2013. augusztus 26., hétfő

A tévé hatása a kisgyerekekre

Azokat a gyerekeket, akik túl sokat ülnek a tévé előtt, az iskolában többször csúfolják, és tanulási nehézségek is sokkal gyakrabban lépnek fel náluk – állapította meg egy kanadai kutatócsoport. Az ajánlott tévézési idő felett minden egyes óra komoly negatív hatásokkal jár.
Azt eddig is tudtuk, hogy azokból a gyermekekből, akik órákat töltenek a képernyő előtt, nagyobb eséllyel lesz passzív, túlsúlyos kiskamasz és felnőtt. A kanadai tudósok most arra is bizonyítékot találtak, hogy a túlzásba vitt tévézés tanulási nehézségekhez is vezethet.
A felmérésbe 1997 québeci gyereket – 991 kislányt és 1006 kisfiút – vontak be a Montreali Egyetem és a CHU Sainte-Justine Gyermekkórház kutatói. Megállapításaik szerint a kicsik átlagosan egy óra negyvenöt percet töltöttek tévézéssel naponta. Azok, akik két- és hároméves koruk között kortársaiknál többet néztek tévét, kevéssé tudtak kapcsolatot teremteni tanáraikkal és osztálytársaikkal, nem voltak az órákon aktívak, és gyakrabban váltak csúfolódások célpontjaivá. A kutatások szerint már plusz egy óra tévézés is káros hatással van a fiatal gyermekekre.
Az átlagos időnél 72 perccel többet tévézők szókincsében és matematikai képességeikben visszaesést mutattak már a bölcsődékben. Ráadásul a kutatás során csak az otthon töltött időt vették számításba, de egyre gyakoribb, hogy a gyerekekre vigyázók számára is egyszerűbb megnyomni a gombot, mint interaktív elfoglaltságot találni a kicsiknek. Voltak olyan kisgyermekek, akik naponta öt óránál többet töltöttek a tévé előtt.
(hetek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése