2013. október 22., kedd

Bank büntetne bankot? – Kecskére káposztát…



Ilyen luxus környezetben van részük az MNB dolgozóinak

“Vajon komolyan gondolná-e bárki is, hogy a Nemzeti Bank luxus környezetében van-e valakinek bármilyen késztetése arra, hogy megoldja a devizahitelesek problémáit?…

Ezt a kérdést egyetlen rezsim, vagy párt sem fogja, – nem is akarja megoldani. A megoldást csak a kifosztottak és a velük összefogó civil társadalom hozhatná el…”

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy Svájcból manipulálták a devizaárfolyamokat. Erről maga a svájci pénzügyminiszter; Eveline Widmer-Schlumpf is nyilatkozott, aki közölte, hogy biztosak benne, hogy a devizapiacokon egyes bankok manipulálták az árfolyamokat.
A svájci pénzügyi felügyelet szorosan együttműködik az ügyben más országok hatóságaival is, mivel világszerte potenciálisan több bank is érintett lehet.
Itt van tehát a bizonyíték arra, – hogy a devizahitelek kamatainak ilyen hihetetlen növekedése, – nem lehet egyszerű véletlen. – És ekkora, (sokszor kétszeres, háromszoros), kamatösszeg növekedés, – a svájci frank árfolyamának brutális emelkedése nyomán, – bizony nem egyszerűen a válságnak köszönhető, – hanem szándékos és előre megtervezett devizapiaci manipuláció. – Az egyedüli célja pedig nem más, – mint az extra profit. – A bankárok és a befektetők számára.
Ez volt a valódi oka annak, hogy a soha nem is látott devizában, svájci frankban tartották nyilván, – az emberek lényegében forintban kapott és forintban is fizetett, de “devizásnak” nevezett hiteleit.
(Itt jegyezzük meg, hogy az ugyanezen módszerrel működő euró alapú hitelezés és az euró válság hátterében is deviza manipuláció áll. Sőt mint kiderült épp így áll a helyzet a dollár válságával is – melyet szintén a bankok felelőtlen és szándékos manipulációja idézett elő -, és már perekhez és hatalmas bírságokhoz is vezetett).
Tehát bebizonyosodott az is, – hogy a magyarországi devizahitelezés akut problémái éppen a devizaárfolyamokat manipuláló svájci bankokig vezethetők vissza. – (A magyarországi bűntársak aktív részvételével természetesen).
A devizahitelezés egyre inkább eszkalálódó gondjainak a megoldását is fölvázoltuk magyarországi viszonylatban, – a fenti tények ismeretében. – Mivel a dolog egyértelmű és egyre több bizonyíték kerül a felszínre, az előre megtervezett és szándékos fosztogatást illetően, – az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának, valamint a pénzügyminisztériumnak, – kötelessége lenne már ezeket a tényeket és bizonyítékokat figyelembe véve, – vizsgálatokat kezdeményezni.
De vajon hogyan is tudna lépni a magyarországi pénzügyi felügyelet ezen tények ismeretében, hogy megoldást találjon a devizahitelesek gondjaira?
Először is fel kellene venni a kapcsolatot a svájci pénzügyi felügyelettel, – s közösen vizsgálódni tovább, – akár adatcserével is.
Mint ismeretes, Magyarországon a megszűnt Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete (PSZÁF) helyett, október 1-jétől a jegybank látja el a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletét, továbbá a PSZÁF eddigi fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti funkcióit. – Az összevonás következményeként a Nemzeti Bankon belül létrejött a Pénzügyi Stabilitási Tanács, – mely a magyarországi bankoknál jogosult olyan kaliberű pénzügyi ellenőrzéseket végezni, – melyek kideríthetik a svájci devizapiaci manipulációk magyarországi szálait, – melyek eredményeképpen hazánkban ilyen hihetetlen nagy mértékben megugrottak a törlesztő részletek.
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanács, akár be is keményíthet a bankokkal szemben, hiszen fel van rá jogosítva. – A vizsgálatok megkezdése után, – a kiderített devizapiaci manipulációkat, – a szándékos és előre megtervezett csalások adatait viszont már át kellene adnia az ügyészségnek, – hiszen abban minden józanul gondolkodó ember egyet ért; – hogy azoknak a bankároknak, akik tevőlegesen részt vettek ebben az előre eltervezett gigantikus méretű kifosztásban, – súlyos börtönbüntetéseket kell kiosztani!
Ehhez azonban előzetesen kemény MNB pénzügyi vizsgálat kell, a svájci pénzügyi felügyelettel együttműködve – a bizonyítékok megszerzése érdekében.
Ám egyenlőre még mindig nincs információnk arról, hogy az MNB pénzügyi felügyelete felvette-e a kapcsolatot, a svájci pénzügyi felügyelettel. De van egy olyan érzésünk hogy nem, vagy ha megtette is, – érdemi cselekvés nem történt.
Semmi nem fog történni.
Igen, van egy olyan érzésünk, hogy semmi nem fog történni. Illetve, ha történik is, – akkor az nem lesz más, mint figyelemelterelés és látszat megoldás. – Vajon a bankokat ellenőrzési joggal felruházott pénzügyi ellenőrzési szerv, az MNB pénzügyi felügyelete; a Pénzügyi Stabilitási Tanács, – sem más kormányzati szervek, – miért nem fogják azt tenni, amit az imént, és az elmúlt időben többször is felvázoltunk? És miért olyan megoldási csomagokkal állnak majd elő, melyek pontosan annyit fognak érni az eladósodott nép számára, – mint halottnak a csók.
De hát ebben az elkényelmesedett és elkényeztetett banki profit orientált rendszerben, – logikusnak is tűnik, – hogy miért is nem működnek a határozott és valós megoldások. Hiszen vajon komolyan gondolná-e bárki is, hogy a Nemzeti Bank luxus környezetében, – van-e valakinek bármilyen késztetése is arra, hogy megoldja a devizahitelesek problémáit? Vajon van-e komoly eshetősége annak, hogy, a cikkeinkben felvázoltak szerint keressék a logikus megoldást, a több millió magyar ember egyre súlyosabb pénzügyi gondjaira?
Hát a bank, hogy büntethetne már bankot?
Ugyanis azzal, hogy a PSZÁF, a nem éppen kifogástalan eljárásaival együtt megszűnt, és a funkciót az MNB látja el, – nem történt egyéb, mint jó magyar politikai szokás szerint, – ismét a kecskére bízták a káposztát.
Az MNB, – felügyelő bizottság ide, vagy oda, – továbbra sem számoltatható el. És a parlament által továbbra sem felügyelhető, és főleg nem irányítható!
Az MNB továbbra is bázeli azaz cionista, irányítás alatt áll, és továbbra sincs befolyása rá a magyar államnak. Vezetőt bár a kormány nevezi ki, azonban felelősségre nem vonhatja őket, a parlament meg még úgysem. - (Érdekes kis adalék ehhez, hogy Bázel városa, úgyszintén Svájcban található). -
Nos, évente egyszer az MNB beszámol a magyar állam felé, arról amiről akar, és ennyi a felügyelet. Felelősség Magyarország felé gyakorlatilag nulla, ellenben a cionista bankvilág felé annál szorosabb az ellenőrzés és a számonkérés.
Jelenleg az amerikaiak épp a legnagyobb bankjukra, a JPMorgan Chase-re, vetettek ki bírságot, méghozzá az eddig legnagyobb összegű, 11 milliárdos bírságot. Amit persze nem kis alkudozás követett, és valószínűleg a háttér alkuknak köszönhetően, mérsékelni is fognak, ráadásul vélhetően nekik sem kell majd semmilyen bűncselekményt elismerniük.
Nálunk azonban semmi esély nincsen még csak hasonló próbálkozásra sem. Leginkább azért mert hiányzik a jogi alapja, – no meg az akarat is bármilyen felelősségre vonásnak. Épp azért mert ténylegesen a Magyar Nemzeti Bank, – nem magyar, nem bank, de leginkább nem nemzeti.
Ráadásul az MNB a leginkább sáros az ország pénzügyi helyzetének kialakításában, a többi bank adatainak kiszolgáltatásában, (ezt is elkezdték pedzegetni, de a kialakulóban lévő botrány gyorsan el is halt). Felmerülhet a költői kérdés vajon miért hallgatott el, miért hallgattatták el az ügyet, – még csírájában? Na vajon miért?
És most még a látszólagos felügyeletet is saját maguk gyakorolhatják maguk- és a többi külföldi érdekeltségű bank erkölcsileg teljes mértékben kifogásolható műveletei felett.
Valójában simára feszítettek egy leplet felettük, és a sima lepel alatt folyik tovább a pénzügyi bűnözés. A mostani fideszes kormány épp úgy mint az összes korábbi, – pedig ehhez asszisztál valójában,- miközben látszólag nemzetinek mutatja magát.
Nos, úgy gondoljuk, hogy ha sikerül is a választásokig elcsitítani, olcsó és haszontalan látszat intézkedésekkel az évszázad kifosztási bűncselekménye, – a devizahitel csalás nyomán felkorbácsolt hullámokat, – ez valójában semmiféle valódi megoldást nem hoz majd, de leginkább nem fogja semmilyen felelősségre vonás vagy a kifosztottak kártalanítása követni.
Kilakoltatott emberek tömegei
Mint fent említettük ehhez valódi politikai akarat és jogszabályok kellenének, amire még csak törekvés sincsen, – ahogyan sosem volt az aktuális kormányzó rezsimek részéről.
Ezt a kérdést egyetlen rezsim, vagy párt sem fogja, – nem is akarja megoldani. A megoldást csak a kifosztottak és a velük összefogó civil társadalom hozhatná el. – Már ha felkelne a tv elől a fotelból, és kilépne a napi taposómalom, mókuskerék küzdelméből. – Ehhez azonban nyitott szemekre és elmékre van szükség nem pedig a jelenlegi kómára.
Arató Péter/Garbolczy János – Szabad Riport Tudósító Iroda
Galéria: Ilyen luxus környezetben van részük az MNB dolgozóinak – Forrás: panoramablog.eu

[komment] (0)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése