2013. július 10., szerda

Ösztöndíjat fizetünk külföldi hallgatóknak

A keleti nyitás stratégiája keretében ösztöndíjprogramot indít a kormány külföldi hallgatók számára, így tanévenként mintegy kétezren jöhetnek Magyarországra tanulni.

A fenti tényt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár jelentette be hétfőn. A Stipendium Hungaricum program keretében Kína, Japán, Kambodzsa, Szingapúr, Vietnám küldhet diákokat, de jöhetnek a Kaukázus vidékéről és a Független Államok Közösségéből is. Az arab országokból és a Balkánról jöhetnek fiatalok, de másik ösztöndíj-programokkal jöhetnek Brazíliából és Szaúd-Arábiából is, ahonnan több száz fiatal érkezhet.

A képzésért fizetendő összeget a magyar állam biztosítja, és emellett ösztöndíjat is folyósítanak részükre. A magyar fiatalok pedig cserepartnerként mehetnek ezekbe az országokba.

Egy hallgató éves költsége kollégiummal együtt 1,0-1,25 millió forintba kerül majd. Klinghammer István államtitkár szerint megtérül a költség hosszú távon például abban, hogy magyar szakembereket hívnak majd meg ezek az országok különböző befektetéseikhez.

Békéscsaba, 2013. július 9.
Írásunk részlet a Magyar Nemzet mai cikkéből

Emlékeztető: "A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről." (Orbán Viktor 2008. február 13-án a Syma Csarnokban)

sokkaljobb.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése