2013. június 20., csütörtök

Bárkit lefilmezhet a Facebook

A CNET egyik újságírója a minap betért egy étterembe Kaliforniában, ahol az ajtóra ragasztott aprócska cetli szerint a Facebook fényképeket, mozgóképet és hangot rögzíthet, amelyeket utána bárhol szabadon felhasználhat.



Az alábbi figyelmeztetést olvasva talán már sokan úgy gondolhatják, kicsit mintha átestek volna a ló másik oldalára Zuckerbergék. Az említett étterem ajtaján található címke ugyanis nem valami rossz vicc volt, hanem halálosan komoly. A figyelmeztetés szerint a Facebook "filmet forgat" a Sam's Chowder House nevű vendéglőben, ahová belépésünkkel jóváhagyjuk, hogy a közösségi szolgáltatás képeket készítsen rólunk, és a beszélgetéseinket is rögzítse. Egyúttal ahhoz is hozzájárulunk, hogy az így készült hang- és képfelvételek örökre a Facebook kizárólagos tulajdonát képezik, és amelyeket "az univerzum bármely pontján" szabadon felhasználhatnak.

Azért az erősnek tűnik, hogy egy étterembe betérve barátainkkal folytatott privát (!) beszélgetéseinket felvegye a Facebook, és utána azt bármilyen célra felhasználhassa. Lehet, hogy igazából meg sem kéne ezen lepődnünk, hiszen a világ egyre inkább a "hálózat" része, ugyanakkor elég ijesztő is a dolog. Főleg, hogy a szöveg szerint nem csak a Facebook, hanem annak esetleges későbbi jogutódai is rendelkezhetnek a felvételekkel.

Talán lehetne érzékenyebb is a privátszférára nézve az a cég, aki közben meg a mellét döngetve kommunikálja, hogy milyen nagyon szeretnének fellépni például a gyűlöletbeszéd ellen, ami sokakat sért. Számomra inkább úgy tűnik, hogy kettős a mérce, és egyre inkább erősödik a paranoiám a közösségi oldallal kapcsolatban. Az újságíró egyébként ezek után elszaladt a mosdóba, majd sarkon fordult, és otthagyta az éttermet. Valószínűleg én is ezt tettem volna...


http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/hatterhatalom/figyelnek/2562-barkit-lefilmezhet-a-facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése