2012. december 26., szerda

Nem túl rózsás a helyzet Szíriában

A Szíriából érkező hírek egyre aggasztóbbak. Napokon keresztül arról érkeztek a tudósítások, hogy kormány csapatai több helyen területeket vesztettek, illetve a cionista zsoldosoknak sikerült több stratégiailag fontos objektumot elfoglalniuk. A katonai kudarcról érkező hírek mellett párhuzamosan egyre határozottabbá vált a Nyugati hatalmak azon fenyegetése, mely szerint ha Assad seregei vegyi fegyvereket vetnek be, akkor ez okot szolgáltatna a nemzetközi közösség számára az azonnali és közvetlen katonai beavatkozásra.  Oroszország Külügyminisztériuma nem gondolja, hogy Assad vegyi fegyvereket alkalmazna. A vegyi fegyverek alkalmazása politikai öngyilkosság lenne a szíriai kormány számára, nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kérdéssel kapcsolatban. "Minden alkalommal, amikor kósza híreket hallunk, vagy amikor információk bukkannak fel arról, hogy a szíriaiak tesznek valamit vegyi fegyverekkel, mi ezt kétszer, háromszor ellenőrizzük, közvetlenül a kormányhoz fordulunk, és minden alkalommal komoly biztosítékokat kapunk, hogy semmilyen körülmények között azt nem fogják alkalmazni,” mondta a miniszter. Lavrov rámutatott, hogy mind Oroszországban, mind Nyugaton úgy vélik, hogy a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a vegyi fegyverek a felkelők kezébe kerülnek.
Már akkor sejteni lehetett, hogy hamarosan el is kezdenek vinnyogni az USA fizetett csicskásai. Nem is várattak magukra sokáig. A mai napon mindjárt 18 esetről számolnak be, amikor szerintük kémiai fegyvereket vetettek be ellenük. A cionisták kézi-vezérelt sajtója már is arról értekezik, hogy a kormány erői kémiai fegyvereket vetettek be Damaszkusz külvárosában, Hamanés Idlib városokban, valamint Homsz közelében.
Nincs olyan szegmense a szíriai politikai, társadalmi életnek, ahol ne érné őket valamiféle hátrány vagy támadás. A terrortámadásban megsebesült Mohammed as-Saar szíriai belügyminisztert teljesen véletlenül a Bejrúti Amerikai Egyetem klinikájában helyezték el. Ki tudja milyen szerekkel kezelik, egyáltalán mit csinálnak vele. Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy onnan Ő már éve ki nem fog kerülni. Már csak azért sem, mert a helyzettel élve egy cionista zsoldban álló ügyvéd pert nyújtott be ellene népirtás vádjával, így Saart hivatalosan népirtással, etnikai tisztogatással, vallási vezetők és több mint 600 lakos, köztük gyermekek meggyilkolásával vádolják. Hát így működik a zsidók vértől szennyezett cionista gépezete.
Szíria sorsa úgy tűnik Oroszország kezében van. Moszkva nélkül nagyon kétséges, hogy mi lesz Asszad rendszerének a jövője. Szíriában egyes források szerint egy kisebb hadseregnyi zsoldos tevékenykedik. Szíria a kulcs az Iráni kapuhoz, melyen úgy néz ki a cionisták bármilyen áron be akarnak menni.

Harangozó Árpád


Lavrov: Az orosz erők biztonságba helyezték Szíria vegyi fegyvereit

A szíriai polgárháború kapcsán fenyegető vegyi támadás drámai fordulatot vett, amikor Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter december 22-én bejelentette, hogy a „szíriai kormány egy-két helyszínen konszolidálta vegyi fegyvereit a lázadók támadásai közepette és azok irányításuk alatt állnak.”
Hozzátette, hogy Oroszország, „amely katonai tanácsadókat küldött Szíriába, szoros figyelemmel kíséri az ország vegyi fegyver arzenálját.”
A DEBKAfile katonai és titkosszolgálati forrásai a következőket jelentették:
Az orosz külügyminiszter nyilatkozata üzenet volt Washington számára, hogy Szíria tömegpusztító fegyverei orosz felügyelet alá kerültek az említett védett helyszíneken. Ez azt jelenti, hogy megszűnt annak veszélye, hogy ezek a fegyverek esetleg az al-Kaidával kapcsolatban álló Jabhat al-Nusra kezébe kerüljenek, ami december 21-én még nagyon közelinek tűnt, amikor is az iszlamisták megtámadták az al-Safira katonai bázist és Assad elnök vegyi és biológiai fegyver lerakatait.
Lavrov nem közölt részleteket arról, hogy miként és hová szállították el a készleteket, de az ismételt utalás arra, hogy „orosz katonai tanácsadók segédkeznek a szíriai katonaság kiképzésében” egyértelműen jelzi, hogy az oroszok közvetlenül részt vettek a vegyi fegyverek biztonságba helyezésében.
A DEBKAfile moszkvai forrásai szerint az orosz beavatkozás a következő négy célt szolgálhatta:
  1. Megakadályozni, hogy Izrael vagy a nyugat megszerezze Szíria vegyi fegyvereit,
  2. Megakadályozni, hogy a nyugat beavatkozzon a polgárháborúba. Az orosz katonaság így a tömegpusztító fegyvereket és az Assad kormányt is védi.
  3. A szíriai orosz jelenlét komoly visszatartó erő a lázadók számára.
  4. Az orosz beavatkozás megalapozta annak lehetőségét, hogy Moszkva és Washington megállapodást dolgozzon ki a szíriai polgárháború befejezésére.
A DEBKAfile a következőkről adott hírt december 21-én:
A szíriai légierő ismét Scud rakétákat lő ki, ezúttal az ellenzéki erők (beleértve a dzsihádista csapatokat) december 21-én indított általános támadásának leverésére. Az ellenzéki támadás elsődleges célja a Safirai katonai-ipari komplexum hatalmas vegyi és biológiai fegyverraktárának elfoglalása volt. Ez ugyanaz a helyszín, ahol a vegyi töltettel megrakott Scud D rakéták is állnak, kilövésre készen.
A lázadók kelet, nyugat és dél felől is támadják az Al Safirai támaszpontot. A tömegpusztító fegyverek megszerzése a javukra billentené a háború egyensúlyát és súlyos döntés elé állítaná Assad elnököt.
Forrás: Debka.com

Orosz kommandósok úton Szíriába?

Az orosz média megszellőztetett egy hírt, miszerint Oroszország különleges egységeket (kommandósokat), légvédelmi rendszereket és katonai felszerelést küld Szíriába. Nem csodálkoznánk a döntésen, ugyanis a Bashar al-Assad vezette kormányzat komoly gondokkal küzd. A Szíriát megszálló külföldi zsoldosok olyan sikereket érnek el, amit korábban kevesen gondoltak volna. Volt olyan időszak, amikor a harcok véget érésének közelségéről számolhattunk be, igaz akkor Amerika ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokkal és zsoldosokkal fogja segíteni a valójában soha nem létezett szíriai ellenállást. Az ígéretét Obama bizony betartotta, mert minden fronton újult erővel kezdtek harcot a legitim szír vezetés ellen.
Szóval ráférne a segítség Bashar al-Assad hadseregére, de az Orosz médiában keringő pletykákat az orosz védelmi minisztérium határozottan tagadta. "Nincs döntés arról, hogy kommandósokat küldjünk az orosz hadihajók fedélzetén Szíriába" nyilatkozta Anatolij Antonov, a helyettes védelmi miniszter. Antonov hozzátette azt is, hogy Oroszország még légvédelmi rendszereket sem küldött Szíriába. "Ez mind ostobaság, csupán spekuláció" -fogalmazott a politikus.
Bár lehet tagadta a pletykákat Antonov, de tény az, hogy korábban is volt már több olyan hír, melyet első körben határozottan tagadott az Orosz vezetés, majd mélyen hallgattak róla, aztán végül hivatalosan ők maguk is bejelentették.
A pletykának alapot adhat az is, hogy a mai napon a fekete-tengeri flotta két nagy hajója az Azov és Nikolai Filchenkov útnak indult a szíriai kikötőbe, Tartus-ba, ahol az orosz haditengerészet tart fent egy haditengerészeti bázist. A hajók szállítanak gyalogsági egységeket is, de a hivatalos verzió szerint azok feladata a hajók védelme az út során.
Kíváncsian várjuk a fejleményeket!
Harangozó Árpád

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése