2013. június 20., csütörtök

Bűnbakgyártásba kezdett a kormány: milliárdokba kerül Törökországnak az elégedetlenségi hullám

Fájdalmas károkat okoztak a török gazdaságnak a kormányellenes tüntetések. Ankara igyekszik azt kommunikálni, hogy „külföldi körök” esküdtek össze a sikeres országgal szemben. A rendőri brutalitások ellenére a tüntetéseknek nincs vége: néma demonstrálók lepték el Isztambult, ahol kedd óta tömeges letartóztatásokra került sor.


Miközben a hatóságok egyre több tüntetőt tartóztatnak le, egyre többen álldogálnak mozdulatlanul az isztambuli Taksim téren, a kormányellenes demonstrációk helyszínén. A Köztársasági Emlékmű közelében az emberek szótlanul bámulják Mustafa Kemal Atatürknek, a modern, világi berendezkedésű Törökország alapítójának a portréját.


A török belügyminisztérium szerint eddig hetven embert vittek be a rendőrök, a hatóságok főként Ankarában és Isztambulban razziáztak. Egy török hírügynökség szerint a hatóságok azzal a gyanúval állították elő a tüntetőket, hogy „terrorszervezetek tagjai, akik kárt tettek a közvagyonban, államellenes uszításban vettek részt és a rendőrökre támadtak”. Terroristák, rendőrattak


A belügyminisztérium éles hangneme következetesen tükrözi Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kommunikációját, aki a három hete kirobbanó tüntetések résztvevőit először „fosztogató bandának”, illetve „terroristáknak”, majd később „terroristák által manipulált” tömegnek minősítette. A kormányfő a héten pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) előtt tartott heti beszédében továbbra is védelmébe vette a rendőrségi fellépést. Állítása szerint a hatóságok józanul reagáltak az „erőszakos” tüntetésekre, és – tette hozzá – ki fogja terjeszteni a rendőrség jogkörét. Hétfőn kiszivárgott az is, hogy a török kormány akár a hadsereget is bevetheti, amennyiben a rendőrség nem tudja kezelni a tüntetéseket.


A miniszterelnök helyzetértékelésének némileg ellentmond, hogy a török orvosszövetség adatai szerint négy ember halt meg május vége óta a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapásokban, a sebesültek száma meghaladja a hétezer főt.


Buldózertaktika Erdogan beszédét három nappal azt követően tartotta meg, hogy a török rendőrség vízágyúkkal, könny- és paprikagáz intenzív használatával benyomult a Gezi Parkba, valamint a Taksim térre, és szétverte a demonstrációt, buldózerekkel legyalulva a tüntetők által összeeszkábált sátortábort és barikádokat.


A rendőrséggel való összecsapások azóta jórészt megszűntek, de a tüntetések nem, csak átalakultak és most az emberek némán ácsorogva demonstrálnak a véleményük szerint autoriter és iszlamista irányba sodródó kormány politikája ellen.


Gazdasági következmények A tüntetések társadalmi-politikai hatásai mellett jelentős gazdasági károkat okoznak Törökországnak. Az, hogy romlott a befektetői bizalom Ankarával szemben, komoly figyelmeztetés lehet Erdogannak, aki gazdasági sikereit, valamint a választásokon elért eredményeit hangsúlyozva legitimálja politikai döntéseit.


A török kormány – beleértve a miniszterelnököt, valamint a kormánypárt vezető tisztviselőit – „külföldi köröket” vádolt az ország gazdasági-politikai előremenetele szempontjából hátrányos tüntetések kirobbantásával.


A gazdasági nehézségekre adott kormányzati válasz, az ellenségkép-gyártás vélhetően a kormánypárti szavazótábornak szól. Annyiban azonban indokoltak a félelmek, hogy a tüntetések fájdalmas károkat okoztak a török gazdaságnak. Súlyosan érintették például a turizmust – olyan jövedelmektől fosztva meg az államkincstárt, ami jelenleg a török deficit egyik legfontosabb ellensúlya. Súlyosbító tényező, hogy a tüntetések mellett a szíriai krízis kezelése és a Törökországban meghúzódó több százezer menekült is súlyos, váratlan forrásokat igényel a büdzséből.


A Foreign Policy szerint financiális szempontból Törökország még akkor is borús jövő elé néz, ha a hetek óta tartó tüntetések nem döntik be a gazdaságot. Éppen ezért – érvel a lap – a török kormány várhatóan folytatni fogja a külső ellenségkép kreálását. Döbrögiék teljes mellszélességgel támogatják Erdogant és rezsimjét.

A magyar kormány bízik a török demokrácia erejében, és támogatja az ankarai vezetést a belpolitikai fejleményeket illetően – mondta el szerdán az MTI-nek telefonon a Törökországban ezidőszerint “szakmai tanulmányúton” tartózkodó Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. “Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia. A jelenlegi kormány élvezi a magyar kormány támogatását. Kiváló együttműködés bontakozott ki a két fél között, és mind a kétoldalú együttműködés, mind pedig a belpolitikai stabilitás megteremtése területén bizalommal vagyunk a török kormány iránt” – jelentette ki Németh Zsolt. (MTI)
Nyilvánvaló, hogy Magyarország zsebdiktátora lelkesen helyesli török kollégája eljárását-minden vonatkozásban.
Úgy tűnik, hogy komoly tapasztalatcsere és bevallott együttműködés is zajlik a két kormány (mármint a döbrögista maffia és a török kormány) között!
Feltételezhető, hogy a magyar Nemzet Patkánya hamarosan a gyakorlatba is át fogja ültetni a félázsiai ország intézkedéseit!
(Már ami a tüntetőkkel szembeni eljárást illeti. )


http://balrad.wordpress.com/2013/06/20/bunbakgyartasba-kezdett-a-kormany-milliardokba-kerul-torokorszagnak-az-elegedetlensegi-hullam/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése