2013. július 20., szombat

Bezárják a HAARP komplexumot, van helyette jobb, amit még nem lepleztek le...

Lekapcsolták a már kezdetektől a legkülönbözőbb találgatások középpontjában álló HAARP rendszert (High Frequency Active Auroral Research Program - nagyfrekvenciás aktív ionoszféra-kutató program). Dr. James Keeney, a HAARP program menedzsere az új mexikói Kirtland légibázison elmondta, az Alaszkában mintegy 35 hektáron elterülő ionoszféra kutató létesítmény május eleje óta nem üzemel.
"A létesítmény jelenleg elhagyatott" - mondta. "Ez anyagi okokra vezethető vissza, nincs pénz az üzemeltetésére." Keeney elmondása szerint a létesítmény elérhetetlen, az oda vezető utak le vannak zárva, az épületeket lezárták és lekapcsolták az áramellátást is. A HAARP honlapja sem elérhető, Keeney elmondása szerint a program nem tudta fizetni a működtetését. "Csak a létesítmény fizikai biztonsága van már fenntartva," mondta, hozzátéve, hogy ez a következő 4-6 hétben így lesz. Ebben az időszakban egy új befektetővel zajlanak az egyeztetések.
A HAARP két évvel ezelőtt jelezte, hogy le fogják állítani a programot, és nem folyamodtak költségvetési támogatásért. Akkor erre senki nem figyelt oda, a kongresszusban most kaptak észbe. A HAARP kutatásait figyelemmel kísérő egyetemek szintén felháborodtak a történteken. Idén ősszel és télen a DARPA fogja befejezni a HAARP néhány kutatását (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége). A DARPA közel 8,8 millió dollárt hívott le a költségvetésből olyan természeti jelenségek természetének kutatására, mint a mágneses viharok, napkitörések, villámok és más geofizikai jelenségek.
Keeney elmondása szerint a HAARP kora májusi leállításának oka sokkal inkább környezeti, mint pénzügyi természetű volt. A létesítmény dízel generátorai nem felelnek meg többé a Clean Air Act törvény által meghatározott feltételeknek, felújításuk, illetve az EPA standardnak megfelelő korszerűsítésük 800000 dollárba kerülne. Ezen felül havonta 300000 dollárba kerül csak a létesítmény működésben tartása, és 500000 dollár a létesítmény teljes kapacitáson való üzemeltetése 10 napig.
Az amerikai légierő és a haditengerészet fejlesztő laboratóriumai által támogatott HAARP program egy ionoszféra kutató rendszer. Legismertebb létesítményei a 3,6 MW HF (3-tól 10 MHz-ig) ionoszféra kutató létesítmény, melynek a felszínen lévő 180 antennából álló rendszere az ionoszféra egyes rétegeit veszi célba, miközben más létesítmények a kiváltott hatás kielemzését végzik.
Sajnálattal fogadták a hírt rádióamatőr körökben is. Larry Ledlow (N1TX) szerint a HAARP tevékenysége a sarki övezetben uralkodó viszonyok megértésének szempontjából is felbecsülhetetlen értékű, ezért megvitatták egy saját létesítmény üzemeltetésének lehetőségét. Eric Nichols (KL7AJ) korábban végzett kísérleteket a HAARP-nál, szerinte a program lekapcsolása hatalmas veszteség, nem csak az alaszkai, de a világ valamennyi amatőr rádiósa számára is. A létesítmény kísérletei az alaszkai és a világ valamennyi részén élő amatőr rádiós érdeklődését is vonzották. 1997-ben a HAARP rövidhullámon 3,4 és 6,99 MHz-en továbbított jeleket, majd amatőr rádiósok és az alacsonyabb frekvenciák hallgatói is jelezték, hogy a HAARP adásai mennyire jól hallhatók délen. 2007-ben a HAARP sikeresen visszapattintott egy 40 méteres jelet a Holdról, idén pedig, mint korábban beszámoltunk róla, sikeresen létrehozott egy magas sűrűségű plazmafelhőt a Föld atmoszférájában.
A dolgok jelenlegi állása szerint az amerikai légierőé a tulajdonjog, de ha nem jelentkezik más ügynökség a HAARP üzemeltetésre, a létesítményt végleg lekapcsolhatják. Keeney elmondása szerint kevesebbe kerül elbuldózerolni az antennákat, mint a létesítményt korszerűsíteni.
arrl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése