A World Health Organization
statisztikai adatai szerint, mintegy 12,9 millió ember hal meg
világszerte valamilyen szív-és érrendszeri betegségben 2004-ben. A
“World Cancer Research Fund” becslése szerint minden évben mintegy nyolc
millió ember hal meg rákban. A szívbetegségek és a rák, valamint a
krónikus gyulladás, a fejlett országokban már évtizedek óta vezető
halál- ok.
Tanulmány
tanulmány után mutatja, hogy a szívbetegségek és a rák kockázata
megfelelő életmóddal módosítható. Minden falat amit megeszünk, vagy
kiegyenlíti a szervezet egyensúlyát, vagy a skála másik végére billenti a
mérleg nyelvét.
Az
egyensúly elérése érdekében, amely magában foglalja több természetes
gyulladáscsökkentő élelmiszer fogyasztását, az is ugyanolyan fontos,
hogy elkerüljük, vagy csökkentsük azon élelmiszerek bevitelét,
amelyekről ismert, hogy elősegítik a gyulladás kialakulását. Itt a “top
10″ olyan élelmiszer, ami gyulladásos állapothoz vezet:
1.Cukor
Gyulladást okozó anyag:
a túlzott cukorbevitel fogszuvasodást, elhízást, gyulladást és krónikus
betegségeket okoz, pl: metabolikus szindróma és a 2. típusú
cukorbetegség. Nemrégiben végül az is bebizonyosodott, hogy a cukor,
valamint a tejtermékek az akne kialakulásának okai.
A
cukorral édesített italok, mint az üdítők, gyümölcsitalok és puncsok a
cukrok néhány olyan fő forrásai. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják.
Tudtad, hogy egy doboz kólában annyi cukor van, mintha tíz kockacukrot
szopogattál volna el? Egyéb nyilvánvaló cukorral töltött élelmiszerek:
sütemények, desszertek, édességek és rágcsálnivalók. Ha odafigyelsz a
cukorra az összetevők listáján, vedd figyelembe azt is, hogy annak
sokféle neve van: kukorica- szirup, dextróz, fruktóz, szirup, maltóz,
cirok szirup, szacharóz…
A gyulladást okozó összetevő helyett:
Édesszájú vagy? Választhatsz olyan természetes édesítőszerek közül mint
a sztívia, méz , vagy gyümölcscukor. Mesterséges édesítőszereket nem
ajánlok, mert azok többet ártanak mint használnak! Természetes cukrok
találhatók a friss vagy szárított gyümölcsökben, és a hozzáadott cukor
nélküli gyümölcskonzervek szintén nagyszerű választásnak bizonyulnak.
Nem csak a vágyott édes ízt adják, hanem vitaminokat, antioxidánsokat és
rostokat is, amit nem fogsz megtalálni a többi cukros ételben és
italban.
2. Sütőolajok
Gyulladáskeltő anyag:
a sok háztartásban és számos étteremben használatos növényi étolajoknak
nagyon magas az omega-6 zsírsav és lehangolóan alacsony az omega-3
zsírsav tartalma. Egy olyan étrend, amely rendkívül kiegyensúlyozatlan
omega-6 és omega-3 zsírsavakban, elősegíti a gyulladás és a gyulladásos
betegségek kialakulását (pl: szívbetegségek és rák).
A
többszörösen telítetlen növényi olajokat- amelyek megtalálhatók a
szőlőmag, gyapotmag, pórsáfrány, a kukorica és a napraforgó olajokban,
más néven ipari növényi olajokban- gyakran használják a legtöbb
feldolgozott élelmiszer készítésére.
Megoldás:
A gyulladáskeltő vegyületeket cseréljük le ehető olajokra, mint a
makadámia olaj, extra szűz olívaolaj, vagy más olyan étkezési olajra,
amiben kiegyensúlyozottabb az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya. A
makadámia olajban például majdnem egy-az-egyhez tartalmazza az omega-6: 3
zsírok arányát, és még olajsavban is gazdag, ami a szív-egészségéhez
nagyban hozzájárul.
3. Transz-zsírok
Gyulladáskeltő vegyületek:
A feldolgozásból eredő transz- zsírsavak hírhedt negatív hatása az,
hogy támogatják a gyulladást, az elhízást és az inzulinrezisztenciát,
megalapozva egy sor degeneratív betegséget.
Megtalálod:
rántott ételekben, gyorsételekben, az olyan kereskedelemi és sütőipari
termékekben, amelyek részlegesen hidrogénezett olajjal, margarinnal és /
vagy növényi olajokkal készülnek. Ne feledd, hogy a címkén lévő nulla
gramm transzzsír felirat még NEM JELENTI AZT, hogy az étel nem tartalmaz
bizonyos mennyiségűt az ilyen mérgező zsírokból. A legjobb megoldás az,
hogy elolvasod az összetevők listáját, és meggyőződsz arról, hogy
részlegesen hidrogénezett olaj vagy növényi zsiradék nincs a termékben.
“Az American Journal of Clinical Nutrition” szerint azok a transz-zsírsavak amelyek bizonyos tejtermékekben, illetve húsokban természetesen jelen vannak, nem annyira károsak, mint a részleges hidrogénezéssel készült növényi olajok.
Az ilyen feldolgozott zsírsavak helyett:
keress olyan helyettesítő termékeket, amelyek nem tartalmaznak transz-
zsírokat, részlegesen hidrogénezett olajokat vagy növényi zsiradékot. Ha
kétségeid vannak, feltételezd, hogy minden bolti félkész élelmiszer
tartalmaz transz-zsírokat.
4. Tejtermékek
Gyulladáskeltő anyag:
a világ népességének több mint 60%-a nem tudja megemészteni a tejet.
Sőt, a kutatók úgy vélik, hogy a tej megemésztésére való képesség
csecsemőkorhoz kötött. A pasztőrözött tej egyébként gyakori allergén is,
és gyulladásos válaszokat válthat ki, mint pl.: gyomorpanaszok,
székrekedés, hasmenés, bőrkiütés, akne, csalánkiütés és légzési
nehézségek- az erre hajlamos embereknél.
Miben találod:
a tejen kívül a tejtermékek is gondot okozhatnak, mert részlegesen
hidrogénezett olajat vagy omega-3-hiányos növényi olajat
tartalmazhatnak. A vaj és a sajt tejtartalma nyilvánvaló, de a tej
számos egyéb élelmiszerben is megtalálható, mint a kenyér, sütemény,
keksz, tejszínes mártások és dobozos gabonafélék. Az összetevők
listájának megnézése továbbra is a legbiztonságosabb módja annak, hogy
kiiktasd a tejet az étrendedből.
A tej helyettesíthető:
kefírrel és ízesítetlen joghurttal, de ezt is csak mértékkel azok
számára, akik allergiásak a tejre. A savanyított termékek viszont
könnyebben bomlanak le a gyomorban, mert bennük a laktóz és a tej
proteineket jótékony baktériumok és / vagy élesztők már elkezdték
lebontani. A pasztörizálatlan nyers tej, tudod, egyenesen a bocitól…tele
élő enzimekkel és felszívható vitaminokkal, egy másik jó megoldás
lehet. Itt olvashatsz többet arról, hogy miért.
5. Hízlalótelepen hízlalt állat húsa
Gyulladáskeltő:
a kereskedelmi állatok takarmánya legtöbbször szójababból és
kukoricából áll. Ez az étrend nagy mennyiségű gyulladást okozó omega-6
zsírsavakkal van tele, a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsav mennyisége
viszont elenyésző. A szűk élettér miatt, ezekre az állatokra a
felesleges testzsír is jellemző, ami a hús magas telített zsírtartalmát
eredményezi. Azért, hogy az állatok gyorsabban növekedjenek és ne
legyenek betegek, hormonokkal és antibiotikumokkal fecskendezik tele
őket. Az eredmény olyan hús lesz, amit nem ajánlott elfogyasztani.
Megtalálod:
Amennyiben nem farmertől, termelőtől, vagy a “nagymamától” származik a
hús, a legtöbb… ha nem az összes, szupermarketben, étteremben,
gyorsétteremben vásárolt marha-, sertés-és baromfihús hízlalótelepes
gazdaságokból eredeztethető.
Gyulladáscsökkentő megoldás:
Organikus, szabad legeltetésű, természetes táplálékkal táplált állatok
húsa több omega-3 zsírsavat tartalmaz. Miután szabadon mozoghatnak, az
állatokon kevesebb testzsír van, így a húsban is kevesebb a telített
zsírok aránya.
6. Vörös hús & feldolgozott hús
Gyulladáskeltő alkotórész:
A Kaliforniai Egyetem San Diego School of Medicine kutatói
megállapították, hogy a vörös hús egy olyan, Neu5Gc nevű molekulát
tartalmaz, amely az emberi testben nincs jelen. A vegyület elfogyasztása
után, a Neu5Gc molekula ellen antitestek termelődnek -ez az immunválasz
krónikus gyulladásos állapotot eredményezhet. Az olyan lassú lángon
tartott gyulladást a testben- ami soha nem múlik el, összefüggésbe
hozták a rák és a szívbetegségek kialakulásával.
A
kapcsolat a feldolgozott húsok fogyasztása és a rák közt tehát
bizonyítást nyert. Egy 2007-es jelentés szerint, amit a World Cancer
Research Fund és az American Institute for Cancer Research készített, a
feldolgozott húsról leszögezte, hogy a vastagbél és a végbélrák,
valamint és nagy valószínűséggel a nyelőcső és a tüdőrák okozója. A
feldolgozott húskészítmények olyan állati termékeket tartalmaznak,
amelyek füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiailag lettek
tartósítva.
A szóban forgó vörös húsok: marha-, bárány-és sertéshús, a feldolgozott húsok közé a sonka, kolbász, szalámi tartozik.
Gyulladáscsökkentő megoldások:
nem szükséges a vörös húst teljesen elhagyni étrendünkből, de ugyanez
nem mondható el a feldolgozott húsokra. Nincs az a feldolgozott hús, ami
az emberi szervezet számára biztonságos lenne. Cseréld ki a vörös hús
nagy részét, bio zöldségre, baromfira és halra, és száműzd azt heti
egyszeri alkalomra. Amikor vörös húst fogyasztasz, ne feledd, hogy
sovány szeleteket és lehetőleg fűvel táplált állatok húsát válaszd. Az
is ajánlatos, hogy ne főzd túl a húst, és inkább párold és forrald,
mintsem magas hőmérsékleten, száraz melegben süsd, mint például a
grillezés vagy a sütés.
7. Alkohol
Gyulladáskeltő:
A rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztásról már közismert, hogy
irritációt és nyelőcső, gége gyulladást és a májzsugorodást okoz.
Idővel, a krónikus gyulladás elősegíti a tumorok növekedését és az
ismétlődő irritáció helyén rákos sejtek keletkeznek.
Gyulladáscsökkentő helyettesítő: 2
dl vörösbor naponta vagy egy pohár bio, adalékmentes sör senkinek sem
árt. Nem mondom, hogy a frissítő, tiszta, szűrt víz, vagy egy csésze
öregedésgátló és gyulladáscsökkentő zöld tea, esetleg menta levéllel
ízesített limonádé nem a legegészségesebb megoldás, de a mértékkel való
bor és sör fogyasztás nem ártalmas, a gyulladást okozó alkoholfogyasztás
a mértéktelenségnél kezdődik.
8. Finomított gabona
A gyulladáskeltő összetevő:
Az a gabona amit manapság fogyasztunk, már nem ugyanaz amit régen,
mondjuk a Római Birodalom idején ettek az emberek. Ezek a finomított kis
gabonaszemek mindenféle rosttól és B-vitamintól mentesek,
összehasonlítva a csiszolatlan és finomítatlan gabonával, amelyben az
aleuronréteg még érintetlen. Ez süllyeszti a finomított gabonát kb. a
finomított cukrok szintjére, mert gyakorlatilag mindkettő csak üres
kalóriákat tartalmaz, így értéktelenek a szervezet számára. A finomított
cukor, és finomított gabonafélék magasabb glikémiás indexe pedig
cukorbetegek számára katasztrófális eredményekhez vezethet. Folyamatos
fogyasztása esetén egyébként egészséges embernél is, felgyorsíthatja a
fellépő degeneratív betegségek lefolyását, mint a rák,
koszorúér-betegség és a cukorbetegség.
Megtalálható:
szinte minden lisztes termék tartalmazza, mindenhol. A leggyakoribbak: a
fehér rizs, fehér liszt, fehér kenyér, tészták, keksz és sütemények.
Hogy a dolgok még rosszabbak legyenek, számos termék tartalmaz
finomított gabonát ízfokozóként, gyakran ezek teljesen tele vannak
felesleges cukorral, sóval, mesterséges aromákkal és / vagy részlegesen
hidrogénezett növényi olajokkal is. Erre jó példa a dobozos gabonafélék
esete, melyek jelentős mennyiségű felesleges cukrokat és aromákat
tartalmaznak.
Gyulladáscsökkentő helyettesítő: minimális feldolgozott gabona fogyasztása ajánlott, főleg ha glutén
intoleranciában szenvedsz, vagy allergiás vagy a gabonára. Ha lelkes
kenyér vagy tészta fogyasztó lennél, érdemes beruházni egy kézi malomba,
hogy saját lisztet is keszíthess. Ez legalábbis sokkal frissebb és
adalékmentes lesz, mint a boltokban található állott gabona. Ha
gabonaféléket vásárolsz, ne bízz a csomagolásra írt összetevőkben. Csak
azért, mert a doboz szerint teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, ez nem
jelenti azt, hogy a szemek belseje 100%-ban ép. A probléma oka az, hogy
hiányzik a nemzetközileg elfogadott meghatározás a “teljes kiőrlésű”
kifejezésre.
9. Mesterséges élelmiszer-adalékanyagok
Gyulladást okozó vegyületek:
Néhány mesterséges élelmiszer-adalékanyag, mint az aszpartám és
mononátrium-glutamát (MSG) gyulladásos válaszokat váltanak ki. Különösen
fokozzák a rheumatoid arthritiszes betegek fájdalmait.
Megtalálod:
csomagolt élelmiszerekben. Figyelmesen olvasd el a címkéket! Amennyiben
kínai ételt veszel vagy rendelsz, győződj meg róla, hogy MSG nincs az
adalékanyagok közt.
Gyulladáscsökkentő helyettesítő:
Korlátozd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és használj
gyulladáscsökkentő gyógynövényeket, fűszernövényeket vagy természetes
édesítőszereket az élelmiszer-adalékanyagok helyett.
10. <Töltsd ki az üres mezőt!~>
Gyulladáskeltő anyag:
Miért üres a mező? Azért, mert ide az jön, amire Te vagy allergiás,
vagy intoleráns. Sokan nincsenek is tudatában annak, hogy bizonyos
élelmiszerekkel szemben intoleránsak. Példának okáért a tojás, vagy
mogyoró allergiát könnyű diagnosztizálni, de mi a helyzet élelmiszer
intolerancia esetén? Az élelmiszer-allergia tünetei gyorsan megjelennek,
azonban az intolerancia felfedezése egy hosszabb ideig tartó folyamat
lehet. Gyakori jel az állandó fáradtság, vagy fejfájás. Ismételt, hosszú
távú expozíció irritációt, gyulladást válthat ki és krónikus
betegségekhez vezethet.
Megoldás:
ha gyanú merülne fel arra vonatkozóan, hogy valamelyik étellel szemben
intoleráns vagy, próbáld meg elkerülni azt 2 hétig és figyeld a
változásokat!
http://naturahirek.hu/a-top-10-gyulladast-okozo-etel-amit-el-kell-kerulnunk-mint-a-pestist/strong>
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése