2013. augusztus 14., szerda

A román elnök veszélyes határvonalat lépett át


Traian Basescu román elnök _ Fotó_EPA…”Traian Basescu, akit saját pimaszsága egyáltalán nem zavar, nyíltan vallja: „Nekem minden megengedett, másoknak meg semmi”. – A román elnök az amerikai neokonzervatívoknak köszönhetően jutott a politikai csúcsra, és meglátszik rajta, hogy még mindig nem fogta fel, hogy most más idők járnak. – És „ifj. George Bushnak” lenni, – rossz ötlet…”

…”A román elnök átlépett egy veszélyes határvonalat, közben maga nyilván kettős mércét alkalmaz Magyarországot illetően. Mindazt, amit felháborítónak tart Budapest részéről, azt önmaga is elköveti azon országok vonatkozásában, ahol olyan etnikai csoportok élnek, amelyeket Bukarest „a román nemzet részének” tart. – A román jobboldali politikusokat felingerelte az, hogy Erdélyben egyre növekszik a magyar útlevelek birtokosainak száma. – Közben a román hatóságok, román útleveleket osztogatnak, Moldovában, Ukrajnában és Szerbiában…”

***
Traian Basescu román elnök komoly politikai problémákba ütközött hazájában. Népszerűségi indexe nem haladja meg a 15% – ot, – ráadásul egy új, – az elnök mellett elkötelezett – párt kialakítására irányuló próbálkozásai sem vezettek eredményre.
Egy évvel ezelőtt, csakis az amerikai és európai tisztségviselők beavatkozásának köszönhetően kerülhette el eltávolítását az elnöki bársonyszékből. S ennek köszönhetően, az elkerülhetetlennek látszó bűnügyi eljárást is.
Basescu utolsó reménységét a szélsőjobboldali szavazópolgárok jelentik. Annak érdekében pedig, hogy megszilárdítsa pozícióit a romániai politikai spektrum szélsőjobbján, a román elnök kész diplomáciai konfliktusokba keverni országát.
A romániai ifjúsági mozgalmak aktivistái előtt mondott beszédében, – Basescu bírált némely magyar politikusokat, akik autonómiát követelnek az erdélyi magyar kisebbség számára. – Már önmagában is fura helyzet, hogy egy államfő másodrendű külföldi politikusok nyilatkozataira reagál, de a román elnök soha nem szalasztja el az alkalmat egy diplomáciai botrány kirobbantására, még ha ennek jelentéktelen az ürügye is. Valószínűleg Basescu úgy látja, hogy a kisebb botrány nem elég, így kijelentette: „Románia elvállalja a vezető szerepet a régióban, hogy rendre utasítsa Budapestet!”.
A román elnök átlépett egy veszélyes határvonalat, közben maga nyilván kettős mércét alkalmaz Magyarországot illetően. Mindazt, amit felháborítónak tart Budapest részéről, azt önmaga is elköveti azon országok vonatkozásában, ahol olyan etnikai csoportok élnek, amelyeket Bukarest „a román nemzet részének” tart.
A román jobboldali politikusokat felingerelte az, hogy Erdélyben egyre növekszik a magyar útlevelek birtokosainak száma. – Közben a román hatóságok, román útleveleket osztogatnak, Moldovában, Ukrajnában és Szerbiában. – Basescu elismeri, hogy Moldova lakosságának többsége nem kíván egyesülni Romániával, de felszólítja a románbarát kisebbséget, hogy követelje az egyesítést és igéri ennek megvalósítását.
Traian Basescu, akit saját pimaszsága egyáltalán nem zavar, nyíltan vallja: „Nekem minden megengedett, másoknak meg semmi”. – A román elnök az amerikai neokonzervatívoknak köszönhetően jutott a politikai csúcsra, és meglátszik rajta, hogy még mindig nem fogta fel, hogy most más idők járnak. – És „ifj. George Bushnak” lenni, – rossz ötlet.
A „regionális vezető szerepre” való aspirációi más kelet-európai országokban csak mosolyt válthatnak ki. Románia nem ellenőrzi saját energetikai készleteit, iparát, sőt, pénzszektorát sem. Az ország gazdaságát tulajdonképpen az IMF delegációja irányítja. Annak érdekében, hogy teljes egészében semmivé tegye a regionális támogatás iránti esélyeit, Basescu kijelentette, hogy Ukrajnának és Szerbiának „még nagy utat kell megtenni addig, míg ott igazi demokrácia lesz”, méghozzá a román elnök szerint a „demokrácia szintjét” a román kisebbség iránti viszony határozza meg.
A román elnöknek nagy szerencséje van, hogy megnyilatkozásait senki sem veszi komolyan, máskülönben egy esetleges regionális koalíció magát Basescut is „rendre utasíthatná”. Azonban, ha a román elnök a továbbiakban is a tűzzel játszik, akkor a gyertya valóban a körmére éghet.
Valentin Mandrasescu – Oroszország hangja

Orosz történész: Erdély autonómiája nem megoldás a problémára

Alekszandr Sztikalin, az orosz tudományos akadémia Szlavisztikai Intézetének vezető tudományos munkatársa az orosz napilapnak kifejtette: "Jelenleg a magyaroknak Romániában - a lakosság 7-8 százalékáról van szó - lehetőségük van arra, hogy részt vegyenek az ország politikai irányításában, hogy miniszteri posztokat foglaljanak el, magyar nyelvű egyetemeik, színházaik, filmszínházaik és sajtójuk van. Nem oldja meg a problémákat, ha a gazdaságilag elmaradott Székelyföldnek biztosítják az autonómiát, mivel a magyarság többsége Romániában azon kívül él".

Sztikalin úgy vélte: "az Európai Unióban mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a magyar-román vita kiéleződését". Hozzátette, hogy "Romániában ugyanakkor félnek a központtól eltávolító mozgalmaktól, és Basescu államfő a kompromisszum helyett tovább bonyolította a helyzetet a retorika megkeményítésével."

Forrás: MTI
http://hungarian....roblemara/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése