2013. július 30., kedd

A flotta, mint az egység szimbóluma


2ФЛОТ-11-РИАBevezetés:
A nyugati liberális és atlantista elemzők, a Szovjetunió felbomlása után, bizony jó ideig kárörvendően beszéltek a nem mindig felhőtlen Orosz-Ukrán viszonyról. – Mely kialakulásában a nyugati hatalmak politikájának komoly szerepe volt azáltal, – hogy a háttérből folyamatosan egyenetlenséget szítottak a két állam között.
Nyugati tervek_ NATO és UKrajna Forrás_ Wiki_Elsősorban Ukrajna volt az, melyet megkíséreltek bevezetni az Atlanti hatalmi tömbbe, mind katonai, (NATO), mind politikai szinten. Először be akarták integrálni az Unióba, – majd mikor ez nem ment, az úgynevezett “Keleti Partnerség” program keretében próbálnak éket verni Oroszország és Ukrajna, és még öt volt szovjet tagköztársaság között.
Ám ez a nyugati aknamunka nagyon úgy néz ki, hogy éppen visszafelé sül el. Minél inkább akarja a nyugat megszerezni Ukrajnát, – az annál inkább inkább keletre, a régi és megbízható stratégiai partneréhez, Oroszországhoz fordul.
A jelenlegi helyzet az, (és erről a magyarországi hivatalos kormánypárti média szorgos félretájékoztatásának köszönhetően kevesen tudnak), – hogy Ukrajnának esze ágában sincs még közeledni sem, nemhogy csatlakozni az Európai Unióhoz, – ehelyett inkább az Oroszország vezette Eurázsiai Unióhoz kíván csatlakozni.
Jelenleg, mint megfigyelő vesz részt az Eurázsiai Unió munkájában, – mely státusz lehetőséget biztosít neki arra, – hogy mind gazdaságilag, politikailag, társadalmilag és katonailag felkészüljön a teljes jogú tagságra.
Az Eurázsiai Unió egy gazdasági unió, első pillantásra talán úgy is lehetne jellemezni, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan épül fel, – egy hatalmas különbséggel: Az Eurázsiai Unió az EU-val ellentétben tényleg működik, – mégpedig hatékonyan.
Tagjai: Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, és a közeljövőben csatlakozik, Ukrajna. – Még érdekességként megemlíthetjük, hogy ugyanez a 4 állam alapította meg annak idején, a Szovjetuniót is.
Olvassák tehát az Oroszország hangja alábbi anyagát, – mely ékes bizonyítéka annak, hogy a volt Szovjetunió területén az egység, – mind gazdasági, társadalmi és katonai értelemben, – újra helyre áll. - (Szabad Riport)

2ФЛОТ-1-РИАA flotta, mint az egység szimbóluma

…”A hajók egy grandiózus színjátékkal mutatták be harci erejüket…”

…”Ukrajna és Oroszország stratégiai partnerek voltak és maradnak, együtt oldják meg a flották harci képességeinek a javítását – nyilatkozta Viktor Janukovics ukrán elnök…

Idén Oroszország és Ukrajna nem csak a Haditengerészet napját ünneplik közösen, hanem a Rusz megkeresztelésének 1025. évfordulóját is. Vlagyimir Putyin szerint ez az esemény még inkább alátámasztja az orosz és az ukrán nép egységét…”

2ФЛОТ-4-РИАSzevasztopolban az orosz és ukrán Haditengerészet napja megünneplésének legfőbb eseményévé vált a két nemzet hadihajóinak a felvonulása. Az ünnepséget az állami és haditengerészeti zászlók felvonásával kezdték meg a Szevasztopol-öbölben található hajókon.
A tengerészeket és a veteránokat a két ország elnöke köszöntötte fel a szakmai ünnep alkalmából.
A mostani ünnep különleges Oroszország számára. Idén több flotta is évfordulót ünnepel: a Balti Flotta a 310., az Északi Flotta a 80. és a Fekete-tengeri pedig a 225. évfordulóját. A hagyományok szerint a hadihajók legfőbb bázisain haditengerészeti felvonulást tartanak. Szevasztopolban az ünnep legfőbb vendége Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnökök voltak. A Fekete-tengeri Flotta és az Ukrán Haditengerészet hajói egységes vonalban vonultak fel. Ez volt a második egymást követő alkalom, amikor a két ország flottáinak tengerészei együtt ünnepeltek.
Ez nagyon szimbolikus, jegyezte meg az orosz elnök:
Szimbolikus, hogy az ünneplés központjává Szevasztopol vált. 230 évvel ezelőtt éppen itt, az Ahtyiar-öbölben hozták létre a fekete-tengeri hajóraj bázisát. Ma a katonai parádén mindenki egy vonalban vonul fel, mutatva az erőt és a hűséget az őseink számára, akik évszázadokon át együtt éltek, dolgoztak és védték a közös hazát, erőssé, naggyá és legyőzhetetlenné téve azt.
Az orosz és ukrán hajók nem csak együtt vesznek részt a parádén, hanem együtt őrködnek a krími tengerparton. A hajók egy grandiózus színjátékkal mutatták be harci erejüket. A műsor egyes részei a flották fejlődését mesélték el, valamint a hadihajók, a tengerészgyalogosok, a búvárok és a deszant látványos fellépéseit.
2ФЛОТ-6-РИАUkrajna és Oroszország stratégiai partnerek voltak és maradnak, együtt oldják meg a flották harci képességeinek a javítását – nyilatkozta Viktor Janukovics ukrán elnök az ünnepség ideje alatt:
Fejlesztjük a partnerkapcsolatainkat, közös gyakorlatokat tartunk, tapasztalatot cserélünk, együtt ünneplünk és együtt tisztelgünk a hősi múlt előtt. Továbbá biztos vagyok benne, hogy nagy jövő áll a stratégiai együttműködésünk előtt. A két ország olyan feladatokat lát el, mint a hadsereg és a haditengerészet korszerűsítése, az újabb hajók megépítése és új típusú fegyverek elsajátítása.
Az orosz haditengerészet Nagy Péter idején jött létre. A Haditengerészet napját pedig 1939 óta ünnepeljük.
A mai nap az orosz haditengerészet összetétele az Északi-, a Csendes-óceáni, a Balti- és a Fekete-tengeri Flottából áll, valamint a Kaszpi Flotillából. Ez összesen körülbelül 200 felszíni hajó és 68 tengeralattjáró. Az állami közbeszerzési program szerint 2020-ra az orosz haditengerészet további 16 tengeralattjárót és több mint 50 különböző osztályú felszíni hajót kap.
Idén Oroszország és Ukrajna nem csak a Haditengerészet napját ünneplik közösen, hanem a Rusz megkeresztelésének 1025. évfordulóját is. Vlagyimir Putyin szerint ez az esemény még inkább alátámasztja az orosz és az ukrán nép egységét.
Fotók: RIAN - További képek:
2ФЛОТ-2-РИА2ФЛОТ-7-РИА2ФЛОТ-5-РИА2ФЛОТ-3-РИА2ФЛОТ-8-РИА2ФЛОТ-9-РИА2ФЛОТ-10-РИА2ФЛОТ-12-РИА
Forrás: Oroszország Hangja
Szabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése