A bolti szószoknak vajmi kevés köze van az ehető ételekhez.
Sajnos az összetevők listáján feltüntetett riasztó neveket kezdjük
megszokni és elfogadni. Ilyen például a monoszódium glutamát, amit
gyakran név szerint kiírnak, máskor pedig csak a természetes ízfokozók,
maláta kivonat (malt extract) vagy szója fehérje (soy protein)
megnevezéssel illetnek. A monoszódium glutamát egy különösen veszélyes
izgató méreg, mely súlygyarapodást, depressziót, fejfájást, fáradtságot,
szemkárosodást, gyors szívverést, különböző fokú agykárosodásokat,
bizsergést és végtagbeli érzéketlenséget okozhat.
Ehhez még hozzájönnek olyan újabb technológiával előállított
összetevők, amik “természetes aromák vagy ízesítők” -ként kerülnek a
csomagolásokra. Teljesen szabályosan, mert a szabályok lassabban
alakulnak, mint a pénzéhes emberek leleményessége. Biotechnológiával
rettentő olcsón, olyan ízeket illetve ízhatást tudnak produkálni, hogy
észre se vesszük a valódi földben nőtt alapanyagok hiányát. Sőt
megnyaljuk a 10 ujjunkat, ha lenyeltük őket. Csakhogy ezzel a betegségek
felé vezető utat is kikövezzük magunknak.
Nézzünk most meg néhány boltban kapható öntetet részletesebben.
MAJONÉZ
A legtöbb iparilag előállított majonézt szója olajból készítik, ami
az egyik legártalmasabb olajfajta az összes fogyasztható olajok és
zsírok közül, függetlenül attól, hogy részlegesen vagy teljesenen
hirdogénezett, organikus/bio vagy újabban módsodított szója fajta
(genetikusan módósított), ami nem kíván hidrogénezést. A szójaolaj olyan
betegségeknek kövezi ki az utat, mint a kóros elhízás, szív és
érrendszeri betegségek vagy utódnemzési problémák.
BLUE CHEESE DRESSZINGEK
A blue cheese öntetek előállítása során egy olyan kémiai főzet
keletkezik, amit elnézve nem könnyen jutna eszünkbe, hogy étel készül.
Gyakran szója olaj az alapjuk, mely önmagában is káros (lásd majonéz),
mesterséges színezőkkel adják nekik az elvárt fehér színt és
elmaradhatatlan belőlük a monoszódium glutamát.
KETCHUP
Legtöbb üvegezett ketchup agyonfőzött paradicsomból, vízből és nagy
mennyiségű édesítőből készül, általában kukorica szirupból. Sok
tartalmaz úgynevezett “természetes ízesítőket”, amik leginkább kémiai
anyagok, így MSG, azaz monosódium glutamát (lásd Blue Cheese
dresszingek). Sajnos jelen szabályozások szerint világszerte
megengedett, hogy a biotechnológiával előállított kémiai ízek és
ízfokozók, természetes aromák- és ízesítőkként kerülhetnek a
csomagolásra. Egy kanál ketchup, még a bio variációk is, legalább 4
gram cukrot tartalmaz, és a legtöbb ember jóval több, mint egy kanalat
fogyaszt egy étkezésnél.
BARBEQUE SZÓSZOK ÉS PECSENYE ÖNTETEK
A közkedvelt steak és barbeque szószok kevés igazi étel- adalékot
tartalmaznak. Kémiai töltőanyagokból készülnek, tartósítószerekből, mint
a kálium-szorbát, karamell szín, mely utóbbi általában MSG-vel dúsított
(monoszódium glutamát), túlzott mennyiségű nátriumból, színezőkből,
stabilizátorokból, szerkezet- és íz fokozókból és genetikailag
módosított alapanyagokból állnak. Ráadásul magas fruktóz tartalmú kukorica sziruppal édesítik őket, mely önmagában is nagyon káros.
Legjobb, ha saját magunk készítjük el önteteinket. Őszintén szólva a
barbeque szószt még sosem kóstoltam, ahhoz hasonló ízt nem tudok itthon
előállítani, de a ketchup-hoz itt van egy jól bevált házi receptem: masodiksziv.blogspot.be A majonézre talán még emlékszünk… Egészséges, házi majonéz recept
Próbáljunk meg minél kevesebb cukrot használni a szószainkhoz. A cukrot orvosok is károsabbnak találják mostanában, mint a sót!
Cseh Katalin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése