2014. február 7., péntek

Oroszország teljes tiltást vezethet be a GMO felhasználásra

Orosz képviselők előkészítették annak a törvénynek a tervezetét, ami korlátozná a genetikailag módosított élelmiszerek importját és hazai előállítását. A törvény végső formája még nem látható, jelenleg is zajlanak egyeztetések a szakszervezetekkel, akik szinte kizárólag a teljes betiltás mellett foglalnak állást.
Jevgyenij Fjodorov, az Egységes Oroszország képviselője interjút adott az Invesztyija napilapnak, amiben kifejtette, hatalmas hiba volt a kérdéskör nem kellő szigorral kezelése, és az ország nullára fogja csökkenteni a genetikailag módosított és transzgenetikus élelmiszerek forgalmazását. Fjodorov elmondása szerint nem elég a genetikailag módosított alkotóelemeket korlátozni és a forgalmazott termékeken feltüntetni a GMO tartalmat, mert ebben az esetben a gyártók nyereségvágyból mindenféleképpen a szabályozás kijátszására törekednének.
Az új törvény szerint a vállalatok kutatói tovább folytathatják a transzgenetikai kutatásokat, de a termesztést és értékesítést beszüntetik.
A szakértők nyilatkozatai is alátámasztják a korlátozással kapcsolatos új törvényeket, az orosz gazdákat tömörítő vezető szakszervezet elnöke úgy fogalmazott, az élelmiszerek genetikai módosítását az emberen végzett globális genetikai kísérletnek kell tekinteni, melynek hosszú távú - több generáció után jelentkező - hatásait senki nem tudja előre megmondani, viszont az ipar és mezőgazdaság már bebizonyította, hogy remekül tud működni genetikai módosítások nélkül is.
Egyeztetések zajlanak a szakszervezetekkel ezügyben, de az már most látható, hogy a szakértők a teljes betiltást támogatják, a törvény rövidtávú gazdasági hatásait viszont képtelenek előre megmondani. A szakszervezetek körében konszenzus van abban a tekintetben, hogy korlátozás esetén csak a teljes betiltás lehet jó megoldás, miközben annak is hangot adtak, hogy a génmódosított termékeknek csak 10%-a érinti az élelmiszeripart, 70%-ban a gyógyszeripar és 20%-ban az ipar egyéb területein kerülnek felhasználásra génmódosított termékek. Emiatt ha a genetikailag módosított termékeket végleg száműzni akarják az országból, be kell tiltani a génmódosított termékek használatának minden formáját is.
A szakszervezetekkel egyeztetést követően nagy valószínűleg elfogadja a javaslatot a törvényhozás. Ebben az esetben is az orosz jogra jellemző több lépcsős törvénykezésnek lehetünk tanúi: a kezdeti enyhe korlátozásokat követően, ha a lakosság a kormány lépéseit támogatja, szigorúbb korlátozások és keményebb fellépés lesz bevezetve.


http://www.hidfo.net/2014/02/07/oroszorszag-teljes-tiltast-vezethet-be-gmo-felhasznalasra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése