2014. március 7., péntek

Leállítja a Gazprom az ukrán gázszállítást?

Ukrajna nem fizette ki a Gazprom felé fennálló tartozásait, amelyek határideje lejárt, - és ezzel minden előzetesen a Gazprommal aláírt megállapodást semmissé tett. A Gazprom nyilatkozata szerint jelenleg a hatalmat bitorló (nem hivatalos vezetés) veszélyezteti az európai gáztranzitot. Újból bekövetkezhetnek a 2009-es állapotok, mikor is a Gazprom 100%-ban leállította a gázszállítást Ukrajna felé és ezzel nem csak Ukrajna, de egész Európa gázellátás nélkül maradhat. Más, alternatívnak nevezhető források semmire sem elegendőek. A nyugat ugyan igyekszik lenyugtatni a kedélyeket, hogy van más forrás, valójában mindenki tudja, hogy ez csak addig érvényes, ameddig a tartalék készletek tartanak. A gáznál azonban sokkal nagyobb fenyegetést jelent, hogy ezzel együtt az olajszállítást is leállíthatják.
Németország kaphat valamennyi gázt az északi vezetéken, de ha Moszkva tudomására jut, hogy Berlin innen visszafelé akarna ellátni, a gázszállítást arrafelé is korlátozhatják. Moszkva már megkereste a megfelelő kiutat ara, hogy bevételei megmaradjanak, harminc éves szerződést írt alá Kínával.
A nyugat további fenyegetőzése olyan gazdasági válság lavinát indíthat el, amely következtében ukrajnai és majdani állapotok lehetnek pillanatokon belül mindenhol Európa-szerte. Megkezdődött a nyugat és kelet közötti tárgyalóasztal háború. A kérdés az, hogy a fenyegetésekkel a nyugat sokkal inkább magát fenyegeti-e. Az OMW például már a kormány kihagyásával akar a Gazprommal tárgyalni külön vásárlási lehetőségekről. Kikerülnék a nagy bajokat? Nem fog belemenni Moszkva az ilyen játékba, tökéletesen tisztában van leghatékonyabb fegyverei súlyával, és ezeket használni is fogja a népe érdekeinek védelmében.
Kemény Gábor




Európa megijedt, hogy gáz nélkül marad?


Drasztikus változás állt be az európai újságok és médiumok hangvételében.
Hídfő.net | Putyin és Merkel.Putyin és Merkel. Na mi legyen?
A sort a német "Der Spiegel" kezdte azzal, hogy a weboldalukon szereplő összes cikkben a krími lakosságot már nem ukránként, hanem oroszként emlegetik. Ezt a változtatás visszamenőleg is végrehajtották a publikált írásaikban. A tegnapi megjelent írásokban a "Der Spiegel" a Krím-félsziget kérdését gyakorlatilag megoldott problémaként kezeli, méghozzá az oroszok javára. Ugyanez a napilap tett közzé egy cikket a következő címmel: "A Krím krízis: nacionalista tatárok ösztönzik a terrorizmust".
A "FAZ" (Frankfurter Allgemeine Zeitung), a németországban található napilapok egyik legismertebbje, elítélően nyilatkozik az új ukrán nyelvtörvényről, ami megtiltja a kisebbségeknek az etnikumuknak megfelelő nyelvhasználatot. A "FAZ" több írásában is felhívták a figyelmet a Majdani tüntetéseken szereplő horogkeresztes zászlókra és "Viking SS" feliratú pajzsokra és sisakokra.
Összefoglalva az Uniós médiák három kiemelt ponton változtatnak a kommunikáción, ehhez fognak igazodni a magyar társaik is hamarosan (Index, 444, Origó):
1, "Invázió" és "megszállás". Az eredetileg orosz agressziónak kikiáltott krími akció hamarosan "elfogadható döntés" lesz, vagy valami még kedvezőbb jelzőt akaszanak rá.
2, A Krím-félsziget eleinte ukrán területnek volt elkönyvelve, amit az oroszok el akarnak szakítani, ez megváltozott "ősi orosz területre" és "az orosz lakosság többségben van""demokratikus referendumnak" emlegetni, amikhez "mindenkinek joga van". állításokra. A népszavazást pedig kezdik
3, Jobb Szektor és egyéb csoportosulások. Viszonylag gyorsan lett az eleinte szabadságharcosnak kikiáltott Jobb Szektorból és nacionalista segédszervezeteiből "szélsőséges és extrémista" csoport, mostanra már nem fukarkodnak a "náci" jelzővel sem a nyugati médiumok.
Nocsak. A Spiegel és a FAZ vagy olvas minket (ez a kevésbé valószínű), vagy az Uniós vezetők eldöntötték, hogy az oroszokkal nem kell tengelyt akasztani, vagy se gáz, se orosz befektetés, amire pedig a haldokló európának nagy szüksége lenne. Mivel ennek beismerése a nyílt vereség látszatát keltené, és látva Brüsszel vezetőinek és az Uniós kreatúra, mint álamszövetség alkalmatlanságát, félnek, hogy megindulnak a nemzetállamok kiválási folyamatai az Unióból. Emiatt egy régi trükkhöz folyamodnak, a demokráciához. A vezető médiumok lassan oroszellenességből oroszbarátságba fordulnak át, a Brüsszeli vezetés pedig majd a "nép akarata" és a "helyzet komolyabb elemzése" utána arra fog jutni, hogy voltaképpen nekik semmi bajuk nincs az Orosz Föderációval.

http://www.hidfo.net/2014/03/08/europa-megijedt-hogy-gaz-nelkul-marad

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése