2014. február 25., kedd

Szevasztopol ismét kiérdemelte a Hős város címet

Február 23-án Szevasztopolban az oroszok utcára vonultak, és kinyilvánították állásfoglalásukat, mely szerint nem ismerik el legitimnek a nyugat-ukrajnai atlantista puccs után létrejött kijevi vezetést, így annak döntéseit sem fogadják el.
Az 50 ezres tömegben (Szevasztopol nem sok milliós nagyváros) mindenki ott volt, minden orosz politikai/ideológiai irányzat képviseltette magát. A tengernyi orosz zászló mellett láthatóak voltak kommunista zászlók - Sztálin arcképek -, cári zászlók, - andráskeresztes zászlók, és nem utolsó sorban NATO-ellenes transzparensek is. Ekkora tömeget nem láttak a városban a 90'-es évek eleje óta. A tömeg ezt skandálta: Oroszország! Oroszország! A demonstráció végén a sokaság elénekelte a Szent háború című dalt, amely minden Győzelem napi díszszemlén felhangzik a zászló bevonulásakor


Lemondásra kényszerítették a város korábbi vezetését, amely a városi közigazgatási honlapon azt jelentette be, hogy a kijevi aktuális döntéseket illetően alávetik magukat azoknak. Erre vonultak az emberek utcára, és a városi körzet pártjai összeültek és lemondatták a még Janukovics által kinevezett megbízottat.
Szevasztopol helyzete speciális, a város élére egy az elnöki helyettes megbízott címmel illetett személyt nevez ki a mindenkori ukrán elnök a jogszabályok szerint.
Az egyik politikai párt elnöke, Gennagyij Basov bejelentette, hogy 24-én kinevezték az új városi vezetést, a népi milícia ellenőrzi az utcákat, és nem folyósítanak egyelőre semmit a bevételeikből a központi kijevi úgynevezett kormányzatnak. Ezt a napot el lehetne nevezni az orosz népi összefogás napjának. Szevasztopolt a Hős város címmel tüntették ki a II. világháborúban. Nem véletlenül.
A Határozat szövege rövidítve:
1. Jelenleg Ukrajnában egy puccs történt. A hatalmat magukhoz ragadták az ukrán nacionalisták (valójában soviniszták – a szerk.), akik azonnal megkezdték az elnyomást, a munkavállalók, a milícia, és a politikai ellenfelek ellen.
2. A Verkhovna Rada tevékenysége törvénytelen. Szevastopol nem ismeri el! Vissza kell állítani az eredeti helyzetet a jogalkotás terén. A határozat nevében Szevastopol Ukrajna egyik régiója, Autonóm Köztársaság, a Krím-félszigeten.
3. Utasítja a város megválasztott vezetését, hogy azonnal alakítsa meg a városi Végrehajtó Bizottságot, biztosítsa a jogállamiságot, valamint hozza létre az önkormányzati rendőrséget annak érdekében, hogy biztosítsák a normális életet a városban.
Hídfő.net

Orosz erődítménnyé alakul a Krím-félsziget


Tegnapi fotók a Szevasztopolban állomásozó orosz tengerészgyalogság laktanyáiból. 23.-án megérkezett a hadparancs, a tisztek 100%-a a laktanyákban van. Mostanra kijárási tilalmat rendeltek el, ellenőrzési pontokat hoztak létre. A Szavasztopolba vezető utakat BTR-ek őrzik, valamint jelentős orosz haditechnika van mozgásban a város felé. Egy gyalogsági ezredet elküldtek Kercs védelmére a partraszállást biztosítani. A Krím-félsziget mostanra egyetlen hatalmas orosz erőddé vált. A jelenleg zajló csapatmozgások egy nagyobb hadművelet kezdeti lépéseinek tekinthetőek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése