2013. május 15., szerda

Létrehozója szerint az euró elpusztítja önmagát

Miközben egyre több uniós ország helyzete válik kritikussá gazdaságilag és a közös valuta alapjai pedig igencsak remegnek, az Euró egyik létrehozója is annak bukását jövendöli.
Oskar Lafontaine, német pénzügyminiszter, az euró kidolgozásáért és bevezetéséért felelős egyik szakember, most az egységes valuta beszüntetésére szólít fel, hogy a dél-európai államok esélyt kapjanak a talpra állásra. Szerinte amennyiben ez nem történik meg, a jelenlegi fiskális útvonal egyenesen egy „katasztrófa felé tart”.
„A gazdasági helyzet hónapról hónapra romlik, a munkanélküliség pedig olyan szinteket ért el, hogy a demokrata szerkezetek is kétségessé váltak,” idézte a politikust a Telegraph.
„A németek még nem jöttek rá, hogy Dél-Európa, Franciaországot is beleértve, előbb vagy utóbb, a jelenlegi és egyre mélyülő nyomor miatt, kénytelen lesz ellentámadásba lendülni a német hegemónia ellen,” mondta, hozzátéve, hogy a fiskális válság nagy részét a németek által az exportnyereségek miatt szorgalmazott bér megszorítások okozták.

„A megszorításoknak befellegzett”

A német baloldali párt weboldalán Lafontaine azt írta, hogy Angela Merkel kancellárasszony azonnal „fel fog ébredni önhitt álmából”, amint a szorult helyzetben lévő európai országok összefognak és követelik a válságkezelő intézkedések megváltoztatását, Németország rovására.
Lafontaine súlyos jóslatai további hitelt nyertek, amikor Pierre Moscovici, francia pénzügyminiszter bejelentette „a megszorítások végét és a francia válságpolitika győzelmét, tovább rontva az amúgy is gyengülő francia-német kapcsolatokon,” írta a lap. A helyzet mindenesetre kezd eldurvulni a két ország között.
„A megszorításoknak vége. Ez egy döntő fordulat az EU projekt történetében az euró óta,” nyilatkozta Moscovici a francia televíziónak. „Látjuk a megszorítás dogma végét. Ez egy győzelem a francia megközelítés számára.”
Lafontaine elmondta, hogy támogatja a monetáris uniót, de ma már fenntarthatatlan tartja.
„A remény, hogy az euró létrehozása racionális gazdasági viselkedésre kényszerítheti az összes felet hiábavaló volt,” mondta, hozzátéve, hogy a politika, ami belső leértékelésre kényszerítette Spanyolországot, Portugáliát és Görögországot „katasztrofális” volt. A gazdasági helyzet ebben a három EU országban és Írországban a legrosszabb.
Az euró hónapok óta hanyatlik és miközben az EU a magas munkanélküliséggel és magas kormánykiadásokkal küzd, a szakértők egyre kevésbé bíznak a valuta vagy akár az EU jövőjében.

Alapvető hibák az euró szerkezetében

Az euró néhány alapvető hibája:
Szűk pénzforrások. Közgazdász szemmel nézve az eurózóna nem kifejezetten optimális környezet egy valutának. Más szóval, nem volt jó ötlet. Ennek egyik oka, hogy a különböző tagországoknak különböző monetáris politikára van szükségük, de az unióban ez nem lehetséges.
Túlságosan szűk költségvetések. A szakértők úgy gondolják, hogy a megszorítás politika teljes bukás, sőt katasztrófa volt, mert tovább növelte az adósságterheket, különösen Dél-Európában. „Az euró a megszorítások öngyilkos megállapodásává vált.”
Kevés kereskedelem. Németország kivételével, az EU államok kicsivel több mint a fele csak egymással kereskedik. Ahogy Dél-Európa fokozatosan halad a mély válság, Észak-Európa pedig a recesszió felé, ez a kereskedelmi forgalom tovább csökken.
Mint a legtöbb szocialista állam esetében, az európai országok sem rendelkeznek elegendő forrással ahhoz, hogy a bölcsőtől sírig tartó szolgáltatásokat nyújtsanak állampolgáraiknak. Ez milliókat fog feldühíteni, amikor rájönnek, hogy a feneketlennek hitt európai pénzverem mégsem az.
Forrás: naturalnews.com

Egyre kevésbé bíznak az európaiak az Európai Unióban


Nagyon nem áll ez már a kerekén sem, nehogy a lábán, de hogyan jelentsék be? Egy közvélemény-kutatás nemrég közzétett eredménye szerint az adósságválság miatt Európa-szerte jelentősen gyengült a polgárok Európai Unióba vetett bizalma.

A Pew Research Center kutatása szerint az egyre romló gazdasági helyzet a nagyobb tagállamok között is jelentősen növeli a feszültséget, és egyre inkább izolálja Németországot is. A kutatás során 8 EU-s tagország 7600 állampolgárának véleményét kérték ki. A szerzők kiemelték, hogy a megkérdezettek több mint 60 százaléka bízik az euróban, és továbbra is az eurót tartaná meg országa fizetőeszközeként.

Az Európai Unióhoz azonban már csak 45 százalék viszonyult pozitívan. Alig egy évvel ezelőtt ez a mutató még bőven 60 százalék felett mozgott. A lakosságot leginkább a megtakarításokkal összefüggő intézkedések osztják meg. A szerzők szerint a 2013-as eredmények világítanak rá először ennyire élesen, hogy mennyire mások a németek és a többi európai ország érdekei. Megállapították, hogy a német és a francia lakosság véleménye között keletkezett a legnagyobb különbség az elmúlt egy év során. „A franciák jóval kevésbé bíznak az Európai Unió intézményében, mint a spanyolok vagy az olaszok.”

Németországban a megkérdezettek háromnegyede (2007-ben 63 százalék) viszonylag kedvezőnek ítélte meg a gazdasági körülményeket, ám Spanyolországban (2007-ben 65 százalék) már csak a megkérdezettek 4 százaléka. Angliában is a spanyolhoz hasonló mértékű volt a visszaesés a megkérdezettek között.

Franciaországban és a dél-európai krízis sújtotta régiókban jelentősen visszaesett a lakosság kormányokba vetett bizalma. Ezzel szemben Angela Merkel kancellár asszony továbbra is pozitív megítélésnek örvendhet országában. Hiába kritizálják a legtöbb EU-tagállamban Merkel megtakarítási irányelveit, mégis a megkérdezett európaiak 74 százaléka gondolja úgy, hogy a krízis megfékezésében és a kilábalás folyamatában is kifejezetten jól teljesített Merkel asszony. A tavalyi évben azonban ez a mutató is magasabban, 80 százalék feletti értéken mozgott.
Ódor Tamás
GlobalFX.hu

http://mno.hu/penzpiacok/egyre-kevesbe-biznak-az-europaiak-az-europai-unioban-1160750

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése