2013. június 14., péntek

MOSZKVA ELLENZI A MONITORING ELJÁRÁST MAGYARORSZÁG ELLEN

Moszkva ellenzi, hogy az Európa Tanácsban (ET) monitoring eljárást indítsanak Magyarország ellen - közölte Alekszej Puskov orosz delegációvezető Strasbourgban, az ET Parlamenti Közgyűlésének hétfőn kezdődő nyári ülésszaka kapcsán. Nyilatkozatát a vezető orosz hírügynökségek adták közre. A Ria Novosztyi strasbourgi tudósítója részletesen áttekintette, hogy milyen témák szerepelnek a szervezet nyári ülésszakán. Ezek egyike a Szergej Magnyitszkij néhai orosz ügyvéd halálának ügyében készült, Oroszországot várhatóan elítélő jelentéstervezet vitája lesz. A másik ügyben, a Magyarország Európa tanácsi kötelezettségeinek vizsgálatára, az úgynevezett monitoring eljárás esetleges megindítására vonatkozó javaslatról Alekszej Puskov - aki egyben a duma külügyi bizottsági elnöke - kifejtette, meg van győződve arról, hogy ez a kezdeményezés precedens jellegű egy olyan országgal szemben, amely nem követte az Európai Unió ajánlásait.


Az EP minden évben oroszellenes döntéseket hoz, amelyek tele vannak képmutatással és kettős mércét alkalmaznak. Eközben Európában tömegesen megsértik az emberi jogokat, de ezekre az Európai Parlament egyáltalán nem reagál

Az orosz küldöttség nem szándékozik a közgyűlés kezdeményezését támogatni" - idézte őt a Ria Novosztyi. Szavait megerősíti az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség is, amelynek tudósítása szerint a politikus közölte, szándékukban áll felvetni a vitában, hogy "Moszkva szerint megengedhetetlen a kettős mérce és klisék alkalmazása az európai térségben". Az orosz parlamenti képviselőknek több kérdése lesz Martin Schulzhoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez, aki felszólal a ET Parlamenti Közgyűlésének nyári ülésszakán - mondta Alekszej Puskov.

Kifogásolta, hogy "az EP minden évben oroszellenes döntéseket hoz, amelyek tele vannak képmutatással és kettős mércét alkalmaznak. Eközben Európában tömegesen megsértik az emberi jogokat, de ezekre az Európai Parlament egyáltalán nem reagál". Az orosz politikus részben az egynemű párok házassága elleni franciaországi tüntetésekkel szembeni, szerinte igen kemény rendőri fellépésére utalt, és úgy vélte, hogy azt az EP-nek ugyancsak meg kellene tárgyalnia.

Az orosz küldöttségvezető kijelentette, hogy a franciaországi és más nyugat-európai események miatt szükség van a ET Parlamenti Közgyűlés monitoring eljárásának korszerűsítésére, minthogy a szervezet alapvetően a kelet-európai tagállamokban végzi a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzését, figyelmen kívül hagyva Európa nyugati részét. Puskov a közgyűlés jogi bizottságában Szergej Magnyitszkij néhai orosz ügyvéd ügyében készülő jelentéstervezetről azt mondta, hogy az ugyanazokat a politikai kliséket tartalmazza, amelyek a nyugati álláspontot eddig is jellemezték, és orosz részről egy sor ellentmondást látnak a tervezetben.
http://www.oroszh...%A1g-ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése