2013. augusztus 30., péntek

Újabb összeomlás küszöbén állunk - itt a jóslat

Sikerrel jósolta meg a kilencvenes évek végén kitört ázsiai valutaválságot és az amerikai lakáspiac tíz évvel későbbi összeomlását az az elemző, aki szerint a feltörekvő országok devizáinak hanyatlása csak az első lépése egy a világgazdaság egészét újra megrengető válságnak.

A nagy feltörekvő országok devizapiacán megjelent bomlási folyamatot aligha lehet megállítani: a kritikus ázsiai valuták gyors gyengülése arra kényszeríti Kínát, hogy versenyképességének védelme érdekében leértékelje a jüant, ami deflációt indít el a nyugati gazdaságokban rövid úton elvezetve a világot az újabb gazdasági visszaesésbe - állítja Abert Edwards, a Société Generale stratégája. A kiugróan pesszimista prognózisairól ismert szakértő szerint tévednek, akik azt hiszik, hogy korlátozott, átmeneti zavarról van csupán szó.

Jelenleg a befektetők azt hiszik, hogy a bajok elszigeteltek, csak néhány feltörekvő országot érintenek, amelyek hagyták, hogy folyó fizetési mérlegükben magas deficit alakuljon ki. Ezzel szemben Edwards úgy látja, hogy egy folyamat kezdetén állunk, amelyben a legingatagabb dominó el fog dőlni, olyan összeomlást indítva el, amely elsöpri az "egész bizonytalan, rothadt, kockázatfüggőségben szenvedő építményt, amit a világ döntéshozói az elmúlt időszakban felépítettek" - fejtegette a CNBC tudósítása szerint.

Utolsó sikoly

A feltörekvő piacok segélykiáltása a "kanári utolsó füttyentése a szénbányában" - tette szemléletessé mire gondol, arra utalva, hogy régen a metánra és a szén-monoxidra különösen érzékeny kanárikat vittek le a szénbányákba riasztójelzőnek. Edwards úgy véli, hogy katasztrofális visszaesés előtt áll a világ. Ezzel kapcsolatban elismételte korábbi horrorba illő jóslatait.

Ezek szerint az arany ára a jelenlegi unciánként 1400 dolláros szintről tízezer dollárig emelkedik, az amerikai államkötvények - amelyek a tőke hagyományos biztonságos menedékei közé tartoznak - egy százalék alatti hozammal forognak majd, az S&P-500 tőzsdeindex pedig elveszi értéke háromnegyedét és meg sem áll a 450 pontos szintig. Arra azonban nem adott prognózist, hogy mindez a szörnyűség milyen időtávon várható.

Lehengerlő infláció

Álláspontja alátámasztására a szakértő analógiákat hoz. Az S&P-500 idei alakulását az 1987. október 19-ei fekete hétfőt megelőző időszak tőzsdei viszonyaihoz hasonlítja. Azon a napon 20 százalékkal rogyott meg a Wall Street-i részvények értéke. További figyelmeztető jelet lát a réz árának hanyatlásában. A színesfém három százalékkal lett olcsóbb az elmúlt két hétben, amit nem csupán Edwards tekint egy lehetséges piaci összeomlás előjelének.

Az elemző szerint a globális recesszió kialakulása miatt az amerikai jegybank kénytelen lesz új, agresszív monetáris enyhítést (QE) indítani. Mivel a fiskális beavatkozás lehetőségei kimerültek, nincs más lehetőség, mint hogy a Fed galambként lép a színre, azt turbékolva, hogy továbbra is képes megmenteni a világot. Az újabb agresszív QE viszont megfékezhetetlen inflációhoz vezet.

Valami van, nem mindig az igazi

A stratéga változó sikerrel jelzi előre a világgazdaság folyamatait. Az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válságot és az USA lakáspiacának összeomlását eltalálta. Ugyanakkor hard landingot (a növekedés falnak rohanásszerű lefékeződése) jósolt Kínában 2012-re, ami nem jött be. Szintén tévedett tavaly júliusban, amikor azt mondta, hogy az S&P-500 a határán van a halálos hanyatlásnak, amelynek vége 666 pontnál lesz. Az index azóta tovább erősödött egészen 1700 pont feletti, nemrégiben elért rekordjáig.

Nem minden szakértő szkeptikus a feltörekvő országok pénzt- és tőkepiacain kialakult felfordulás megítélésében. Sokan éppen úgy látják, hogy az alacsony árak jó vásárlási lehetőségek kínálnak. William Davies, a brit Threadneedle Investments vagyonkezelő vezető elemzője például Indiában nem látja a gyors kilábalás lehetőségét, ám Indonézia szerinte hamarosan kikerülhet a gödörből. A Bank of America Merrill Lynch jelentése szerint a feltörekvő piacok nagy feltámadása várható 2014-ben.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_osszeomlas_kuszoben_allunk_itt_a_joslat.563211.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése