2013. június 13., csütörtök

Cigányisztán Borsodban?

Friss hír: Ózd után Kazincbarcikán is nagyszabású cigányajnározási projekt kezdődik, 200 milliós keretből fel akarják számolni a putrik egy részét, és a cigányokat be tervezik költöztetni a panelokba, lépcsőházanként két családjával. Az alpolgármester persze tagadni és maszatolni próbálja a hírt, amit Jakab Péter, a Megyei Közgyűlés tagja és a Jobbik borsodi alelnöke tett közzé, de hát ismerjük már a menetrendet – mihelyt zöld lámpát kapnak a projektjükhöz, attól kezdve már végképp azt tesznek, amit akarnak, és úgy módosítgatják a tartalmát, ahogy nem szégyellik.

Barcikán nagy a felháborodás.


Az eset önmagában is érdekes. De sokkal elgondolkodtatóbb, ha hozzávesszük, hogy a Kazincbarcika szomszédságában lévő Ózdon már hetek óta áll a bál a Cigánysátor nevű több mint zavaros, de egészen nagy méretű, már első lépcsőben is 1700 millió forintos projektjének tervezett odahelyezése miatt.

A kettő együtt egy legalább 100 ezer fős régió, egy egész országrész szisztematikus elcigányosítását rajzolja elénk. A hivatkozási alap a sokat emlegetett „romastratégia”, ami lényegében csak egy varázsszó, abrakadabra, mert a tényleges tartalma csak a szokásos blabla.

Az ország szerencsésebb részeiben élők, de akár maguk a borsodiak is egy-egy szkeptikus pillanatukban azt mondják: ez a terület már amúgy is elcigányosodott, és nem csoda, ha a mindenkori kormány a már fennálló helyzetet szentesíti, és nem csoda, ha cigányok lepakolására hasznosítják a Bükk mögötti félreeső régióban. Persze ez csak keserű önirónia, és várják, hogy az erre hivatottak megtalálják a megoldásokat.

Kovács Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár viszont egy interjúban ezt mondja:
- Többször járt már Ózdon, ismeri a város sajátságos helyzetét, tudja, hogy a lakosság egyharmada cigány. Ebben a környezetben mit tud adni a Cigánysátor a romáknak és mit a nem romáknak?
- Ezek az adottságok még akár Borsod megyén belül is sajátosnak számítanak. Tükrözik a realitásokat, amelyek az ország egyes részein az elmúlt években, évtizedekben előálltak. Mi nem dugjuk és nem is dugtuk homokba a fejünket ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, amelyekkel megfelelő érzékenységgel rendkívül őszintén, nagyon nyitottan kell szembesülni. Teljesen ellentétes álláspontot képviselünk mindazokkal szemben, akik a cigányságban, a magyar romákkal kapcsolatban felvetődött kérdésekben problémákat látnak. Mi lehetőségeket látunk, egy rejtett erőforrást a legnagyobb, nemzetet alkotó kisebbségünkben.
A hablaty sorai közt nem nehéz felfedezni a lényeget – már egyáltalán nem is tűztek ki célul olyan megoldást, amilyet a magyar lakosság szeretne.

Kazincbarcikán még csak a sokk első napjait élik, Ózdon viszont már lendületesen folyik a Cigánysátorral és vele a folyamat visszafordíthatatlanná tételével szembeni ellenállás szervezése. Helyi ügydöntő népszavazás kiírása érdekében aláírásgyűjtés folyik, és a közakarat egyértelműségét mi sem mutatja jobban, mint hogy öt nap alatt összegyűlt a szükséges hatezer aláírás fele. A másik fele a hátralévő bő három hét alatt vastagon meglesz. A barcikai cigánybeköltöztetés híre csak fokozza az ózdiak elszántságát.

A fidesznyikek és a koncnokok az összefogás és a nemzeti ellenállás résztvevőit előszeretettel nevezik csőcseléknek. Kovács államtitkár pedig így fogalmaz: - Azok, akik a Cigánysátor ellen mennek és uszítanak, nem is tudják, mit beszélnek. Egy téves koncepciót, illetve hazugságokat terjesztenek magáról az elképzelésről, és ennek alapján próbálják támadni azt a reményt, illetve azokat a lehetőségeket, amelyeket ezek a beruházások jelentenek.

Vagyis az államtitkár szerint a lakosságnak nincs önálló világos véleménye, hanem gyermek, és csak néhány uszító vezeti őket félre.

Neki ilyen a világképe. Ki mint él, úgy ítél.

Persze lehet, hogy magában egészen mást gondol, de neki ezt az álláspontot kell képviselnie a fizetéséért cserébe, és titokban lenézi a maroknyi vakegér cigányfajvédőt is, saját pártja és kormánya maradék beájult tapsoncát is.

Na de mindegy. A Fidesz-kormány ráhúzott még egy lapot az ózdi kártyára, Barcikát, és elég világos, hogy a két projekt (a két hazaárulás) vagy együtt sikerül, vagy együtt bukik.

Máris kezdhetik keservesen megbánni, hogy belekezdtek.


Freca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése