2013. július 30., kedd

Ha nincs rá pénzünk… – hogyan mentesüljünk a vh. kifogás illetéke alól?

Jog és pénz
A végrehajtási kifogás, (mely a végrehajtási eljárás során, az otthonunkért való küzdelem egyik kényszerű, de fontos eleme), – tavaly óta illeték köteles. – 15 ezer forintot kell leróni, csak ahhoz, hogy fellebbezzünk a végrehajtási eljárás ellen, – mert a végrehajtási kifogás lényegében ezt jelenti. – Ezt a végrehajtón keresztül, az illetékes bíróságnak kell benyújtani. – Pontosabban, hivatalosan fogalmazva: “A végrehajtási kifogást, a bíróságnak címezve az eljáró végrehajtónál kell előterjeszteni.”
(Ez is nonszensz. – A végrehajtónál kell előterjeszteni (a bírósághoz címezve persze), azt az iratot, mely éppen a végrehajtó munkáját kifogásolja, és pontosan ellene fellebbez).
Ha aztán végre az irat eljut a bírósághoz, s a bíróság a végrehajtási kifogást jogosnak tartja, akkor helyt ad és visszatéríti a pénzt, ha pedig nem tartja jogosnak az otthonunkért való küzdelmünket, – akkor elutasítja, s még ez az összeg is elveszik. – Sőt, ha a bíróság úgy gondolja, – akár rendbírságot is kiszabhat, a szerinte indokolatlan végrehajtási kifogás benyújtásáért.
Az adósok legnagyobb részének azonban még ennyi fölös pénze sincs. Fölös pénzt írtunk, mert sokaknak ételre kell a megmaradt pénze, – és nem végrehajtási kifogásra. – Ezért tehát, – a végrehajtási kifogással sem élhetnek saját védelmükben, a gyermekeik és otthonaik védelmében, – mert egyszerűen nincs rá pénzük.
Csak egy mód volt eddig ezen összeg kikerülésére a végrehajtási kifogásban, – éspedig a komoly eljárási hibákra való hivatkozás, – vagy az eljárással kapcsolatosan felmerülő bűntény erős gyanúja. – Ez esetben nem kell beadási illetéket fizetni, – ám ha később a bíróság szerint az adós gyanúja nem jogos, – még keményebb rendbírságot szabhat ki, – ráadásul a végrehajtó még be is perelheti.
Csak egy “viszonylag biztonságos” és törvényes módszer maradt tehát mindezen problémák elkerülésére a végrehajtási kifogás benyújtásakor – éspedig a költségmentesség kérése, – a szociális helyzetre való hivatkozással.
Amint az alább mellékelt fotó is mutatja, – ez az út járható! – Ha egyszer megtörtént, megtörténhet máskor is.
És szeretnénk ha mindenki megértené: Az adósnak joga van szinte bármit megtenni az otthona, a gyermekei, a családja védelmében.
***
“Megy ez csak csinálni kell!” – Írja a Koppány Jogsegély Fb oldal. – “Lám a költségmentességet is meg lehet kapni, csak kérni kell. Mi több, még egyéb dologra is felhívják figyelmünket.”
Fotó_ Koppány jogsegélySzabad Riport Tudósító Iroda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése