2013. augusztus 30., péntek

Önmérsékletet kért Ázsiától Chuck Hagel

Feszültség uralta a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partner országai védelmi miniszteri tegnapi értekezletét Bruneiben. A tanácskozáson a szervezet tíz tagállama, valamint Kína és Japán mellett Ausztrália, India, Dél-Korea, Új-Zéland, Oroszország és az Egyesült Államok képviseltette magát.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztette ázsiai partnereit, hogy a távol-keleti tengeri viták elmérgesedése komoly regionális konfrontáció veszélyével fenyeget, aláássa a térség biztonságát és stabilitását, ugyanakkor teljességgel ellehetetleníti a diplomáciai rendezést.

Egy az AFP hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő szerint nem csak az Egyesült Államok aggódik a Dél-kínai tenger szigeteinek hovatartozása miatt egyre hevesebb elsősőrban japán-kínai, de kínai-Fülöp szigeti feszültség miatt, mert az agreszív akciók könnyen regionális konfliktusba torkollhatnak.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a tanácskozáson a japán és kínai küldöttség alig állt szóba egymással. A két ország között diplomáciai kapcsolat gyakorlatilag megszűnt a tavaly ősszel, amikor Japán államosította a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri lakatlan szigetcsoport nagyobb részét.


Népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése