2013. július 20., szombat

Csányi bedöntötte az OTP-t! – Vagy csak kimentette a pénzét?

Csányi Sándor az OTP Bank elnöke nem sokáig lesz jókedvűElintézte a bankot a devizahiteles mentőcsomag?

Orbán beáldozta az egyik bástyáját a sakkjátszmában? – Ám az életre kelt és lelépett a tábláról…?

…”Csányi Sándor és vállalkozásai hazai, elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át az értékesített OTP Bank-részvényekből származó bevételt…”

1. Előzmények
A Portfolio.hu írta: ”Navracsics Tibor keddi nyilatkozata alapján a kormány eltökélt, hogy rendezze a devizahitelek helyzetét. A megoldás azonban csak lassan körvonalazódik, az egyeztetések a bankszövetséggel jelenleg is zajlanak. A tárgyalások kimenetele a bankok szempontjából egyáltalán nem közömbös, extrém esetben ugyanis újabb több százmilliárd forintos terhet jelenthet a szektornak a devizahitelesek problémáinak kezelése.” – (Jaj, de sajnáljuk őket! – a szerk.)
A”z OTP befektetői már elkezdték beárazni a hírt, az elmúlt 2 napban több mint 400 forintot esett a bankpapír árfolyama.
Újabb terhet kapnak nyakukba a bankok. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden este a Hír Televízióban beszélt arról, hogy a kormány általános érvénnyel rendezni szeretné a devizahitelek helyzetét… Azóta valamelyest tisztult a kép, hiszen Varga Mihály deviza jelzáloghitelekre szűkítette a kört, a Reuters beszámolójából pedig kiderült: az árfolyamváltozások miatt előállt fizetési nehézségek orvoslására gondol a kormány.
Ez pedig azt jelenti, hogy a bankok komoly terhekkel szembesülhetnek,” – (Na végre! – a szerk.) – “hiszen abban az esetben, ha nem csak a késedelmes, hanem az összes deviza jelzáloghitelre kiterjedne a most körvonalazódó megoldás, és a bankok egyedüliként viselik a terheket, akkor az a bankszektor szintjén több százmilliárd forintos veszteséget okozhat.”
(A szerkesztőség megjegyzése: Tipikus kapitalista felfogás: szerintük a bankok egyedüliként viselik a terheket! – Nem igaz, mert a terheket egyedül a devizahitelesek viselték. Mindent áthárítottak rájuk a bankok. Éppen itt az ideje, – hogy ők is fizessenek végre, ne csak az emberek!)
“Sok a homályos pont.” – folytatja a Portfolio. – “Egyelőre nem sokat tudunk a devizahtitelek rendezésének részleteiről, ez pedig nehézzé teszi a konkrét számításokat. Többek között az alábbi pontokban nem látunk tisztán: A terv “csupán” a késedelmes hitelekre, vagy az összes deviza alapú jelzáloghitelre vonatkozik?…” – (És az egyéb részletekben sem lehet tisztán látni még…- a szerk.)
“A legrosszabb forgatókönyv a bankok, és az OTP szempontjából is az lenne, ha az az ügyfelek a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon fizethetnék ki a hiteleiket, vagyis teljes egészében elengednék nekik a tartozás árfolyam-különbözetből adódó részét…” – (Persze a bankok számára ez lenne a legrosszabb, végre nekik is viselniük kellene a terheket. Az emberek számára pedig ez a legjobb megoldás. – A bankok uzsora kamatait egyszerűen eltörli, s ez így a helyes! – a szerk.)
2. Na de lássuk az OTP-t!
“Az OTP március végén 801 milliárd forintnyi deviza alapú jelzáloghitellel rendelkezett, ennek közel 80 százaléka svájci frank alapú, a fennmaradó rész nagy része pedig euró alapú jelzáloghitel.
Elintézi az OTP-t a devizahiteles mentőcsomag?” – (Úgy néz ki, hogy el.)
…”A devizaárfolyamok kedvezőtlen irányú elmozdulása miatt a végtörlesztéshez hasonló tartozás-elengedés esetén az OTP-nél számításaink szerint közel 215 milliárd forintos veszteséggel járna a hitelek részleges elengedése…
Vagyis amennyiben az OTP szempontjából a legrosszabb forgatókönyv lép életbe, az brutális profitcsökkenést okozhat.” - (Nagyon helyes! – Ha a banknak csökken a profitja, az azt jelenti, hogy nem tud annyit fosztogatni! – Nem tudja az emberek pénzét, értékeit, otthonait uzsora tartozás formájában eltulajdonítani tőlük! – a szerk.)
“Az elemzői várakozások alapján idén 142, jövőre pedig 184 milliárd forint lehet az OTP adózott eredménye… Amennyiben azzal számolunk, hogy a bank viseli a devizahitelek “rendezésének” költségeit, akkor az OTP jövőre több mint 30 milliárd forintos veszteséget könyvelne el…
Az OTP papírok a Navracsics-nyilatkozat óta 415 forintot estek, ez alapján a befektetők a bank szempontjából igencsak negatív kimenetelre számítanak…”
3. Péntek délutánra szét is verte az OTP-t, – a saját elnök-vezérigazgatója
“Csányi Sándor és vállalkozásai hazai, elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítja át az értékesített OTP Bank-részvényekből származó bevételt…” – írja a Világgazdaság Online, mely részletesen tudósított a pénteki tőzsdei eseményekről:
“Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 1,7 millió darab OTP-részvényt adott el – közölte a társaság a BÉT honlapján. A bankrészvény árfolyama már több mint 13 százalékot esett az elmúlt három nap leforgása alatt, miután kiderült, hogy a kormány tovább mentené a devizahiteleseket. Ez akár százmilliárdos veszteséget is okozhatnak a bankoknak…
Csányi lépése után pánikreakciókat láthattunk a befektetők részéről… A piacon pánikhangulat alakult ki, és egyre közelebb kerül a 10 százalékos esési limit, amikor is felfüggesztenék átmenetileg a bankrészvények kereskedését a BÉT-en… Folytatódott az OTP részvények vesszőfutása délután is…
Sajnos tényleg olyan az OTP, mint egy “hulló kés”, hiszen már közel 14 százalékos zuhanásban van a bankpapír; 4 000 forint alatt a kurzus… Az OTP 9 százalékos eséssel búcsúzott, 4 200 forinton.”
4. Kész, vége. – Csányi lelépett, felégetvén mindent maga mögött
“Ezzel Csányi tulajdona az OTP Bank Nyrt. által kibocsátott fenti értékpapírból 10 ezer darabra (0,00 százalék) változott – áll a közleményben.” – folytatja a Világgazdaság.
“Az OTP Bank a hozzá eljuttatott bejelentés alapján közölte azt is, hogy a BONITÁS 2002 Zrt., mint a Dr. Csányi Sándor minősített befolyása alatt álló társaság, 2013. július 18. napján 1 350 000 darab OTP törzsrészvényt értékesített.
Ez azt jelenti, hogy Csányi Sándor 7,8 milliárd forintért adott el részvényeket.
A hír megjelenése után az OTP papírjainak árfolyama tovább esett. A bankrészvény több mint 2 százalékos gyengülést mutat napon belül, így 4 515 forinton jegyzik a papírokat.
Az OTP árfolyama kevesebb, mint 3 nap alatt 10 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsdén. A kedd délutáni 5 050 forint körüli árfolyamról kevesebb mint 3 nap leforgása alatt 4 550 forint alá süllyedt az OTP részvényeinek árfolyama.
Az OTP hanyatlása annak köszönhető, hogy a kormány újabb devizahiteles mentőcsomagot készít elő.
„A kabinet a jövő heti ülésén tárgyalhatja a devizahitelesek kérdést, de megoszlanak az információk arra vonatkozóan, hogy már konkrét lépésekről, vagy csak elvi kérdésekről esik majd szó” – írják a CIB Bank közgazdászai. A hivatalos közlemények szerint a Bankszövetséggel folynak az egyeztetések, az Igazságügy Minisztérium közlése szerint pedig a fókuszban – az első hírekkel ellentétben – nem a törlesztő részletek kiszámolásakor figyelembe vett marzs, hanem a hitel felvételekor érvényes, illetve a jelenlegi árfolyam közötti különbség áll.
„Ez elméletileg a rosszabb forgatókönyv, hiszen ez alapján a piac arra számít, hogy a végtörlesztéshez, vagy az árfolyamrögzítéshez hasonló konstrukción dolgozik a kormány, ami akár óriási terheket is jelentene a szektor képviselőinek” – állapítják meg a banki elemzők…”
(A szerkesztőség megjegyzése: Jaj, de nagyon sajnáljuk a szegény bankokat! Legalább annyira sajnáljuk őket, amennyire ők sajnálták a magyar embereket, amikor kiforgatták őket mindenükből. – Elvevén utolsó pénzüket, munkaeszközként használt autóikat, – s elárverezvén otthonaikat. – Pontosan annyi sajnálatot kapnak részünkről, amennyit a nép kapott tőlük eddig.)
5. Kiakadt az OTP – Életveszélyes elkapni a “hulló kést”
A Világgazdaság eképpen fejezi be az OTP vesszőfutásáról szóló napi tudósításait: ”Kiakadt az OTP – Életveszélyes elkapni a “hulló kést”. Az OTP 9 százalékos eséssel búcsúzott, 4 200 forinton.
Az OTP értékpapír kereskedése árelmozdulás miatt” – (egy időre – a szek.) – “szüneteltetésre került.
Sajnos tényleg olyan az OTP, mint egy “hulló kés”, hiszen már közel 14 százalékos zuhanásban van a bankpapír; 4 000 forint alatt a kurzus. A BUX 5,5 százalékot esett napon belül, ami több mint 1 000 pontot jelent. A BUX index 18 000 pont alá került.
Az OTP az elmúlt héten három ok miatt gyengült:
1. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a HírTV-ben utalt arra, hogy tovább menthetik a devizahiteleseket. A befektetők a pénzintézetek számára legrosszabb forgatókönyvet árazzák, vagyis azt, hogy a bankok állják majd a devizaárfolyam elmozdulásából származó teljes veszteséget (a hitel felvételekor érvényes, illetve a jelenlegi árfolyam közötti különbséget).
2. Orbán Viktor miniszterelnök a WSJ-nek adott interjújában közölte, hogy egy jó ideig még velünk maradnak a válságadók.
3. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója 7,8 milliárdnyi OTP-részvényt adott el. Ez pánikhangulatot okozott, hiszen a napokban került középpontba a devizahitelesek mentése. Noha az OTP közölte, hogy Csányinak agrár- és élelmiszeripari beruházásokra kell a pénz, ez nem nyugtatta meg a piaci szereplőket…
A bankpapírt egy technikai szint sem fogta meg sokáig, így a részvény úgy néz ki, mint egy „hulló kés”, amit életveszélyes elkapni (egy-egy stabilabbnak tűnő technikai szintnél, vagy a túladottságban reménykedve), hiszen hisztérikus a piaci szereplők viselkedése.
Ugyanakkor egyre inkább „túlreagálás” látszik a befektetők részéről, ám fontos hangsúlyozni, hogy a devizahitelesek mentését továbbra is homály fedi, és a válságadók hosszú évekig tartó fennmaradása is nagy veszteséget okoz a banknak…”
(A szerkesztőség befejező megjegyzése: Éppen itt az ideje, a magyar nép eddig elszenvedett súlyos veszteségei kerüljenek elsődlegesen a fókuszba. – Melyeket legnagyobb részt a bankok és különösképpen a pénteki nap negatív főszereplője; az OTP okozott nekik. A banki vesszőfutás, itt nem áll meg. Ez még csak a kezdet.)
Összeállította a Bal-Rad / Szabad Riport – közös Otthonvédelmi munkacsoportja


Csányi Sándor rohamtempóban szabadul meg OTP-részvényeitől, a bank papírjai majdnem 20 százalékot estek az elmúlt napokban.
Pánikot keltett a hír péntek reggel, miszerint az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor 7,8 milliárd forint értékben dobott piacra OTP-részvényeket csütörtökön. Ráadásul nem ez volt az első bennfentes részvényeladás: a héten több vezető beosztású OTP-s vált meg részvényeitől.
Pénteken a befektetők már két kézzel adták az OTP-részvényeket, a bank papírjai csak egy nap alatt 9,74 százalékot estek, jelenleg 4170 forinton jegyzik őket. Három nap alatt pedig csaknem 20 százalékkal zuhantak a bank papírjai.
A magyar állam az OTP-részvények 5 százalékának közvetlen tulajdonosa, de a Molon keresztül további 8,57 százalékot birtokol.
Sok a titok
Csak találgatni lehet, mennyi OTP-papírt birtokol Csányi valójában. Hivatalosan 2,5 millió részvény felett rendelkezik, de a szakemberek szerint valójában ennek akár kétszerese fölött is diszponálhat a bankvezér. Eképp azt sem tudni, meddig folytatódik az OTP mélyrepülése. Az is elképzelhető, hogy Csányi az összes OTP-papírjától megszabadul.
Brókerkörökből származó információk szerint az eladás pénteken is folytatódott, de bizonyosságot majd csak a hivatalos bejelentés ad.
Nem most kezdődött
A hivatalos indoklás szerint Csányi és vállalkozásai elsősorban agrár- és élelmiszeripari beruházásokra csoportosítja át a részvényeladásból származó bevételt. Ugyanakkor a héten történtek értelmezésekor érdemes felidézni a három héttel ezelőtt rekordgyorsasággal elfogadott takarlkszövetkezeti törvényt is. Ennek értelmében a Takarékbankot gyakorlatilag államosítják, 1,6 milliárd forintos tőkeemeléssel a tulajdonos a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank lesz, tehát végső soron a magyar állam, miközben a takarékszövetkezetek számára előírják a kötelező integrációt.
Ugyan Orbán Viktor miniszterelnök már tavaly nyáron egy legalább 50 százalékban magyar tulajdonú hazai bankrendszer vízióját festette le, a takarékszektorban szerzett jelentős állami súlyt piaci források rögtön és egyértelműen Csányi Sándor befolyásának csökkentésére tett kísérletként értelmezték.
Ezt erősíti az is, hogy az állam nem csupán bevásárolja magát a szektorba, de további 100 milliárd forintot tervez költeni is rá. A takarékok feltőkésítésével pedig előbb-utóbb Csányi OTP-jének valódi versenytársa lehetne a takarékszektor. Eddig ugyanis a takarékszövetkezetek nem voltak igazán jelentős szereplők, hiszen hiába rendelkeznek 1600 fiókkal országszerte – míg az OTP ennek egyébként negyedével sem büszkélkedhet – ezek többsége jövedelemszegény kistelepüléseken található.
Nehéz hét
Még el sem csendesedett a takarékok körüli szakmai felháborodás, újabb hír borzolta a bankos kedélyeket. Kedden Navracsics Tibor minszterelnök-helyettes bejelentette: a kormány ismét mentőövet dob a devizahiteleseknek.
A részletek még nem ismertek, de az már biztosnak tűnik, hogy az árfolyamveszteség részleges vagy teljes elengedését tervezi a kormány. Ez bőven ezer milliárd forint feletti összeget jelent, amit egyelőre nem tudni, ki fog majd kifizetni. Még ha a költségeket harmadolja is a kormány az ügyfelek, az állam és a bankok között, akkor is majdnem 600 millió forint jut a bankokra.
Ha mindez nem lenne elég, Orbán Viktor a Wall Street Journalnek adott pénteki interjújában kijelentette, a bankadó akár egy évtizedig is maradhat.
Nagy vadra lőnek
A Miniszterelnökséget irányító Lázár Jánoson keresztül gyakorlatilag nyílt háborút hirdetett a kormány Csányi ellen. Lázár egy korábbi nyilatkozatában Csányit az országot behálózó polipként írta le és kifejtette, hogy “demokráciában ilyen volumenű gazdasági túlhatalom komoly kockázatot jelent”.
A demokráciára leselkedő lehetséges veszélyeknél talán jobban zavarhatja a kormányt, hogy Csányit többen is “politikailag megbízhatatlannak” tartják. Kétségtelen, hogy a bankvezér mindig is ügyelt rá, hogy a jobb- és a baloldal meghatározó arcaival is jó kapcsolata legyen. Árulkodó tény például, hogy a parlamenti patkó mindkét oldalán előfordult már, hogy a politikai hatalomból kikerülők az OTP-ben találtak munkát.
(Forrás: FN24)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése