2013. május 15., szerda

Lapid-csomag sújtja az izraelieket

Tízezrek tűntettek Tel Avivban, a nemzeti színház, a Habima előtti téren, tiltakozva a tervezett költségvetési megszorítások ellen. Hasonló méretű, akkor hónapokig tartó tiltakozássorozat két éve volt az e térbe torkolló Rothschild sugárúton, ahonnan a felvert sátrakból jártak dolgozni az emberek és esténként az alkalmi színpadokon igyekeztek híveket szerezni a magas lakásárak elleni demonstrációjukhoz.

Jelen megszorító csomag Jair Lapid pénzügyminiszter nevéhez köthető, s annak ellenére volt rá szükség, hogy Izraelt a gazdasági világválság alig érintette: a gazdasági növekedés olyan mértékű, amely valamennyi fejlett országét évek óta meghaladja. A GDP növekedését 2013-ban "megdobja", hogy termelésbe állt a Tamar földgázmező is. A Lapid-csomag nyomán mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az izraelieknek. Jövőtől 1,5 százalékkal emelkedik a személyi jövedelemadó valamennyi adósávban. Az értéktöbblet-adónak nevezett ÁFA egy százalékponttal, 18 százalékra nő. Csökken a családi pótlék összege, amely azért érinti érzékenyen a lakosságot, mert a vallásos zsidó és az izraeli arab családokban magas a gyermekáldás. A támogatás egységesen 140 sékel lesz gyermekenként (1 sékel=60 forint), eddig az első gyerek után 175 sékel, a második, harmadik és negyedik gyerekért 263 , a továbbiakért 175 sékelt fizettek.

Napokon belül drágul a cigaretta és a többi dohányáru 1-2 sékellel, 20 százalékkal többet kell fizetni a tömény szeszt tartalmazó italokért. A nyugdíj-hozzájárulást havi 15 ezer sékeles jövedelem után megadóztatják. (Ez viszont kevés embert érint.) Az iskolákban emelkedik a szülői hozzájárulás mértéke, a napközik és bölcsődék állami támogatása csak néhány szegény régióra korlátozódik majd. Augusztustól nő az ingatlanadó az ötmillió sékel értékűnél nagyobb lakásoknál és a 300 ezer sékelt meghaladó értékű autóknál. Még a nyáron, a légkondicionálós szezon idején 6 százalékos áramáremelés is várható. Egy három gyerekes, 20 ezer sékeles havi jövedelmű izraeli család éves terhei 6312 sékellel nőnek, ami jelentős teher. Ez ellen tiltakoznak az izraeliek.

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=645560

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése