2013. február 7., csütörtök

Egyre több kutya az utcán és a telepeken

Az ebadó után a mikrochip kötelezővé tételével sarcolja az állam az amúgy is nehéz anyagi körülmények között élő lakosságot. Az ebadót sok településen egyszerűen nem merték bevezetni, tisztában lévén a lakosság életkörülményeivel. Itt van hát a kötelező chip! Tekintsünk most el attól, milyen, állatbarátok által is elismert gyakorlati előnyei vannak a chipnek, és milyen előkészítést látnak ebben a nem alaptalan összeesküvés-elméletek hangoztatói. Van azonban egy kisszerűnek tűnő, de annál lényegesebb szempont: ez embereknek egyszerűen nincs pénzük erre!
A kutyát - ami sok portán nélkülözhetetlen a vagyon- és sajnos ma már a puszta életvédelem szempontjából - etetni kell, ami napi költséget jelent. Ha két vagy három kutya van - mert van ahová kell, vagy csak egyszerűen befogadnak az emberek egy szerencsétlen párát - az többszörös költség. Az ebeket évente oltatni kell, ami több kutya esetén már jelentős költség. Ahol az ebadót bevezették, pedig már egyszerűen irreális éves költségekről beszélhetünk! Ehhez még a chip is - egyszerűen vállalhatatlan!
Aki azzal jön, hogy aki szereti az állatot, az rászánja a pénzt, annak szívből javasoljuk, hogy költözzön le mondjuk Ózdra, vagy még inkább költöztesse le a tisztességben megöregedett mamáját! Aki gyalázatos munkásnyugdíjból chipeztesse a kutyáját, ha pedig valahogy mégsem tudná kigazdálkodni a heti kenyér és az elmaradt villanyszámlák mellett, akkor várja csak a városszéli kis házában, mikor rúgják rá az ajtót, és vágják el a torkát 500 forintért!
Köszönhetően a lakosság körülményeit teljesen figyelmen kívül hagyó intézkedésnek, újabb hullámban kerülnek utcára a kutyák. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) szerint tavaly 220 kutyát tartottak a telepen, ma 300 ebük van, plusz 50 várólistán, 10-15 pedig ideiglenes befogadóknál. Nem titkolják, hogy ennek oka szerintük is a gazdasági helyzet és a chipeztetés.

Kutyasétáltatás a MÁSA szervezésében - minap.hu
Az alapítvány leterheltségét önkéntesek bevonásával igyekszik enyhíteni, vasárnapi kutyasétáltatási akciót hirdettek meg. Az elmúlt hétvégén 270 jelentkező sétáltatta a telephely kutyáit, azok nagy örömére.
A MÁSA játékgyűjtést is hirdetett. A kutyáknak szánt labdákat, rágóalkalmatosságokat, stb. a népkerti állatorvosi rendelőben, vagy az alapítvány Sajószigeti úti telephelyén lehet átadni.
Bányai Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése