2013. október 22., kedd

Cukorbetegség elleni vakcina!

A finn Tampere Egyetemen kutató csoport talált egy vírust, amely egyes típusú cukorbetegséget is okozhat. A vírus elpusztítja az inzulintermelő sejteket, így alakulhat ki cukorbetegség. A kutatók több mint száz vírustörzset vizsgáltak meg, ezek közül öt olyan azonosítottak, amely képes cukorbetegséget okozni. A csoport most azt állítja, hogy képes oltóanyagot készíteni a vírusok ellen.
Az egyik vírus különösen nagy kockázatot hordoz – magyarázta Heikki Hyöty professzor. Az oltóanyag nemcsak a konkrét vírus ellen, de az ahhoz hasonlók ellen is védhet.
Hasonló vírusok okozzák a paralízist is, ezt oltóanyagokkal már visszaszorították a világ legtöbb részén. A cukorbetegség elleni oltást már sikeresen tesztelték állatokon. Egereken működik, most következnek az embereken végzett tesztek is. Csak ezután lehet kijelenteni, hogy sikerült megtalálni a cukorbetegséget okozó vírus elleni vakcinát.
A klinikai kísérletek 700 millió euróba kerülnek, már kaptak is rá pénzt az Egyesült Államokból és Európából, de további támogatásra lenne szükségük. Az nemzetközi érdeklődés megvan, csak a pénz hiányzik a kísérletek folytatásához.

A cukorbetegségről:

A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavarát jelenti, a sejtek inzulin hiányában nem tudnak glükózt felvenni, a vércukorszint megemelkedik és rosszullétet okoz. Két típusa van, az 1-es típus autoimmun betegség, a szervezet idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét és elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei. Ez a típus bármikor kialakulhat, kezeléséhez inzulin kell.
A 2-es típusú betegség izolált szénhidrátok fogyasztása miatt alakulhat ki (cukor, fehér liszt), minél magasabb az adott szénhidrát glikémiás indexe, annál gyorsabban szívódik fel és egyre nagyobb inzulintermelésbe hajszolja a szervezetet. Ha éveken át magas az inzulinszint, akkor inzulinrezisztencia alakul ki, a sejtek ellenállnak, de az agy érzékeli, hogy sok a cukor a vérben és még több inzulin termelésére buzdítja a hasnyálmirigyet. Egy ponton aztán a hasnyálmirigy feladja. Ez a betegség gyakran tünetmentes, csak a szövődmények megjelenésekor veszik észre jelenlétét. Általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki.
(lica, index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése