalanabb. Olyan korban élünk, hogy a bolygó másik oldalán folyó események hatására az élet egy szempillantás alatt megváltozhat mindannyiunk számára. 

Forrás: The American Dream

Válság: Nem jelent meg a Haaretz


A zsidókat is utolérte a saját maguk gyújtotta tűz. A mai nap nem jelent meg a legrégebbi izraeli újság, a Haaretz. A szerkesztőség munkatársai döntöttek úgy, hogy leállítják az 1919 óta megjelenő kiadványnál a munkát, tiltakozva az ellen, hogy a válság miatt több újságírót elbocsátottak.
A Haaretz már a második izraeli lap, amelynek munkatársai sztrájkkal tiltakoznak. A Maariv napilap munkatársai folytatják tiltakozó akciójukat, tegnap a kormányfő rezidenciája előtt tüntettek.
Egyre több jelét láthatjuk, hogy a zsidó állam lakossága is elégedetlen. Nem elegendő az amerikai segély és a "holokauszt biznisz" is leáldozóban van. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Fereczi István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése