2013. szeptember 19., csütörtök

Az amerikai hadsereg elkészíti Vasember páncélját

Az amerikai hadsereg korábban is próbálkozott már a képregényekben látott technológiák megvalósításával, ám most igazi áttörést érhetnek el. Bemutatkozott a TALOS, amit Vasember páncélja ihletett.
A képregényekben látott szuperhősök emberfeletti képességekkel bírnak, melyek mára azonban nem teljesen elérhetetlenek. Az amerikai hadsereg 2009-ben egyszer már kiállt a nagyközönség elé Homayoon Kazerooni projektjével, melynek eredményeképpen egy olyan szerkezetet illesztettek az ember hátára, mely lehetővé tette egy átlagember számára, hogy 100 kilogrammos súllyal 16 km/órás sebességgel fusson hosszabb távokat. (Ez volt a HULC - Human Universal Load Carrier.) Ma azonban egy újabb szuperhős, név szerint Tony Stark azaz a Vasember nyomdokaiba léptek a fejlesztők, hiszen bemutatkozott a Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS) nevet kapott páncélzat, mely szuper-képességeket kölcsönöz a viselőjének. Az első és legfontosabb, hogy lövedékálló a "ruha", ami még a legnagyobb tűzerővel szemben is képes ellenállni.


A második, hogy maga a ruha eredeti állapotában folyékony és pusztán egy gomb megnyomásával, a másodperc töredéke alatt megszilárdul. Ezen felül egy belső panel figyeli viselője testhőmérsékletét, a szív működését és a hidratációs szintet. Sérülés esetén képes csökkenteni a vérzés erejét és levegőt szolgáltat a katonának. A TALOS emellett emberfeletti erőt ad, viselője képes lesz látni a sötétben és gyorsabban is futhat majd. Azonban van egy nagy hátránya is az eszköznek. "Mivel még nem rendelkezünk Tony Stark energiarendszerével, így vagy óriási elemeket kell a katonának magával hurcolnia vagy pedig egy hatalmas pumpa lóg rajtunk a hidraulikus rendszernél" - árulta el Gareth McKinley, az MIT professzora. William McRaven főadmirális állítása szerint az első változat leghamarabb egy év múlva lesz elérhető, a tökéletesített, sorozatgyártásra és bevetésre is alkalmas eszköz pedig 2016-ban jelenik meg az amerikai hadseregnél.

http://www.sg.hu/cikkek/100450/az_amerikai_hadsereg_elkesziti_vasember_panceljat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése