2013. augusztus 30., péntek

Népi Front: szolidaritás a Pápai Hús dolgozóival

Ismét bezárás veszélye fenyegeti a Pápai Hús 1913 Kft-t! E történelmi gyárunk jelenleg 900 dolgozót foglalkoztat, az utóbbi években mintegy 200 fős leépítést kellett végrehajtani. Nyilvánvaló, ha a gyár megszűnik, az a munkanélküliség növekedését, munkáscsaládok szociális helyzetének drasztikus romlását jelentené. Tragédia a dolgozóknak, tragédia a városnak és tragédia az egész országra nézve.

Mi jellemzi ma a magyar húsipart? Megalázóan kevés fizetés, veszteséges termelés, állandó bizonytalanság és nyomasztó légkör. Ezekkel a szavakkal lehet leírni az ágazatban uralkodó állapotokat.
A hanyatlás nem kerülte a pápai gyárat sem. A jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő  vállalatot a kormány stratégiai jelentőségűnek nyilvánította, ennek ellenére nem körvonalazódnak azok a megoldások, amelyek ténylegesen is biztosíthatnák a Pápai Hús további működését. A gyár több milliárd forintos tartozást halmozott fel, a kifizetetlen beszállítók  jogi úton és a nyomásgyakorlás eszközeivel követelik a gyártól pénzüket. Mindeközben a vállalat vezetése felmondta a kollektív szerződést, így a munkások amúgy is alacsony bére akár 10-15 ezer forinttal is csökkenhet. A szakszervezet sztrájkészültségben van, a dolgozókat pedig különböző aljas módszerekkel, próbálják vagy lekenyerezni, vagy megfenyegetni. Terror ez a javából.
A Népi Front a bérből és fizetésből élő emberek politikai képviseletéért száll síkra. Nem lehetünk közömbösek, amikor egy történelmi  gyár bezárásával munkások százainak megélhetése forog kockán. Pártunk aktivistái már 2012. decemberében is jelen voltak a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének tüntetésén, 2013. augusztus 28-án csütörtökön pedig a budapesti akciócsoport tagjai – Katona Gábor, Rónai Katalin, Mendel Lajos és Cseh Miklós – osztották a gyár előtt a Népi Front röplapjait.
A Pápai Hús nem veszhet el! Tisztességes munkáért tisztességes fizetés jár! A magyar húsipar hanyatlását meg kell akadályozni!  Jogot a szakszervezetnek, munkásellenőrzést!

MUNKÁSOK, DOLGOZÓK!

Szolidaritást vállalunk veletek, a Pápai Hús 1913 Kft dolgozóival. Tudjuk, hogy a gyár bizonytalan jövője aggodalommal tölt el titeket, hiszen megélhetésetek, munkahelyetek forog most kockán!
Tarthatatlan, hogy a becsületes munkáért megalázóan kevés bért kaptok, ráadásul a kollektív szerződés törvénytelen, egyoldalú felbontása következtében még ennél is kevesebb fizetést vihettek majd haza! Igazságosnak tartjuk a szakszervezet bércsökkentés elleni harcát!
Ki a felelős a mostani helyzetért? Jogos a kérdés! A gyár előző, korrupt vezetése! Felháborító, hogy Politzer József és társai ellen nem indult még eljárás! Nyomozzák ki az ügyet és vonják felelősségre azokat, akik tönkre akarták tenni a gyárat!
Elégedetlenek vagyunk a kormánnyal is! A Pápai Hús megmentése nemzeti érdek, mégsem látni a kormány részéről határozottságot és elszántságot a gyár további működtetése érdekében! Azonnali megoldásra van szükség, amely rendezi az üzem adósságait és biztosítja a további termelés feltételeit!
Legyen munkásellenőrzés! A dolgozóknak legyen beleszólása a gyár életével kapcsolatos döntésekbe! Képesek lennétek jobban és tisztességesebben vezetni a gyárat, mint a korábbbi ügyvezető! Ne hagyjátok, hogy mindig a fejetek felett döntsenek!
Az országnak szüksége van munkátokra! Büszkék vagyunk rátok, húsipari dolgozókra, akik jó minőségű árukkal látjátok el országunk lakosságát! A Pápai Húsnak nem veszhet el! Mentsük meg a gyárat, sok száz dolgozó ember munkahelyét, nemzetünk egyik történelmi gyárát!

http://balrad.wordpress.com/2013/08/30/nepi-front-szolidaritas-a-papai-hus-dolgozoival/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése