2014. január 6., hétfő

Közel 750 millióért eladták az MTK-t! Újabb bőr a rókáról

Új tulajdonos vásárolta meg az MTK-t – adta közzé a klub hivatalos honlapján. A közlemény szerint “az MTK labdarúgócsapatát működtető MTK Budapest Labdarúgó Zártkörűen Működő Részvénytársaság valamennyi, a társaság által kibocsátott, összesen 749.030.000 forint névértékű részvényét megvásárolta, illetve megvásárlására előszerződést kötött a magyar befektetők által létrehozott Blue & White Befektetői Csoport. A Blue & White Investment Zrt-t megalapító befektetők évtizedes üzleti, egyebek mellett sportpiaci befektetési tapasztalattal és jelentős tőkeerővel rendelkeznek.”
A HVG még decemberben írt arról, hogy 850 millió forintos tartozást halmozott fel a fideszes Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő által elnökölt MTK (ez a futballon kívül az összes szakosztályt egyesíti), illetve a fociklubot működtető MTK Budapest Labdarúgó Zrt. A tartozást öt további fővárosi sportegyesületével együtt a kormány nagyvonalúan átvállalta, Deutsch Tamás és Orbán Viktor pedig stratégiai megállapodást írt alá.
A legutóbbi tulajdonosváltás tavaly augusztusban történt meg: akkor 2011 után újra a Várszegi Gábor hoz kötődő cégekhez került vissza a többségi tulajdonjog azzal, hogy a cégek elengedték a feléjük fennálló közel 750 milliós tartozást.
(vg.o)




A Blue & White Investment Zrt.-t 2013-ban alapították 5 millió forintos tőkével, vezérigazgatója Kücsön Gyula, míg tulajdonosai között találjuk a AVP Svéd-Magyar Videó- és Filmgyártó Kft.-t és dr. Lórodi Lászlót. Az AVP tulajdonosai a Céginfó szerint a korábbi sportminiszter testvére, Deutsch Péter, illetve Deutsch Judit. Deutsch Péter 2013 szeptembere óta az MTK ügyvezető elnöke, Deutsch Tompi nevezte ki a korábbi stratégiai és fejlesztési igazgatót. 2013 december 17-én a HVG cikkezett arról, hogy miként kaparinthatja meg a Deutsch-klán az MTK-t, pontosabban hogyan lehetne egy zsiros bulit összehozni-még a “választások” előtt, a 2/3 birtokában.
Aztán néhány nappal később stratégiai megállapodást kötött a döbrögista horda az MTK-val, a 2013 és 2020 között évi 300 millió forintos támogatást biztosító megegyezést Döbrögi és Deutsch Tompi fényes külsőségek között írta alá a klub megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tartott jubileumi gálaesten szombaton. Az MTK elnöke azt is bejelentette: az MTK 5 milliárd forintot kap fejlesztésre.
Megvásárolta volna az MTK-t Magyarország 48. leggazdagabbjaként számon tartott Jámbor János üzletember is, de az őszi szezon előtt nem lett semmi az ügyletből. Ennek egyik oka Jámbor fő segítője, Vancsa Miklós szerint az volt, hogy a csapatot „szakmailag nem ítélték túl erősnek”. A Debreceni VSC-t, az MTK-t és a Videotont megjárt játékos nem titkolja, hogy sokallták a zrt. veszteségét is. Mivel az átigazolási időszak augusztus 31-én lejárt, tavaly már nem tudtak erősíteni. Az is közrejátszott az üzlet meghiúsulásában, hogy az agárdi Sándor Károly Akadémiáért Várszegi külön pénzt kért, amit Jámborék nem akartak megfizetni. A sportegyesületnek viszont, a döbrögista horda kegyének köszönhetően, lett pénze, így Deutsch vételi szándéka megvalósulhatott – egy stróman nélkül is.
Az ötmilliárdos hordaajándékból a klánfőnök szán valamennyit a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, és az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionjának a felújitására is. Tompika a szombati napot az egyesület újjáalapításának nevezte.
A Csömöri úti telepen is új sportcsarnok épülhet – így a BSE bekebelezésével az MTK tulajdonába került ingatlanok megüresednek. A két összeolvadt egyesület római-parti sporttelepe is szomszédos egymással, a BSE-telekre is régóta fente már a fogát az MTK. Igy viszont a Deutsch-klán azt is megkaparintotta.
Az viszont már hab a tortán, hogy a zsákmány megszerzéséről szóló diadaljelentésben a predátort “nagy múltú, komoly sportpiaci tapasztalatokkal biró, tőkeerős befektetői csoport”-ként aposztrofálták. (Nem tán’ a beléptetőkapu-rendszer ügyére gondoltak? Meg hát az augusztusi klánalapitásra?-mint komoly múltra!)
Szóval igy kell ezt csinálni! Ötmilliós alaptőkével csinálni egy “céget”-kinézni a zsákmányt, ledumcsizni a hordavezérrel, leiratni az adósságot, kibulizni a hordavezértől ötmilliárd “fejlesztési” lóvét, napi egymilliót “működtetésre”-aztán megvesszük az ötmilliós alaptőkéből az egész kócerájt. A csatolt területekkel! A vételárat meg majd kifizetjük a kormánysegélyből. Aztán máris van minimum négymilliárdunk tisztán. Meg egy csomó értékes telkünk. Mondjuk a Rómain!

http://balrad.wordpress.com/2014/01/07/igy-vegyunk-sportklubot-avagy-hogyan-gyarapithatjuk-vagyonunkat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése