2013. október 22., kedd

Özönlenek a magyarok Németországba – 20 éve nem láttak ilyet

Tavaly 4,1 százalékkal emelkedett a Németországban élő külföldiek száma – 1993 óta nem volt ekkora ugrás. A háttérben elsősorban a Lengyelországból és Magyarországból érkező bevándorlók emelkedő száma áll – a legnagyobb ugrást a magyaroknál mérték.
A német statisztikai hivatal közlése szerint a Németországban élő törökök száma eközben 2 százalékkal csökkent: továbbra is a törököké a legnépesebb külföldi közösség, ám közülük sokan visszaköltöztek Törökországba, vagy megszerezték a német állampolgárságot.
A Lengyelországból, Magyarországból, Romániából, Bulgáriából érkezők száma viszont egyre növekszik – csak a lengyelek létszáma 13,6 százalékkal nőtt egyetlen év alatt. A válság által leginkább sújtott eurózónás tagállamokból is nő a bevándorlás: a görögök száma 5,1, a spanyoloké 9,1 százalékkal emelkedett.
A legnagyobb mértékben a magyarok száma emelkedett: egyetlen  év alatt – 2012-ben – 24 638 fővel nőtt az adat. Ez közel 30 százalékos emelkedést jelent.

A folyamat mindenesetre egyáltalán nincs a németek ellenére: a képzett hazai szakmunkások hiánya és az öregedő társadalom miatt a nyugdíjrendszert fenyegető problémák miatt Németország inkább elősegíteni igyekszik a bevándorlást, semmint gátolni – írja a Reuters.
A németországi lélekszám is emelkedik: ez nem csak az erősödő bevándorlás következménye, a tavalyi évben a születések száma meghaladta a halálozásokét.
(privatbankar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése