2014. március 7., péntek

Erdogan is tart a "Facebook-forradalomtól"

Törökország miniszterelnöke bejelentette, hogy fontolóra veszik a Facebook és a YouTube videomegosztó elérhetetlenné tételét az e hónapban tartott választásokat követően. A helyi média szerint ez közvetlen összefüggésben van azzal, hogy a Facebook és a YouTube segítségével terjednek az országban zajló korrupcióról és állami pénzek elsikkasztásáról kiszivárogtatott dokumentumok. Ez részben igaz lehet, de nem árt emlékezni arra, hogy a közelmúltban a két oldal segítségével szerveztek tömegtámogatást több országban is külföldről vezérelt forradalmakhoz.

Erdogan elnök bejelentette, hogy a közösségi médiák terjedése fokozott kockázatot jelent az ország függetlenségére és mindent megtesznek azért, hogy a két közösségi média vállalat ne tudja megkaparintani az országot. A választásokat követően keményen fellépnek majd mindkét oldal ellen, március 30.-át követően a teljes betiltás is megtörténhet. Az újságírók kérdésére felelve Erdogan elmondta, a két oldal ellen nem mint külföldi vállalat ellen lépnek majd fel, egyszerűen ellehetetlenítik majd a hozzáférést a hazai internetezők számára.
A közelmúltban a Facebook segítségével terjesztették el egy telefonbeszélgetés felvételét, ami Erdogan elnököt hivatott korrupciós gyanúba keverni. Mivel ez közvetlenül a választások előtt történt, felmerül a politikai viszonyok átrendezésére tett kísérlet gyanúja, amit a közösségi médiákon keresztül idegen országok komolyabb erőfeszítés nélkül megtehetnek. Emiatt felmerül a lehetősége annak is, hogy a választásokat követően az ellenzék nem fogja elismerni a választások eredményét, amihez a Facebook-on történő mozgósítással könnyen tömegbázist szerveznének és ezzel megkezdődhetne Törökország szírializálása.


http://www.hidfo.net/2014/03/07/erdogan-tart-facebook-forradalomtol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése