2013. szeptember 16., hétfő

Közel 1,3 millió magyar dolgozik minimálbérért

A munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezők 33 százaléka kapott tavaly minimálbért vagy ez alatti összeget – derül ki az adóhatóság legfrissebb statisztikájából. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken ismertette a 2012-es adóbevallásokra vonatkozó statisztikáját, mely szerint az összes magánszemély adózó 28 százaléka vallott be munkaviszonyból származó jövedelemként minimálbérnek megfelelő, vagy annál is kevesebb összeget.
Ez számszerűen 1,263 millió személyt jelent, ami előző évhez képest 45 ezer fővel többet jelent, pedig az adóbevallók száma az előző évinél 31,4 ezerrel volt kevesebb: a NAV 2012. évről összesen 4,463 millió bevallást dolgozott fel. Ezen belül egyébként 3,771 millióan voltak azok, akik munkaviszonyból származó bérjövedelemmel rendelkeztek, így ha erre a létszámra vetítjük a minimálbéresek számát, akkor 33 százalékos arányt kapunk.
A munkaviszonyból származó bérjövedelem tavaly átlagosan, éves szinten 2,034 millió forint volt, ami havi 170 ezer forintot jelent fejenként. Ez egyébként jócskán elmarad a tavalyi év átlagos rendszeres bruttó átlagkeresetétől, mely nemzetgazdasági szinten 208,6 ezer forint volt. A két átlag közötti eltérés abból fakadhat, hogy míg a NAV minden munkavállaló adóbevallásából készíti a statisztikát, addig a KSH csupán az öt fő feletti vállalkozások adataiból dolgozik…


(mfor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése