2013. október 22., kedd

Az EU-ukrán megállapodás “történelmi lehetőséget” jelent

Az EU és Ukrajna között kötendő társulási és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás történelmi lehetőséget jelent arra, hogy Ukrajna az Európához való közeledés útját válassza, és ezt a lehetőséget meg kell ragadni – mondta telefonon nyilatkozva Martonyi János magyar újságíróknak Luxembourgból, ahol részt vett az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán.
A magyar diplomácia irányítója elmondta: a miniszterek véleménycserét folytattak a november 28-29-én Vilniusban tartandó keleti partnerségi csúcstalálkozón képviselendő közös álláspontról. Továbbra is alapvető célkitűzés, hogy Vilniusban aláírják a megállapodást Ukrajnával, valamint parafálják a Grúziával és Moldovával később aláírandó megállapodást – közölte a miniszter.
A keleti partnerségi program másik három országával – Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal és Örményországgal ilyen megállapodás nincs tervbe véve. Örményország – jegyezte meg Martonyi János – bejelentette, hogy csatlakozik a fehérorosz-orosz vámunióhoz, “ami politikailag és jogilag is lehetetlenné teszi azt, hogy vele szabadkereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unió”.
A magyar külügyminiszter megjegyezte: az ukrán megállapodás aláírásának kérdését illetően továbbra is fennáll az EU-tagállamok közt bizonyos nézeteltérés. Mindenki elismeri – mondta Martonyi -, hogy Ukrajna látványos és nagyon lényeges előrehaladást ért el a feltételek teljesítésében, ugyanakkor vannak olyan tagállamok, amelyek azt jelzik, hogy még további lépésekre van szükség.
Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügyéről a magyar miniszter elmondta: folyamatban vannak különböző kezdeményezések, és a felek “közel állnak már a megoldáshoz”. Hogy az megszületik-e, a következő hetek, napok kérdése lesz – tette hozzá.
(MTI)
Bal-Rad komm : E cikk beszerkesztője vasárnap Ukrajnában járt! Pontosabban csak Kárpátalján. Nem tudván szabadulni “saját árnyékától”- minden beszélgetőpartnerétől (nem kevesen voltak) megkérdezte a véleményüket, Ukrajna csatlakozási szándékáról. Egyetlen helyeslő vélemény sem volt!
Hazafelé jövetben sok ideje volt a Schengen-zónába belépésre várva, igy hát megkérdezett egy ukrán vámost is.
“Nem akarunk a ti sorsotokra jutni”-mondta néhány társa jelenlétében, akik szintén bólogattak. “Elég rátok nézni, és bárki elvadul a csatlakozás ötletétől! Ez egy politikai huzavona. Ukrajna Moszkvától szeretne kicsikarni kedvezményeket, de ha ez nem sikerül, akkor sem lesz Ukrajna az EU-rendes tagja! Lesz ez a társulási akármi-de ez nem jelent semmit! Ukrajna jövője Keleten van, mindig is ott volt a helyünk!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése