2013. június 28., péntek

Háborús készülődés Izraelben és teljes orosz evakuáció Szíriában – Helyzetértékelés

Június 26-án Moszkva bejelentette, hogy az orosz diplomaták és katonaság evakuálása Szíriából befejeződött, beleértve a tartuszi tengerészeti bázis kiürítését is.
„Oroszország, részben a szíriai konfliktusban rejlő kockázatok miatt döntött az evakuálás mellett, illetve annak megakadályozására, hogy orosz  állampolgárok bármilyen módon belekeveredjenek olyan incidensekbe, amelyek komolyabb következményekkel járhatnak,” nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium egyik illetékese.
Hozzátette, hogy a 16 hajóból álló flotta továbbra is készenlétben áll a Földközi-tengeren és a fegyverek, mint például a légvédelmi eszközök szállítása is folytatódik a szír kormány számára, a korábbi megállapodások szerint.
A szíriai helyzet eldurvulását az izraeli Golani dandáregység által szerdán, előzetes bejelentés nélkül szervezett manőver is jelzi, amin Benjamin Netanjahu és az izraeli hadsereg vezető tisztjei is részt vettek.
Londonban David Cameron is összehívta kormánya biztonsági tanácsát, hogy megbeszéljék a szíriai helyzetet. Ed Milliban, az ellenzék vezetője is hivatalos volt az ülésre, amire a protokoll szerint csupán olyan esetekben kerül sor, ha rendkívül fontos biztonsági kérdésekről tárgyalnak.
A Vlagyimir Putyin és Barack Obama közötti barátságtalan konfrontáció a múlt heti G8-as csúcstalálkozón, újabb öt hónapos, fokozatosan elmérgesedő háborúskodásra ítélte Szíriát, mivel a két vezető csak szeptemberben találkozik ismét.
Közben a hangulat egyre feszültebb Washington és Moszkva között a szír helyzet és egyéb kérdések, például Edward Snowden ügye miatt is.
Amerikai és izraeli titkosszolgálati megfigyelők az alábbi hét vészterhes fázis kibontakozását látják a szíriai válságban:
1. Öthónapos vérfürdő az 2,2 milliós Aleppo városa feletti uralom megszerzéséért.
A szír hadsereg és a 100%-osan mobil ellenzéki erők minden erejüket a város elfoglalására fordítják. A szakértők szerint az ellenzéknek nincs esélye, hogy augusztusnál tovább bírják Assad erőivel szemben.
2. Egyik fél sem rendelkezik elég katonával vagy teljes fölényt biztosító fegyverekkel a háború egyértelmű megnyerésére.
Ez természetesen abban az esetben marad igaz, ha Obama vagy Putyin nem billenti át az erőegyensúlyt valamelyik fél javára.
3. Az Egyesült Államok és Oroszország készek a komolyabb katonai beavatkozásra, de nem mennének el addig, hogy szír földön vagy egy máshol a közel-keleten megütközzenek. Amerikai titkosszolgálati elemzők úgy gondolják, hogy Putyin kész a végsőkig elmenni Szíriáért az Egyesült Államokkal szemben.
Az orosz elnök eközben szándékosan hergeli Washingtont és növeli a feszültséget a volt NSA alkalmazott, Edward Snowden körüli bújócska támogatásával.
Snowden több órára eltűnt a térképről valahol Hong-Kong és Moszkva között, míg végül az orosz elnök elismerte, hogy a Moszkvai repülőtér tranzit területén tartják biztonságban és, hogy nem hajlandók kiadni az Egyesült Államoknak.
4. Irán, a Hezbollah és Irak is erősíteni fogják harctéri jelenlétüket.
5. Egy komoly összecsapás készülődik az Assad rezsimet az oroszokkal együtt védelmezni kívánó és növekvő számban Szíriába érkező közel-keleti síiták és az amerikaiak által támogatott, javarész szunnita ellenzéki erők között.
A konfliktus meghiúsíthatja az amerikai-iráni tárgyalásokat Irán atomprogramjával kapcsolatban, amelyek Hassan Rouhani megválasztásával megakadtak.
6.  A Genf 2 elnevezésű konferencia, ami politikai megoldást keres a szíriai válságra, halva született kezdeményezés. Moszkva és az Egyesült Államok álláspontjaiban áthidalhatatlan ellentétek állnak fenn, mint például, hogy Assad elnök menjen vagy maradjon.
7. Amíg a diplomácia tehetetlen, a regionális konfliktus széleskörű háborúvá fajulásának veszélye fokozatos nő. Fennáll az a veszély is, hogy Iránt, Izraelt, Jordániát és Libanont bármelyik pillanatban beszippanthatja a konfliktus. Sőt, ez Libanon esetében talán már meg is történt.
Bármilyen apró „hiba” a szembenálló felek részéről kiválthat egy izraeli megtorló akciót és máris itt a kiterjedt háború.
Forrás: debka.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése