2014. január 17., péntek

Elhunyt Onoda Hiroo – „az utolsó szamuráj”

Onoda Hiroo 91 éves korában, 2014. január 16-án hunyt el, az a japán katona, aki a II. világháború befejezése után közel 30 évig folytatott gerillaharcot a Fülöp-szigeteki dzsungelekben, mert nem hitte el, hogy vége van a harcnak.
Onoda 1922. március 19. én született Kainan városában. A Japán Császári katonai iskola hallgatójaként mindent megtanult a gerillataktikákról és a hírszerzés fontosságáról a háborúban.
1944-ben helyezték a Fülöp-szigetekre 250 katonájával. A harcokban azonban nagy részük odaveszett, míg ők csupán kis veszteségeket okoztak az amerikaiaknak. Mivel embereivel nem értesültek hazájukat ért atomtámadásról és az azt követő kapitulációról, folytatták a harcot.
Az amerikai légierő hamarosan röplapokat dobott le, és ezt követte egy japán tiszt felhívása megafonon keresztül, amelynek hatására a 40 fős egység többsége letette a fegyvert. 1946 áprilisában már csupán Onoda és három embere folytatta tovább a rejtőzködést. Onoda úgy érvelt, hogy a röplapok, és a háború végéről szóló hírek csupán az ellenség megtévesztései, amik arra irányulnak, hogy akkor árulja el hazáját, amikor annak legnagyobb szüksége van rá.
1974. február 20-án talált rá egy Szuzuki Norio nevű egyetemista, aki az ő felkutatására indult, és igen hamar összebarátkoztak. Onoda azonban kijelentette, hogy nem hajlandó addig letenni a fegyvert, amíg erre parancsot nem kap egyik felettesétől. Így hát régi felettese a szigetre utazott és parancsára Hiroo 1974. március 9-én letette a fegyvert.
Onoda tetszését nem igazán nyerte el az új Japán. Túl korruptnak és fegyelmezetlennek, valamint amerikai irányítás alatt állónak tartotta, így 1975 áprilisában Brazíliába költözött. 1976-ban megházasodott, és a brazíliai japán közösség meghatározó tagjává vált. Miután olvasott arról, hogy 1980-ban egy japán tinédzser megölte a szüleit, 1984-ben visszatért Japánba, és oktató táborokat hozott létre az ország különböző pontjain a japán fiataloknak.

Nyugodjék békében!
Felhasznált forrás: wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése