2014. február 7., péntek

Robotok veszik át a katonák helyét

Már az amerikai hadsereg vezetői közül is vannak néhányan, akik szerint eljött az idő a katonák robotra cserélésére. Robert Cone vezérezredes, az USA hadseregének Kiképzési és Doktrinális Parancsnokság szakértője szerint elképzelhető, hogy emberek helyett robotokat alkalmazva akár ezer fővel, négyezer katonáról háromezerre csökkentsék egy átlagos dandár méretét.

terminatorrrrr
„A rendelkezésre álló adatok alapján jól látszik, hogy robotok segítségével mozgékonyabban tudunk majd megoldani bizonyos feladatok a jövőben” – nyilatkozta a hadsereg lapjának Cone, aki szerint a most kilencfős szakaszok létszámát is csökkenteni lehetne.
Ez már a második alkalom, hogy a robotok alkalmazásának lehetőségét a hadsereg létszámának csökkentésén keresztül lebegtetik meg magas rangú tisztek. Korábban John Campbell, a hadsereg vezérkari főnökének helyettese is arról beszélt, hogy bár létszámban lecsökkenne egy átlagos dandár, erőben és hatékonyságban ennek ellenére növekedne, ha a jövő technikai lehetőségeit is kihasználnák.
„Azonban hogy tudjuk csökkenteni a létszámot és fenntartani az erőt? A robotika vajon segít ebben? Kilencfős járműveket használjunk, vagy elég egy hatszemélyes? Használjunk avatárokat?” – tette fel az érdekes kérdéseket a tábornok. Természetesen ezek a megjegyzések egyelőre csak azt jelzik, hogy a DARPA nem feleslegesen fejleszt feldönthetetlen robotszamarakat, villámgyorsan futó (viszont hatalmasat taknyolva megálló) robotgepárdot vagy épp az emberi erőt megsokszorozó robotkarokat.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/2986-robotok-veszik-at-a-katonak-helyet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése