2013. február 18., hétfő

Gimnazistáknak tartott lelkigyakorlatot a Chemin Neuf közösség

„587 ismerős a Facebookon, és hány igaz barát?” címmel tartott két napos lelkigyakorlatot 14-18 év közötti gimnazistáknak a Chemin Neuf ökumenikus közösség Piliscsabán.
587 ismerős a Facebookon, és hány igaz barát? Ez a provokáló mondat adta meg a piliscsabai lelkigyakorlatos hétvége témáját. A Magyarországon is népszerű francia Chemin Neuf közösség két nap alatt 14-18 év közötti kamaszoknak bizonyította be, az igaz barát nemcsak interneten kerestetik. Hogyan lehet az isteni szeretet és elfogadást minden kapcsolat középpontjába állítani? Csapatmunka, kiscsoportos megosztás, örömtánc, zene, vezették a hétvégén a fiatalokat – tájékoztatta a Magyar Kurírt Zsoldos Alexandra.
Napjaink kamasza leginkább közösségi portálokon ápolja kapcsolatait – hangzott el a lelkigyakorlat egyik előadásában. A virtuális tért nem kiküszöbölhető a mai ember életéből. Nagyon könnyű a virtuális világban barátságokat kialakítani, adott a retusálás lehetősége, mindenki szépítheti önmagát. A tökéletessé formált profil a népszerűség növelésének eszköze. Mivel a kamaszok felnőtt bőrbe bújt gyerekek, még illúzióvilágban élnek. Úgy érzik, a tökéletesség elérhető, így ha ők nem is azok, megpróbálják annak mutatni magukat. Mindenki tartozni szeretne valahová. A közösségi portál, - ha tudattalanul is, - könnyed barátságokat ígér, ahol egy gombnyomás a viszontszeretet… Isten ennél sokkal többet ad – ezt igyekezett közvetíteni a hétvége.
A találkozó változatos programot biztosított. Az elmélkedéseket játék, sok nevetés egészítette ki. A résztvevők kiscsoportban osztották meg válaszaikat. A kiengesztelődésben a fiatalok Istennek ajánlották fel emberi kapcsolataikat.
A hétvége alapfonalát három tanítás adta. A fiatalok a virtuális világ, a barátság, és Isten barátságáról gondolkodtak el. A francia szerzetesnő, Marie arról beszélt, hogy a kereszt szimbolizálja legjobban az emberi kapcsolatokat. Embertársainkkal vízszintes a sík, míg Istennel az égbe húz. Ha istenkapcsolatunk élő, az keresztülszeli az összes humánkapcsolatot, és lélek irányítja az elfogult emberi érzelmeket. Már nincs virtuális verseny, nem megelőzni akarjuk a másikat, hanem felemelni az égbe.
A leligyakrolaton arra figyeltek a fiatalok, hogy nincs még egy barát, aki úgy szeret, mint Isten. Az igaz barát mindent megad, csak kérni kell, és hinni benne.
A Chemin Neuf (új út) közösség ökumenikus elhivatottságú katolikus közösség. Laurent Fabre jezsuita vezetésével, imacsoportból született 1973-ban Lyonban, Franciaországban. Ma közel 2000 tagja van, mintegy 30 országból. A közösség Magyarországon két házat vezet; egy egyetemista kollégiumot Zugligetben, és egy lelkigyakorlatos házat Bodrogolasziban.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése