2013. január 14., hétfő

Nyolcszázezren tüntettek a melegházasság ellen Párizsban

Nyolcszázezren vettek részt vasárnap Párizsban a Francois Hollande szocialista francia köztársasági elnök melegházasságot engedélyező törvényjavaslata elleni felvonulásokon.

A francia főváros négy pontjáról órákon át vonultak a tüntetők az Eiffel-torony előtti Mars-mező felé. Az Eiffel-torony lábánál elhelyezett óriáskivetítőn a résztvevők számára utalva a 800 ezres számot tüntették fel a szervezők, a prefektúra közlése szerint azonban mintegy 340 ezren vonultak fel Párizs utcáin.

A parlament január 29-én kezdi megvitatni a Házasodhasson mindenki! elnevezésű törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a házasság „két különböző vagy azonos nemű ember között” létrejövő egység. A jogszabály arra is lehetőséget teremtene, hogy a homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Franciaország a 12. ország, ahol várhatóan engedélyezni fogják az azonos neműek házasságát.

„A megmozdulás tesztértékű Francois Hollande számára, hiszen ma egyértelműen látható, hogy Franciaországban feltehetően milliók nem értenek egyet ezzel a reformmal” - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára a felvonuláson, amelyen számos ellenzéki politikus mellett megjelent André Vingt-Trois, Párizs érseke is. Az egyházi vezető üdvözölte, hogy sok katolikus kifejezi véleményét. Ugyanakkor leszögezte, hogy „ez nem egy kormányellenes egyházi tüntetés”.

Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: függetlenül a megmozdulás méreteitől a kormány nem vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is kizárta, hogy a szervezők követelésének megfelelően a kormány népszavazást írna ki a kérdésről.

Egy vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 56 százaléka támogatja a melegházasság engedélyezését, az azonos neműek általi örökbefogadás gondolata viszont jobban megosztja a társadalmat, azt csak a franciák fele engedélyezné.
A tüntetésről a Facebookon nézhet meg képeket.

MTI/Magyar Kurír


Az egyneműek házassága elleni franciaországi tüntetés nem felekezeti jellegű

 


André Vingt-Trois bíboros, a francia püspökkari konferencia elnöke nem vesz részt azon a megmozduláson, amelyet az egyneműek házasságára és örökbefogadási jogukra vonatkozó törvényjavaslat ellen hirdetettek meg. A tüntetést január 13-án, vasárnap tartják 34 társulat kezdeményezésére.
A bíboros még nem döntötte el, hogy köszönti-e a tüntetőket, de az biztos, hogy a menetben nem lesz jelen. Azt tartja ugyanis, hogy ez a kérdés elsősorban a szülőkre, az állampolgárokra és a családi elkötelezettségű társulatokra tartozik. Tehát nem felekezeti jellegű megmozdulásról van szó.
Hippolyte Simon, Clermont-Ferrand püspöke, a püspökkari konferencia helyettes elnöke foglalta össze a francia főpásztorok álláspontját. Lehetséges, hogy egyes püspökök egyházmegyéikben csatlakoznak a megmozduláshoz, saját nevükben. „Én magam nem megyek el a tüntetésre – mondta Simon püspök –, mert ha felekezeti jelleget kap a megmozdulás, akkor veszít erejéből. Ürügyül szolgálna azoknak, akik vallási jellegűnek akarják feltüntetni, hogy ezzel még inkább leminősítsék.” Simon püspök szerint az egyneműek közötti házasság a polgári társadalom egészét szólítja meg. A törvényterv ugyanis módosítaná a polgári jogot és a polgári házasságról alkotott teljes felfogást.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése