2013. július 31., szerda

A “top 10″ gyulladást okozó étel, amit el kell kerülnünk, mint a pestist!

A World Health Organization statisztikai adatai szerint, mintegy 12,9 millió ember hal meg világszerte valamilyen szív-és érrendszeri betegségben 2004-ben. A “World Cancer Research Fund” becslése szerint minden évben mintegy nyolc millió ember hal meg rákban. A szívbetegségek és a rák, valamint a krónikus gyulladás, a fejlett országokban már évtizedek óta vezető halál- ok.
Tanulmány tanulmány után mutatja, hogy a szívbetegségek és a rák kockázata megfelelő életmóddal módosítható. Minden falat amit megeszünk, vagy kiegyenlíti a szervezet egyensúlyát, vagy a skála másik végére billenti a mérleg nyelvét.
Az egyensúly elérése érdekében, amely magában foglalja több természetes gyulladáscsökkentő élelmiszer fogyasztását, az is ugyanolyan fontos, hogy elkerüljük, vagy csökkentsük azon élelmiszerek bevitelét, amelyekről ismert, hogy elősegítik a gyulladás kialakulását. Itt a “top 10″ olyan élelmiszer, ami gyulladásos állapothoz vezet:

1.Cukor

Gyulladást okozó anyag: a túlzott cukorbevitel fogszuvasodást, elhízást, gyulladást és krónikus betegségeket okoz, pl: metabolikus szindróma és a 2. típusú cukorbetegség. Nemrégiben végül az is bebizonyosodott, hogy a cukor, valamint a tejtermékek az akne kialakulásának okai.
A cukorral édesített italok, mint az üdítők, gyümölcsitalok és puncsok a cukrok néhány olyan fő forrásai. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják. Tudtad, hogy egy doboz kólában annyi cukor van, mintha tíz kockacukrot szopogattál volna el? Egyéb nyilvánvaló cukorral töltött élelmiszerek: sütemények, desszertek, édességek és rágcsálnivalók. Ha odafigyelsz a cukorra az összetevők listáján, vedd figyelembe azt is, hogy annak sokféle neve van: kukorica- szirup, dextróz, fruktóz, szirup, maltóz, cirok szirup, szacharóz…
A gyulladást okozó összetevő helyett: Édesszájú vagy? Választhatsz olyan természetes édesítőszerek közül mint a sztívia, méz , vagy gyümölcscukor. Mesterséges édesítőszereket nem ajánlok, mert azok többet ártanak mint használnak! Természetes cukrok találhatók a friss vagy szárított gyümölcsökben, és a hozzáadott cukor nélküli gyümölcskonzervek szintén nagyszerű választásnak bizonyulnak. Nem csak a vágyott édes ízt adják, hanem vitaminokat, antioxidánsokat és rostokat is, amit nem fogsz megtalálni a többi cukros ételben és italban.

2. Sütőolajok

Gyulladáskeltő anyag: a sok háztartásban és számos étteremben használatos növényi étolajoknak nagyon magas az omega-6 zsírsav és lehangolóan alacsony az omega-3 zsírsav tartalma. Egy olyan étrend, amely rendkívül kiegyensúlyozatlan omega-6 és omega-3 zsírsavakban, elősegíti a gyulladás és a gyulladásos betegségek kialakulását (pl: szívbetegségek és rák).
A többszörösen telítetlen növényi olajokat- amelyek megtalálhatók a szőlőmag, gyapotmag, pórsáfrány, a kukorica és a napraforgó olajokban, más néven ipari növényi olajokban- gyakran használják a legtöbb feldolgozott élelmiszer készítésére.
Megoldás: A gyulladáskeltő vegyületeket cseréljük le ehető olajokra, mint a makadámia olaj, extra szűz olívaolaj, vagy más olyan étkezési olajra, amiben kiegyensúlyozottabb az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya. A makadámia olajban például majdnem egy-az-egyhez tartalmazza az omega-6: 3 zsírok arányát, és még olajsavban is gazdag, ami a szív-egészségéhez nagyban hozzájárul.

3. Transz-zsírok

Gyulladáskeltő vegyületek: A feldolgozásból eredő transz- zsírsavak hírhedt negatív hatása az, hogy támogatják a gyulladást, az elhízást és az inzulinrezisztenciát, megalapozva egy sor degeneratív betegséget.
Megtalálod: rántott ételekben, gyorsételekben, az olyan kereskedelemi és sütőipari termékekben, amelyek részlegesen hidrogénezett olajjal, margarinnal és / vagy növényi olajokkal készülnek. Ne feledd, hogy a címkén lévő nulla gramm transzzsír felirat még NEM JELENTI AZT, hogy az étel nem tartalmaz bizonyos mennyiségűt az ilyen mérgező zsírokból. A legjobb megoldás az, hogy elolvasod az összetevők listáját, és meggyőződsz arról, hogy részlegesen hidrogénezett olaj vagy növényi zsiradék nincs a termékben. “Az American Journal of Clinical Nutrition” szerint azok a transz-zsírsavak amelyek bizonyos tejtermékekben, illetve húsokban természetesen jelen vannak, nem annyira károsak, mint a részleges hidrogénezéssel készült növényi olajok.
Az ilyen feldolgozott zsírsavak helyett: keress olyan helyettesítő termékeket, amelyek nem tartalmaznak transz- zsírokat, részlegesen hidrogénezett olajokat vagy növényi zsiradékot. Ha kétségeid vannak, feltételezd, hogy minden bolti félkész élelmiszer tartalmaz transz-zsírokat.

4. Tejtermékek

Gyulladáskeltő anyag: a világ népességének több mint 60%-a nem tudja megemészteni a tejet. Sőt, a kutatók úgy vélik, hogy a tej megemésztésére való képesség csecsemőkorhoz kötött. A pasztőrözött tej egyébként gyakori allergén is, és gyulladásos válaszokat válthat ki, mint pl.: gyomorpanaszok, székrekedés, hasmenés, bőrkiütés, akne, csalánkiütés és légzési nehézségek- az erre hajlamos embereknél.
Miben találod: a tejen kívül a tejtermékek is gondot okozhatnak, mert részlegesen hidrogénezett olajat vagy omega-3-hiányos növényi olajat tartalmazhatnak. A vaj és a sajt tejtartalma nyilvánvaló, de a tej számos egyéb élelmiszerben is megtalálható, mint a kenyér, sütemény, keksz, tejszínes mártások és dobozos gabonafélék. Az összetevők listájának megnézése továbbra is a legbiztonságosabb módja annak, hogy kiiktasd a tejet az étrendedből.
A tej helyettesíthető: kefírrel és ízesítetlen joghurttal, de ezt is csak mértékkel azok számára, akik allergiásak a tejre. A savanyított termékek viszont könnyebben bomlanak le a gyomorban, mert bennük a laktóz és a tej proteineket jótékony baktériumok és / vagy élesztők már elkezdték lebontani. A pasztörizálatlan nyers tej, tudod, egyenesen a bocitól…tele élő enzimekkel és felszívható vitaminokkal, egy másik jó megoldás lehet. Itt olvashatsz többet arról, hogy miért.

5. Hízlalótelepen hízlalt állat húsa

Gyulladáskeltő: a kereskedelmi állatok takarmánya legtöbbször szójababból és kukoricából áll. Ez az étrend nagy mennyiségű gyulladást okozó omega-6 zsírsavakkal van tele, a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsav mennyisége viszont elenyésző. A szűk élettér miatt, ezekre az állatokra a felesleges testzsír is jellemző, ami a hús magas telített zsírtartalmát eredményezi. Azért, hogy az állatok gyorsabban növekedjenek és ne legyenek betegek, hormonokkal és antibiotikumokkal fecskendezik tele őket. Az eredmény olyan hús lesz, amit nem ajánlott elfogyasztani.
Megtalálod: Amennyiben nem farmertől, termelőtől, vagy a “nagymamától” származik a hús, a legtöbb… ha nem az összes, szupermarketben, étteremben, gyorsétteremben vásárolt marha-, sertés-és baromfihús hízlalótelepes gazdaságokból eredeztethető.
Gyulladáscsökkentő megoldás: Organikus, szabad legeltetésű, természetes táplálékkal táplált állatok húsa több omega-3 zsírsavat tartalmaz. Miután szabadon mozoghatnak, az állatokon kevesebb testzsír van, így a húsban is kevesebb a telített zsírok aránya.

6. Vörös hús & feldolgozott hús

Gyulladáskeltő alkotórész: A Kaliforniai Egyetem San Diego School of Medicine kutatói megállapították, hogy a vörös hús egy olyan, Neu5Gc nevű molekulát tartalmaz, amely az emberi testben nincs jelen. A vegyület elfogyasztása után, a Neu5Gc molekula ellen antitestek termelődnek -ez az immunválasz krónikus gyulladásos állapotot eredményezhet. Az olyan lassú lángon tartott gyulladást a testben- ami soha nem múlik el, összefüggésbe hozták a rák és a szívbetegségek kialakulásával.
A kapcsolat a feldolgozott húsok fogyasztása és a rák közt tehát bizonyítást nyert. Egy 2007-es jelentés szerint, amit a World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research készített, a feldolgozott húsról leszögezte, hogy a vastagbél és a végbélrák, valamint és nagy valószínűséggel a nyelőcső és a tüdőrák okozója. A feldolgozott húskészítmények olyan állati termékeket tartalmaznak, amelyek füstöléssel, pácolással, sózással vagy kémiailag lettek tartósítva.
A szóban forgó vörös húsok: marha-, bárány-és sertéshús, a feldolgozott húsok közé a sonka, kolbász, szalámi tartozik.
Gyulladáscsökkentő megoldások: nem szükséges a vörös húst teljesen elhagyni étrendünkből, de ugyanez nem mondható el a feldolgozott húsokra. Nincs az a feldolgozott hús, ami az emberi szervezet számára biztonságos lenne. Cseréld ki a vörös hús nagy részét, bio zöldségre, baromfira és halra, és száműzd azt heti egyszeri alkalomra. Amikor vörös húst fogyasztasz, ne feledd, hogy sovány szeleteket és lehetőleg fűvel táplált állatok húsát válaszd. Az is ajánlatos, hogy ne főzd túl a húst, és inkább párold és forrald, mintsem magas hőmérsékleten, száraz melegben süsd, mint például a grillezés vagy a sütés.

7. Alkohol

Gyulladáskeltő: A rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztásról már közismert, hogy irritációt és nyelőcső, gége gyulladást és a májzsugorodást okoz. Idővel, a krónikus gyulladás elősegíti a tumorok növekedését és az ismétlődő irritáció helyén rákos sejtek keletkeznek.
Gyulladáscsökkentő helyettesítő: 2 dl vörösbor naponta vagy egy pohár bio, adalékmentes sör senkinek sem árt. Nem mondom, hogy a frissítő, tiszta, szűrt víz, vagy egy csésze öregedésgátló és gyulladáscsökkentő zöld tea, esetleg menta levéllel ízesített limonádé nem a legegészségesebb megoldás, de a mértékkel való bor és sör fogyasztás nem ártalmas, a gyulladást okozó alkoholfogyasztás a mértéktelenségnél kezdődik.

8. Finomított gabona

A gyulladáskeltő összetevő: Az a gabona amit manapság fogyasztunk, már nem ugyanaz amit régen, mondjuk a Római Birodalom idején ettek az emberek. Ezek a finomított kis gabonaszemek mindenféle rosttól és B-vitamintól mentesek, összehasonlítva a csiszolatlan és finomítatlan gabonával, amelyben az aleuronréteg még érintetlen. Ez süllyeszti a finomított gabonát kb. a finomított cukrok szintjére, mert gyakorlatilag mindkettő csak üres kalóriákat tartalmaz, így értéktelenek a szervezet számára. A finomított cukor, és finomított gabonafélék magasabb glikémiás indexe pedig cukorbetegek számára katasztrófális eredményekhez vezethet. Folyamatos fogyasztása esetén egyébként egészséges embernél is, felgyorsíthatja a fellépő degeneratív betegségek lefolyását, mint a rák, koszorúér-betegség és a cukorbetegség.
Megtalálható: szinte minden lisztes termék tartalmazza, mindenhol. A leggyakoribbak: a fehér rizs, fehér liszt, fehér kenyér, tészták, keksz és sütemények. Hogy a dolgok még rosszabbak legyenek, számos termék tartalmaz finomított gabonát ízfokozóként, gyakran ezek teljesen tele vannak felesleges cukorral, sóval, mesterséges aromákkal és / vagy részlegesen hidrogénezett növényi olajokkal is. Erre jó példa a dobozos gabonafélék esete, melyek jelentős mennyiségű felesleges cukrokat és aromákat tartalmaznak.
Gyulladáscsökkentő helyettesítő: minimális feldolgozott gabona fogyasztása ajánlott, főleg ha glutén intoleranciában szenvedsz, vagy allergiás vagy a gabonára. Ha lelkes kenyér vagy tészta fogyasztó lennél, érdemes beruházni egy kézi malomba, hogy saját lisztet is keszíthess. Ez legalábbis sokkal frissebb és adalékmentes lesz, mint a boltokban található állott gabona. Ha gabonaféléket vásárolsz, ne bízz a csomagolásra írt összetevőkben. Csak azért, mert a doboz szerint teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, ez nem jelenti azt, hogy a szemek belseje 100%-ban ép. A probléma oka az, hogy hiányzik a nemzetközileg elfogadott meghatározás a “teljes kiőrlésű” kifejezésre.

9. Mesterséges élelmiszer-adalékanyagok

Gyulladást okozó vegyületek: Néhány mesterséges élelmiszer-adalékanyag, mint az aszpartám és mononátrium-glutamát (MSG) gyulladásos válaszokat váltanak ki. Különösen fokozzák a rheumatoid arthritiszes betegek fájdalmait.
Megtalálod: csomagolt élelmiszerekben. Figyelmesen olvasd el a címkéket! Amennyiben kínai ételt veszel vagy rendelsz, győződj meg róla, hogy MSG nincs az adalékanyagok közt.
Gyulladáscsökkentő helyettesítő: Korlátozd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és használj gyulladáscsökkentő gyógynövényeket, fűszernövényeket vagy természetes édesítőszereket az élelmiszer-adalékanyagok helyett.

10. <Töltsd ki az üres mezőt!~>

Gyulladáskeltő anyag: Miért üres a mező? Azért, mert ide az jön, amire Te vagy allergiás, vagy intoleráns. Sokan nincsenek is tudatában annak, hogy bizonyos élelmiszerekkel szemben intoleránsak. Példának okáért a tojás, vagy mogyoró allergiát könnyű diagnosztizálni, de mi a helyzet élelmiszer intolerancia esetén? Az élelmiszer-allergia tünetei gyorsan megjelennek, azonban az intolerancia felfedezése egy hosszabb ideig tartó folyamat lehet. Gyakori jel az állandó fáradtság, vagy fejfájás. Ismételt, hosszú távú expozíció irritációt, gyulladást válthat ki és krónikus betegségekhez vezethet.
Megoldás: ha gyanú merülne fel arra vonatkozóan, hogy valamelyik étellel szemben intoleráns vagy, próbáld meg elkerülni azt 2 hétig és figyeld a változásokat!

http://naturahirek.hu/a-top-10-gyulladast-okozo-etel-amit-el-kell-kerulnunk-mint-a-pestist/strong>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése