2013. december 6., péntek

Már 160 milliárd sincs a 3 000 milliárdos nyugdíjvagyonból

Szeptemberben ismét jelentősen csökkent a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona. Az MNV-hez került eszközökből az államadósságot is csökkentették.
Mindössze 157,9 milliárd forint volt már csak szeptember végén az egykori magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat kezelő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapban (NYRA) – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapjára feltöltött adatokból. Az NYRA-ban maradt vagyonból szeptember végén csaknem 120 milliárdnyi volt a forinteszköz, ennek csaknem a kétharmadát számlapénz adta, a maradék főleg befektetési jegyekben és részvényekben volt. A 38,1 milliárd forintnyi devizaeszköz legnagyobb része részvénybefektetés volt.
Augusztus óta több mint 66 milliárd forinttal csökkent az alap vagyona. Ez az államadósság-kezelő közlése szerint főleg annak köszönhető, hogy az alap ismét eszközöket adott át az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) részére. Szeptemberben 39,1 milliárd forintnyi forinteszköz került át a nemzeti vagyonkezelőhöz, ennek csaknem a kétharmada tőzsdén kereskedett alap (ETF), illetve befektetési alap volt, egyharmadát részvények, egy kis részét pedig jelzáloglevelek tették ki. Az alap ezen kívül 25,5 milliárd forint értékű devizaeszközt is átadott az MNV-nek. A NYRA a szeptemberi tranzakciót megelőzően tavaly decemberben is adott már át eszközöket az MNV-nek. Akkor 132,6 milliárd forintnyi befektetés került át a vagyonkezelőhöz. Az MNV-nek úgy adhatja át az eszközeit az NYRA, ha a vagyonkezelő azt később az államadósság csökkentésére fordítja. Szeptemberben történt is ilyen ügylet: az MNV részére átadott értékpapírokból 3,17 milliárd forintnyit bevontak.
(vg.hu )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése