A Tények-tévhitek
webszájtom célja a tévhiteket szembeállítani a tényekkel. Erről szólnak
cikkeim és könyveim is. Sokan panaszkodnak, hogy "annyi mindent lehet
már hallani, az ember azt se tudja, minek higgyen". A tudomány
természetesen minden korszakban korlátolt tudást ad, a korlátok azonban
elég jól felmérhetők.
A
bizonyítékok hierarchiába rendezhetők, egy vizsgálat általában
kevesebbet mond, mint sok vizsgálat korrekt összevont elemzése. Egy
epidemiológiai vizsgálat ugyancsak kisebb bizonyító erővel bír, mint egy
placebokontrollos kettős vak klinikai vizsgálat. Egy sok éves követéses
vizsgálat ugyancsak többet mond el, mint egy pár hetes vizsgálat. Az
átlagolvasót általában az zavarja össze, hogy különféle médiumok (pl.
index.hu, origo.hu) rákaptak arra, hogy tudományos szenzációkkal
kábítsák olvasóikat. Ehhez azonban nem alkalmaznak szakértőket, hanem
egyszerűen a tudományos vizsgálatokat figyelő webszájtok híreit
lefordítják. Ezeknek a "tudományos" rovatoknak minden hírének az a
célja, hogy meghökkentsen, mert ez növeli az olvasottságot. A
tapasztalat persze azt mutatja, hogy a hiteles tájékoztatás még jobban
növeli az olvasottságot, de ez pénzbe kerül. Komoly médiumok (New York
Times, The Globe, Nature, Science, Dr. Mercola, stb.) szakírókkal
írattatják meg a legfrissebb eredményekről szóló beszámolóikat, s ezek
nem vezetik meg az olvasót, hanem az új eredmények kapcsán ismertetik a
kételyeket és a reményeket is. Egy szakértő a frissiben megjelent
tudományos vizsgálatok eredményeit a korábbi eredmények tükrében
súlyozottan adja közre, jelzi az új vizsgálat sugallta következtetések
korlátait, vagy éppen rámutat a vizsgálat hibáira. Merthogy igen sok
vizsgálat esetében a vizsgálat módszertanát megismerve eleve kétséges az
eredmény. Fontos figyelembe venni a vizsgálat szponzorait is, hiszen
pl. a gyógyszeripar által lefolytatott vagy szponzorált vizsgálatoknál
igen csak skrupulózusan kéne megvizsgálni a közölt eredményeket.
A só
A sófogyasztás ugyancsak a közegészségügy és a kardiológusok kedvenc vesszőparipája. A kérdést a Paleolit táplálkozás
könyvemben már összefoglaltam. Erre is sokan mondták, hogy "a Szendi
direkt mindenben az ellenkezőjét állítja, mint a hivatalos álláspont".
Erre csak azt lehet válaszolni, hogy csak azokban a kérdésekben állítom a
hivatalos álláspont ellenkezőjét, amelyekben a hivatalos álláspont
homlokegyenest mást állít, mint a tudomány.
Katarzyna Stolarz-Skrzypek és munkatársai 2011 májusában jelentették meg vizsgálatuk eredményét, amely teljesen megerősíti a "zöld könyvemben" leírtakat. A szerzők bevezetőjükben idézik a korábbi vizsgálatokat, amelyek azt sugallták, hogy a sófogyasztás csökkentése vérnyomáscsökkenéssel jár, de rámutattak arra, hogy ezek a vizsgálatok mind rövidtávú vizsgálatok voltak, s a közegészségügy nagy sócsökkentő programjai, melyek szerint napi 3 gramm alá kéne szorítani a sófogyasztást, nem számolnak ennek veszélyeivel. A szerzők ezért a legpontosabb mérést a vizeletben kiválasztott sómennyiséget vizsgálva elemezték átlagosan 8 éven át 3700 személy vérnyomásának és szívbetegség kockázatának alakulását.
A nyolc év alatt 219 személy halt meg, és 232 szenvedett el végzetes vagy túlélt szív és érrendszeri komplikációt (infarktus, embólia, sztrók, stb.). A szív és érrendszeri halálozás a legmagasabb a legkevesebb sót fogyasztók, a legalacsonyabb a legtöbb sót fogyasztók közt volt. A legkevesebb sót fogyasztók közt 4.1%-os, a közepesen sok fogyasztók közt 1.9%-os, és a legtöbb sót fogyasztók közt 0.8%-os volt a szív és érrendszeri eredetű halálozás.
Katarzyna Stolarz-Skrzypek és munkatársai 2011 májusában jelentették meg vizsgálatuk eredményét, amely teljesen megerősíti a "zöld könyvemben" leírtakat. A szerzők bevezetőjükben idézik a korábbi vizsgálatokat, amelyek azt sugallták, hogy a sófogyasztás csökkentése vérnyomáscsökkenéssel jár, de rámutattak arra, hogy ezek a vizsgálatok mind rövidtávú vizsgálatok voltak, s a közegészségügy nagy sócsökkentő programjai, melyek szerint napi 3 gramm alá kéne szorítani a sófogyasztást, nem számolnak ennek veszélyeivel. A szerzők ezért a legpontosabb mérést a vizeletben kiválasztott sómennyiséget vizsgálva elemezték átlagosan 8 éven át 3700 személy vérnyomásának és szívbetegség kockázatának alakulását.
A nyolc év alatt 219 személy halt meg, és 232 szenvedett el végzetes vagy túlélt szív és érrendszeri komplikációt (infarktus, embólia, sztrók, stb.). A szív és érrendszeri halálozás a legmagasabb a legkevesebb sót fogyasztók, a legalacsonyabb a legtöbb sót fogyasztók közt volt. A legkevesebb sót fogyasztók közt 4.1%-os, a közepesen sok fogyasztók közt 1.9%-os, és a legtöbb sót fogyasztók közt 0.8%-os volt a szív és érrendszeri eredetű halálozás.

A
magas vérnyomás vizsgálatával kapcsolatban az derült ki, hogy a
sófogyasztás mértéke nem függött össze a magas vérnyomásbetegség
kialakulásának kockázatával. A legkevesebb sót fogyasztók 27%-a, a
közepes mennyiséget fogyasztók 26.6%-a, és a legtöbb sót fogyasztók
25.4%-a lett magas vérnyomású beteg. A szisztolés vérnyomás a vizeletben
mért 100 mmol só növekedés esetén 1.7 Hgmm volt sok éves követés során,
de ez nem függött össze a magas vérnyomás betegség kialakulásával. A
diasztolés vérnyomás pedig nem is változott.
Más
vizsgálatok is megerősítették, hogy az alacsony sófogyasztás
minimálisan csökkenti a vérnyomást, de viszont fokozza az
infarktuskockázatot. Egy háromezer főt 3.5 éven át követő vizsgálatban a
legkevesebb sót fogyasztók infarktuskockázata négyszerese volt a
legtöbb sót fogyasztókénak. A különösnek ható eredményeket jól
magyarázza, hogy a sóbevitel csökkentése fokozza a szimpatikus
idegrendszeri aktivitást, csökkenti az inzulinérzékenységet: mindkét
hatás a metabolikus szindróma és a szívritmuszavar kockázatát növeli. A
sócsökkentés azért sem éri el vérnyomáscsökkentő hatását, mert a
sófogyasztás csökkentésére aktiválódik a renin-angiotensin-aldosteron
rendszer, amely növeli a vérnyomást és fokozza a folyadék és
sóvisszatartást a vesékben. Következésképen, a lecsökkentett
sófogyasztás nem sokat változtatja a vérben a só szintjét, ugyanis
egyszerűen csökken az ürítése. Fokozott fogyasztás esetén pedig nő a
sóürítés, azaz nem nő meg a folyadék visszatartás. Pl. magas vérnyomásos
betegeknek nem több a vére vagy a testfolyadéka, azaz nem attól magas a
vérnyomásuk.
A
szerzők végkövetkeztetése, hogy eredményük alapján elutasíthatók azok a
számítások, amelyek a népességszintű sófogyasztás csökkentését
összekapcsolják jelentős szív és érrendszeri halálozás csökkenéssel.
Ilyen hatás ugyanis nincs, tehát a szerzők szerint indokolatlan az az
általános és megkülönböztetés nélküli sófogyasztás csökkentési ajánlás,
ami ma van érvényben.
Akik
olvasták könyveimet, azoknak ezek az eredmények nem okoznak
meglepetést. Fontos azonban követni az új eredményeket, mert ezek vagy
ismételten megerősítik a korábbiakat, és akkor nyugodtak lehetünk, vagy
új megvilágításba helyezik a régen igaznak gondolt állításokat, és akkor
lépnünk kell.
Tények tévhitek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése